• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Een nieuw leven in Litouwen

Paolo Camaioni wist dat hij aan verandering toe was. Met hulp van EURES verruilde hij Italië voor Litouwen, en daar heeft hij geen dag spijt van gehad.
Picture

Paolo Camaioni, een 31-jarige Italiaan van het platteland in de regio Abruzzo, weet wat hij wil. Nadat hij veel moeite had gehad om in zijn eigen land – en binnen zijn eigen vakgebied, biotechnologie en onderzoek – werk te vinden, begon hij naar andere opties te kijken. Op dat moment werd hij zich door eerdere ervaringen bewust van een nieuwe mogelijkheid.

"Toen ik in Schotland studeerde, ben ik goed bevriend geraakt met een paar Litouwers", vertelt hij. "Een paar jaar later ben ik naar Vilnius gegaan om hen op te zoeken en dat was een fantastische ervaring. Destijds verwachtte ik niet dat ik hier uiteindelijk zou komen wonen, maar toen ik naar werk zocht in Europa, ontdekte ik een mogelijkheid om hierheen te komen. Ik besloot ervoor te gaan. Ik had behoefte aan wat avontuur in mijn leven en ik dacht dat dit land me een hoop te bieden had!"

Tijdens zijn zoektocht naar werk kwam hij in contact met Anna Bongiovanni, adviseur van EURES Italië. "Zij was net terug uit Riga, in Letland, dus ze vertelde me wat over haar persoonlijke ervaringen in de Baltische staten en wees me op Taxify, een populaire vervoersapp. Ze vertelde me ook over een aantal andere vacatures en mogelijkheden die de EU biedt."

Toen Paolo eenmaal besloten had dat hij de mogelijkheid wilde aangrijpen die hij in Litouwen gevonden had, bracht Anna hem in contact met haar collega’s daar. "EURES Litouwen stuurde me een formulier waarmee ik financiële steun bij de EU kon aanvragen voor mijn reiskosten, en een aantal links naar websites met appartementen", aldus Paolo. "Ook gaven ze me algemene informatie over Vilnius. Alles bij elkaar heel nuttig."

"De adviseurs van EURES staan je graag te woord en kunnen je allerlei mogelijkheden bieden", gaat hij door. "Als je aan het solliciteren bent, kan de bureaucratie soms overweldigend zijn, maar de adviseurs van EURES hebben daar veel ervaring mee en kunnen je helpen met het papierwerk."

Tegenwoordig werkt Paolo voor de klantenservice van een luchtvaartmaatschappij in Vilnius. Hoewel het niets met wetenschap te maken heeft, geniet hij van zijn werk, de ontspannen en vriendelijke sfeer en het gezelschap van zijn internationale collega's. Het leven in een ander land bevalt hem ook goed. "Iedere keer als ik wat kan rondreizen, voel ik me als een kind in een pretpark. Er valt een hoop te zien en ik kijk er al naar uit om in de lente of de zomer het hele land te ontdekken."

"Van mijn toekomst heb ik nog geen duidelijk beeld", antwoordt hij op de vraag naar zijn verwachtingen. "Misschien zou ik terug moeten gaan om een baan te zoeken binnen mijn vakgebied, maar ik geniet nu nog heel erg van mijn nieuwe leven hier!"

Paolo's ervaringen laten zien dat het leven vol verrassingen zit als je voor nieuwe dingen openstaat, en dat werkzoekenden bij het EURES-netwerk aan het goede adres zijn voor hulp, informatie en advies.

 

Verwante links:

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

05/04/2019

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.