Informatieve artikelen


Een vertrekkende EURES-adviseur over hoe je van jouw overstap een succes kunt maken

32 jaar lang heeft Barbara Gorter-Zahuta mensen en baanmogelijkheden bij elkaar gebracht. In deze periode heeft ze 15 jaar bij het EURES-netwerk in Nederland gewerkt. Nu ze in april met pensioen is gegaan hebben we met haar gesproken over de veranderingen die ze heeft ervaren en wat er allemaal bij komt kijken om van je nieuwe land je thuis te maken.

Lees meer >>

28/05/2015


Hard werken, goede sfeer – EURES België hielp werkzoekenden aan een baan bij Club Med

Mensen die willen werken in een vakantieoord zouden kunnen denken dat een baan bij Club Med hetzelfde is als vakantie vieren. Werkgevers in de toerismesector hopen deze misvatting uit de weg te ruimen met de hulp van de EURES-adviseurs.

Lees meer >>

22/05/2015


Hoor de lokroep van de pinguïns – de British Antarctic Survey heeft vacatures voor verschillende profielen

Biedt je baan in elektronica en informatica je geen uitdagingen meer en ben je misschien toe aan iets nieuws? Dan heeft de British Antarctic Survey misschien een baan die voor jou geknipt is. De organisatie heeft immers een lijst met vacatures gepubliceerd. Het gaat om functies voor enkele maanden of langer dan een jaar. Elektronica-ingenieur is slechts een van de profielen.

Lees meer >>

22/05/2015


Twaalf Zweedse scriptschrijvers krijgen de kans om te pitchen bij Poolse producenten

Scriptschrijven staat bekend als een vak waarin het moeilijk is om te overleven. Twaalf Zweedse scenarioschrijvers kregen op 26 maart een duwtje in de rug: zij mochten hun ideeën presenteren ('pitchen') aan professionals in de industrie, in samenwerking met het Poolse Filminstituut. Deze kans was het resultaat van de goede verstandhouding die het Filminstituut en de in Zweden gevestigde EURES-adviseur Wanna Spiridonidou gedurende twee jaar hebben opgebouwd.

Lees meer >>

12/05/2015


Je eerste EURES-baan biedt nieuwe kansen in Duitsland

Een team van Je eerste EURES-baan (Your first EURES job, YfEj) in het zuiden van Duitsland heeft in slechts zeven maanden 65 jonge werkzoekenden uit Griekenland, Spanje, Roemenië en Portugal geholpen met het zoeken van een baan in de gezondheidszorg en in kmo's die zorg aan ouderen bieden.

Lees meer >>

06/05/2015


Advies van EURES mondt uit in fototentoonstelling

De creatieve en culturele sector is goed voor 4,2% van het BNP in de EU en biedt werk aan zo'n zeven miljoen mensen, voornamelijk in kleine bedrijven, aldus een in 2014 gepubliceerd rapport. Maar de behoefte aan creatief of artistiek werk is niet zo duidelijk als in andere sectoren, dus aanwerving verloopt niet volgens de gebruikelijke paden. Daarom moeten de EURES-adviseurs een andere aanpak verzinnen als het erom gaat een kunstenaar met mogelijkheden te plaatsen.

Lees meer >>

05/05/2015


Laat uw vaardigheden en persoonlijkheid spreken tijdens langeafstandsgesprekken.

Skype, Google Hangouts of Netop Live Guide – deze onlinecommunicatiekanalen worden voor werkzoekenden steeds meer een plaats waar zij werkgevers kunnen overtuigen dat zij perfect zijn voor de baan. Sollicitatiegesprekken via de telefoon worden ook steeds populairder.

Lees meer >>

17/04/2015


Oudere werknemers gaan naar het buitenland - met ervaring en gevoel voor realiteit

Ervaring kan op de arbeidsmarkt een pluspunt zijn, maar kan ook potentiële werkgevers afschrikken. Ouderen kunnen duurder zijn en in noodlijdende economieën vormen jongeren met weinig opleiding vaak een goedkopere optie. Wanneer je steeds minder banenkeus in je eigen land hebt, kan verhuizen naar een ander land met de hulp van het EURES-netwerk een goede keuze zijn.

Lees meer >>

17/04/2015


Niet blij met je loon in jouw land? Ga eens wat verder van huis kijken!

In een onderzoek van de WageIndicator Foundation werd het uurloon van werknemers in verscheidene landen vergeleken. Met een tool kunnen de loonverschillen per beroep worden bekeken en ontdek je meteen welke landen het meest betalen.

Lees meer >>

17/04/2015


Zweden, het land van mogelijkheden voor Finse werkzoekenden in de IT

Toen Nokia in Finland vorige zomer ontslagen aankondigde, werden veel Finse IT-werknemers bezorgd. Tegelijkertijd had de groeiende technologiesector in Zweden grote moeite met het opvullen van vacatures. EURES Zweden en EURES Finland merkten deze mismatch op en starten een grote wervingsactie om tot een goede afstemming te komen. Deze actie culmineerde in december in een succesvolle banendag.

Lees meer >>

17/04/2015Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.