Informatieve artikelen


Je eerste EURES-baan biedt nieuwe kansen in Duitsland

Een team van Je eerste EURES-baan (Your first EURES job, YfEj) in het zuiden van Duitsland heeft in slechts zeven maanden 65 jonge werkzoekenden uit Griekenland, Spanje, Roemenië en Portugal geholpen met het zoeken van een baan in de gezondheidszorg en in kmo's die zorg aan ouderen bieden.

Lees meer >>

06/05/2015


Advies van EURES mondt uit in fototentoonstelling

De creatieve en culturele sector is goed voor 4,2% van het BNP in de EU en biedt werk aan zo'n zeven miljoen mensen, voornamelijk in kleine bedrijven, aldus een in 2014 gepubliceerd rapport. Maar de behoefte aan creatief of artistiek werk is niet zo duidelijk als in andere sectoren, dus aanwerving verloopt niet volgens de gebruikelijke paden. Daarom moeten de EURES-adviseurs een andere aanpak verzinnen als het erom gaat een kunstenaar met mogelijkheden te plaatsen.

Lees meer >>

05/05/2015


Laat uw vaardigheden en persoonlijkheid spreken tijdens langeafstandsgesprekken.

Skype, Google Hangouts of Netop Live Guide – deze onlinecommunicatiekanalen worden voor werkzoekenden steeds meer een plaats waar zij werkgevers kunnen overtuigen dat zij perfect zijn voor de baan. Sollicitatiegesprekken via de telefoon worden ook steeds populairder.

Lees meer >>

17/04/2015


Oudere werknemers gaan naar het buitenland - met ervaring en gevoel voor realiteit

Ervaring kan op de arbeidsmarkt een pluspunt zijn, maar kan ook potentiële werkgevers afschrikken. Ouderen kunnen duurder zijn en in noodlijdende economieën vormen jongeren met weinig opleiding vaak een goedkopere optie. Wanneer je steeds minder banenkeus in je eigen land hebt, kan verhuizen naar een ander land met de hulp van het EURES-netwerk een goede keuze zijn.

Lees meer >>

17/04/2015


Niet blij met je loon in jouw land? Ga eens wat verder van huis kijken!

In een onderzoek van de WageIndicator Foundation werd het uurloon van werknemers in verscheidene landen vergeleken. Met een tool kunnen de loonverschillen per beroep worden bekeken en ontdek je meteen welke landen het meest betalen.

Lees meer >>

17/04/2015


Zweden, het land van mogelijkheden voor Finse werkzoekenden in de IT

Toen Nokia in Finland vorige zomer ontslagen aankondigde, werden veel Finse IT-werknemers bezorgd. Tegelijkertijd had de groeiende technologiesector in Zweden grote moeite met het opvullen van vacatures. EURES Zweden en EURES Finland merkten deze mismatch op en starten een grote wervingsactie om tot een goede afstemming te komen. Deze actie culmineerde in december in een succesvolle banendag.

Lees meer >>

17/04/2015


Door reizen kun je je horizon verbreden, maar van werken in het buitenland word je slimmer!

Werken in het buitenland, omgaan met nieuwe culturen, nieuwe talen leren – je traint je hersenen met alles wat er op je afkomt. Uit een reeks onderzoeken komt naar voren dat mensen die in het buitenland werken of studeren beter scoren op creatief denken en probleemoplossing.

Lees meer >>

17/04/2015


Cv's – evenwichtsoefening tussen zelfpromotie en eerlijkheid

Heb je gehoord van die man die, op weg naar een sollicitatiegesprek, een andere man uitschold omdat die hem hinderde bij het uitstappen uit de metro? Bleek dat deze laatste degene was die even later tegenover hem zat tijdens het sollicitatiegesprek! Naar de baan kon hij fluiten.

Lees meer >>

17/04/2015


EURES Slovenië helpt Manca Müller aan haar ideale baan

Te midden van studenten voelt Manca Müller zich in haar element. Na een verblijf in Denemarken om te ervaren hoe het is om aan een Deense volkshogeschool te studeren, vond ze het jammer dat ze terug naar haar thuisland Slovenië moest. Een jaar later was ze echter alweer terug als onderwijsassistente en nu heeft ze een vaste baan op de administratieve afdeling van de school. 'EURES Slovenië heeft me de nodige ondersteuning geboden en het nodige vertrouwen gegeven om alle bureaucratische rompslomp af te handelen en de stap te zetten', aldus Manca.

Lees meer >>

17/04/2015


Dinerclubs, de lokale bevolking ontmoeten en proeven van de cultuur

U hebt de sprong gewaagd: u hebt via het EURES-netwerk een passende baan in een ander land gevonden en u begint aan een nieuw hoofdstuk in uw leven. Wennen aan uw nieuwe omgeving kan een hele uitdaging zijn, maar als u wilt kennismaken met de lokale bevolking, is een dinerclub wellicht de oplossing.

Lees meer >>

17/04/2015Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.