• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

"Speeddating”-interviews in Madrid: EURES Spanje en EURES Zweden slaan de handen in elkaar om kansen te creëren in de cateringsector

EURES Spanje en EURES Zweden werkten samen aan de derde editie van een innovatief "speeddating”-evenement voor de cateringsector. Dit was het meest recente in een reeks evenementen in het kader van het project "chef-koks in Zweden".
Picture

 

“Het project om chef-koks aan te werven ging in 2015 van start en sindsdien hebben we elk jaar minstens twee aanwervingsevenementen georganiseerd in Spanje", vertelt Daniel Bellón Serrano, een adviseur bij EURES Spanje. “Dit is een mooi voorbeeld van een win-winsituatie: Zweden heeft een groeiende horecasector en Spanje heeft een rijke traditie als het gaat om het opleiden van chef-koks en andere vakmensen in de horeca, met tal van vakscholen in het hele land."

De editie 2018 van dit unieke aanwervingsevenement vond plaats in Madrid en mocht vertegenwoordigers verwelkomen van 10 Zweedse restaurants (vijf persoonlijk en vijf online) die een vacature hadden voor een chef-kok. Niklas Cramer van het hotel Falkenberg Strandbad was op zoek naar een medewerker voor zijn restaurant met zeezicht. “We hebben vroeger al met mensen uit Spanje gewerkt en dat ging heel goed", zegt hij. “We konden twee voltijdse medewerkers en vier medewerkers voor het zomerseizoen aanwerven. Iedereen leverde heel goed werk en ik ben heel tevreden!"

Het evenement ging door in de faciliteiten van de Spaanse openbare dienst voor arbeidsvoorziening en werd geïnspireerd door het idee van speeddatinginterviews. In enkele uren tijd kregen deelnemers de kans om 4 tot 8 gesprekken te voeren met de vertegenwoordigers van de restaurants. “Het verliep goed, snel en informeel", vertelt Niklas. “In korte tijd konden we diverse kandidaten ontmoeten."

Rocío Rapallo Fernández, een van die kandidaten, is het daarmee eens. “Ik vond dit een geweldige manier om werkgevers en werknemers in contact te brengen. Je kunt je zo ook een beeld vormen van de onderneming en hoe het er op de werkvloer aan toe zal gaan."

Rocío is een van de 27 Spaanse chef-koks die dankzij dit evenement deze zomer aan de slag konden in Zweden. Als gepassioneerde chef-kok en wereldreizigster was ze op zoek naar een nieuw gastronomisch avontuur. “Ik had het geluk dat ik uitgekozen werd door diverse ondernemingen, dus ik kon zelf kiezen welke onderneming het best bij me zou passen. Tot nu toe ben ik heel tevreden over de onderneming en de omgeving hier in Zweden. Ik zou dit zeker opnieuw doen!"

Naast de speeddatingsessies konden de kandidaten ook terecht bij de EURES-adviseurs, die hen meer informatie gaven over leven en werken in Zweden, welke documenten ze moeten voorleggen bij aankomst en welke mobiliteitsprogramma's worden aangeboden. De EURES-adviseurs brachten samen met de vertegenwoordigers van de restaurants ook een bezoek aan een van de horecaopleidingscentra in Madrid, het Simone Ortega opleidingscentrum, waar ze zelf konden vaststellen dat Spaanse chef-koks een kwaliteitsvolle opleiding aangeboden krijgen. Dit bracht gesprekken op gang over samenwerking tussen Zweedse ondernemingen en Spaanse opleidingscentra.

Het hele evenement was zeker een succes te noemen. “We kregen positieve feedback van werkzoekenden en werkgevers", zegt Daniel, "en veel kandidaten vonden werk. Uiteraard hangt dit wel af van de behoeften van de werkgevers, met wie onze Zweedse collega’s trouwens opmerkelijk goed samenwerken, maar als alles zo vlot verloopt als de afgelopen jaren denk ik dat de Zweedse en Spaanse EURES-teams volgend jaar opnieuw zo'n evenement zullen organiseren."

“Ik zou deze ervaring zeker aanbevelen aan iedereen die graag reist en in het buitenland wil werken", besluit Rocío. “Het is een geweldige manier om kennis te maken met een land en zijn cultuur en tradities, terwijl je je tegelijkertijd als een echte local voelt."

 

Verwante links:

 

EURES Spanje op Facebook

 

EURES Zweden op Facebook

 

Jobs in Tourism

 

Meer informatie:

 

Europese banendagen

 

Drop’pin@EURES

 

Zoek een EURES-adviseur

 

Leven en werken in EURES-landen

 

EURES-vacaturebank

 

EURES-diensten voor werkgevers

 

EURES-evenementenkalender

 

Komende online-evenementen

 

EURES op Facebook

 

EURES op Twitter

 

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

12/12/2018

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden