• Activiteiten

Informatieve artikelen


Terug

Fietsmonteur vindt nieuwe kansen in Noorwegen

Het vinden van een baan kan moeilijk zijn, vooral als er op jouw vakgebied in je thuisland niet veel mogelijkheden zijn. Voor sommigen, zoals de Poolse fietsmonteur Grzegorz Osóbka, biedt verhuizen naar het buitenland de oplossing.
Picture

Sinds Grzegorz Osóbka van zijn passie voor techniek zijn beroep heeft gemaakt, heeft hij meer dan zes jaar werkervaring met fietsen opgedaan. Toch kon hij niet gemakkelijk een passende baan vinden in zijn eigen land, Polen. Vandaar dat hij begon te kijken naar mogelijkheden in het buitenland. Daarbij kwamen het EURES-netwerk en de bekendmaking via het netwerk van een uiteenlopende reeks vacatures goed van pas.

“Ik werd steeds op de hoogte gehouden van nieuwe vacatures”, vertelt Grzegorz. “Toen ik een aantal vacatures zag voor banen in het buitenland, dacht ik ‘waarom ook niet’? Ik wilde iets nieuws proberen. Ik googelde Bike Brothers. De firma leek me wel serieus en stabiel.”

De functie waarop Grzegorz solliciteerde, werd door EURES-Noorwegen naar EURES-Polen gestuurd en daar verder bekendgemaakt (en in de rest van de EU) toen Bike Brothers het netwerk eenmaal benaderd had. “Wij waren op zoek naar goede monteurs en we hebben in het verleden goede ervaringen met monteurs uit Europa gehad”, licht een vertegenwoordiger van de firma toe.

“Het is belangrijk om goede fietsmonteurs te hebben”, gaat hij verder, “en de vraag naar goede, gekwalificeerde monteurs is groot. Noren gaan steeds vaker op de fiets naar het werk, naar school, naar de supermarkt, enz.”

Terwijl er in Polen geen werk is voor fietsmonteurs, is er in Noorwegen volop werk, en dus zocht Bike Brothers over de grens. “Het is bijna onmogelijk in Noorwegen goede fietsmonteurs te vinden. De weinige goede kandidaten worden door andere bedrijven ingehuurd.”

Voor Grzegorz kwam dit als een buitenkans. Hij diende zijn sollicitatie in bij het regionale arbeidsbureau in Bialystok en een paar maanden later nam Bike Brothers contact met hem op en bood hem een proefperiode aan als fietsmonteur.

Het besluit naar Noorwegen te verhuizen om bij Bike Brothers te gaan werken is een positieve ervaring geweest voor Grzegorz. “De arbeidsomstandigheden zijn beter en ik doe werk dat ik leuk vind. Ik kan het ook goed vinden met mijn nieuwe collega’s. Ik repareer fietsen en praat met de klanten.”

Hij is ook al gewend aan het leven in Noorwegen. “Ik heb gemerkt dat het leven in Noorwegen veel rustiger en langzamer is. De mensen zijn heel beleefd. De klanten verwachten de beste kwaliteit en niet de laagste prijs. Bijna iedereen spreekt Engels – voor mij een groot voordeel! De lucht is er schoon en de natuur is prachtig!”

EURES-Noorwegen en het uitgebreidere EURES-netwerk zijn een geweldig platform voor bedrijven als Bike Brothers die geschoolde werknemers vanuit de hele EU willen aantrekken. “De samenwerking is heel goed”, vertelt de bedrijfsvertegenwoordiger. “Vanaf het moment dat we de vacature geplaatst hebben, heeft EURES ons goed ondersteund. We zullen in de toekomst zeker opnieuw gebruikmaken van EURES.”

 

Verwante links:

website Bike Brothers

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek eenEURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

13/06/2019

Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden