• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Acht essentiële vaardigheden om in een post-COVID-19-wereld succesvol te zijn

Onderzoekers speculeren over de vraag hoe de COVID-19-pandemie de wereld zal veranderen. De meeste onderzoekers zijn van mening dat de werkomgeving er in de toekomst anders uit zal zien. In dit artikel worden acht vaardigheden beschreven die naar ons idee essentieel zijn voor werknemers en bedrijven in een wereld na het coronavirus.
Picture

Leiderschap

De verspreiding van het coronavirus lijkt wellicht wat af te zwakken, maar het thuiswerken blijft aan populariteit winnen. Nu kantoren hun werknemers in toenemende mate toestemming geven om thuis te werken, worden goede leiderschapsvaardigheden steeds essentiëler. Teamleiders en managers moeten in staat zijn om hun collega’s ook op afstand te inspireren en te motiveren en om de samenwerking te bevorderen. Door de groei van de “gig economy” (minder vaste banen, meer losse klussen) wordt de teamsamenstelling bovendien variabeler, wat meer initiatief en proactiviteit van alle betrokkenen vereist.

 

Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is de vaardigheid om inzicht te hebben in en je bewust te zijn van je eigen emoties en die van anderen. Deze vaardigheid bestaat uit verschillende componenten (bewustzijn, perceptie en emotieregulering), maar in de kern draait het om leidinggeven op basis van empathie, invloed en samenwerking. In de post-COVID-19-wereld kunnen we te maken krijgen met talloze onzekerheden en uitdagingen. Dat betekent dat bedrijven behoefte hebben aan emotioneel intelligente leiders die hun medewerkers door deze moeilijke tijden kunnen loodsen.

 

Technologische vaardigheden

Inmiddels weten we dat technologieën als robotica, “toegevoegde realiteit”, het “internet der dingen” en kunstmatige intelligentie bedrijven beter bestand maken tegen toekomstige pandemieën. Mensen die in staat zijn om bedrijven te ondersteunen bij het exploiteren van deze technologieën zijn in de toekomst onmisbaar. Van fabrieken tot advocatenkantoren: de arbeidsmarkt heeft in toenemende mate behoefte aan medewerkers met adequate technologische vaardigheden.

 

Digitale en codeervaardigheden

Uit de COVID-19-crisis is gebleken dat ondernemingen met een sterke digitale aanwezigheid minder kwetsbaar zijn voor economische malaise en pandemieën. Dat betekent dat mensen met vaardigheden op het gebied van digitale marketing, webontwikkeling, webdesign en codering cruciaal kunnen zijn bij het overeind houden van bedrijven in moeilijke tijden. Nu steeds meer bedrijven over een digitale basis of internetbasis beschikken, zijn er talloze mogelijkheden om die digitale vaardigheden in praktijk te brengen.

 

Flexibiliteit

De “lockdown” heeft voor veel onverwachte veranderingen in ons dagelijks leven gezorgd. De manier waarop wij werken gaat ongetwijfeld veranderen en werknemers die zich snel aan die veranderingen kunnen aanpassen, zijn van grote waarde voor hun werkgevers. Flexibiliteit is echter meer dan alleen maar de aanpassing aan veranderingen bij werkzaamheden: het gaat ook om het continu verwerven van nieuwe en het bijscholen van oude vaardigheden om aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt.

 

Creativiteit en innovatie

Tijdens de coronaviruspandemie hebben we gemerkt hoe belangrijk creativiteit en innovatie zijn. Ondernemingen die in staat waren om manieren te bedenken om online-diensten aan te bieden of die hun productie snel konden omschakelen, hebben als rolmodel voor veel andere bedrijven gefungeerd. In een post-coronaviruswereld zal de menselijke creativiteit een cruciale rol blijven spelen.

 

Data-inzicht

Bedrijven die inzicht hebben in zakelijke en commerciële trends reageren effectiever op onverwachte situaties. Daartoe hebben die bedrijven wel dataprofessionals nodig die relevante gegevens kunnen interpreteren en op basis daarvan oplossingen kunnen aandragen. Dat betekent dat mensen met een goed data-inzicht voor hun werkgevers nog waardevoller zijn geworden.

 

Kritisch denken

Nu een stortvloed aan “fake news” en desinformatie het internet overspoelt, moeten ondernemingen op basis van een kritische benaderingswijze gefundeerde besluiten kunnen nemen. Er zal dan ook veel vraag zijn naar mensen met een goed media-inzicht die in staat zijn om op objectieve wijze informatie uit verschillende bronnen te beoordelen.

 

Lees dit artikel over de manier waarop zes Europese ondernemingen een aantal van bovengenoemde vaardigheden heeft gebruikt om de crisis te overleven en de draad weer op te pakken.

 

Verwante links:

Crisis: hoe passen bedrijven zich aan, en hoe bereiden ze zich voor op de toekomst, na COVID-19?

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden

30/06/2020

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden