• Activiteiten

Informatieve artikelen


Terug

Een kort dienstverband in het buitenland kan je cv een impuls geven

Picture

Toen Brenda van de Klundert klaar was met haar opleiding Europese Studies aan de Haagse Hogeschool wilde ze in het buitenland werk vinden dat op haar opleiding aansloot en waarmee ze haar horizon kon verbreden. Ze heeft toen contact opgenomen met haar EURES-adviseur in Dordrecht, Peter de Leede, om te weten wat haar mogelijkheden in het buitenland waren.

Peter vertelt verder: "Wij publiceerden vacatures van ClubMed en Brenda is bij ons langsgekomen omdat ze in een van deze vacatures geïnteresseerd was." Op het EURES-kantoor waar Peter werkt, worden soms voorselecties voor sollicitatiegesprekken gemaakt. We helpen ClubMed en andere werkgevers door tijdens een grote sollicitatiegolf een voorselectie van kandidaten te maken, en Brenda was een zeer geschikte kandidaat.’

In de praktijk betekent dit dat we haar cv hebben nagelopen om er zeker van te zijn dat haar profiel op de vacatures aansloot, dat we haar uitgenodigd hebben voor een wervingsdag en dat we na verloop van tijd haar beschikbaarheid hebben gepolst om te weten of ze nog steeds geïnteresseerd was.

Om ClubMed te helpen bij het nemen van een beslissing heeft Peter de kandidaten gevraagd om een persoonlijker cv op te stellen. ‘De meeste werkzoekenden gebruiken namelijk de standaardsjablonen van hun arbeidsbureau. Op deze manier stimuleren we de kandidaten informatie te geven die de recruiter kan helpen om een completer beeld van de kandidaat te krijgen,’ legt hij uit.

 

Werkzoekenden helpen om hun kansen op een baan te maximaliseren

De wervingsdag bestond uit een inleidende presentatie van ClubMed, waarin de kandidaten meer informatie kregen over de beschikbare banen, over de bijbehorende taken en over wat werken voor ClubMed inhoudt. Vervolgens zijn er persoonlijke sollicitatiegesprekken gevoerd met diegenen die nog steeds geïnteresseerd waren in de vacatures.

Gedurende de dag hebben Peter en zijn collega’s Brenda en de andere kandidaten ter plaatse bijgestaan door antwoord te geven op hun vragen over al het papierwerk dat bij werken in het buitenland komt kijken, en andere praktische zaken.

Na het evenement heeft Peter contact opgenomen met Brenda om te horen hoe zij vond dat het die dag gegaan was, of alles volgens plan verlopen was, of ze tevreden was met de procedure en of ze nog vragen had. ‘Ze gaf aan zeer tevreden te zijn over de service die we haar hadden geboden, de manier waarop het evenement georganiseerd was en de hulp die ze gekregen had.’

 

EURES biedt werkzoekenden en recruiters een snelle, effectieve service

Dit soort feedback is precies waar Peter en andere leden van het EURES-team het allemaal voor doen. ‘Het geeft mij een goed gevoel als ik mensen kan helpen om een baan te vinden die goed bij hen past, als ik een bijdrage kan leveren aan het verwezenlijken van hun doel om hun horizon te verbreden en als ik hun kansen op de arbeidsmarkt kan helpen vergroten,’ vertelt hij.

En dat is precies wat Peter en zijn collega’s tijdens de wervingsdag van afgelopen oktober hebben gedaan. Enkele kandidaten uit de eerste groep van 16 geselecteerde personen waren na de presentatie niet meer geïnteresseerd in de vacatures. Van diegenen die voor de sollicitatiegesprekken zijn gebleven, zijn 6 kandidaten direct aangenomen en hebben 2 kandidaten te horen gekregen dat ze hun Frans moesten verbeteren.

Brenda, die onlangs is teruggekeerd uit Zwitserland, waar ze als receptioniste heeft gewerkt, vindt dat ze zeer nuttige ervaring heeft opgedaan. ‘Ze heeft nu een goede baan in Nederland,’ meldt Peter vol trots.

 

Verwante links:

Leven en werken in Zwitserland

EURES Nederland

Een loopbaan bij ClubMed

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

19/07/2016

Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.