Informatieve artikelen


Welke inzichten kan een adviseur met bijna dertig jaar ervaring u bieden?

Al bijna dertig jaar staat Cindy Sijmonsma klaar om advies te geven over hoe u in welke sector en waar dan ook werk kunt vinden. Cindy is een uitstekend voorbeeld van een EURES-adviseur. Ze is toegewijd, gemotiveerd en staat altijd klaar om mensen te helpen zich te oriënteren in een nieuwe omgeving. "Cultuur is zoveel meer dan boeken en muziek", vertelt ze. "Het gaat om hoe we eten tijdens de lunchpauze, hoe we communiceren."

Lees meer >>

28/07/2015


Van script tot scherm – Zweedse schrijvers kijken of hun ideeën aanslaan

Twaalf scriptschrijvers kregen in juni de kans om hun ideeën te pitchen bij producers in Berlijn. Het is de derde keer dat de Zweedse EURES-adviseur Wanna Spiridonidou een dergelijk evenement organiseert in Duitsland. Schrijvers komen er in contact met vakmensen uit de sector en stellen hun verhalen voor tijdens een presentatie.

Lees meer >>

24/07/2015


Twee jonge Italianen vertellen op YouTube waarom zij voor het programma 'Je eerste EURES-baan' hebben gekozen

Fabio Bertollini en Agata Murgano zijn twee jonge Italianen die hun loopbaankansen vergroten met behulp van het programma 'Je eerste EURES-baan'. In twee onlangs op Youtube geplaatste filmpjes vertellen zij over hun ervaringen. Lees verder en ontdek waarom zij het programma kozen en wat het programma hun te bieden had.

Lees meer >>

20/07/2015


EURES – een samenwerkingsverband dat je helpt een baan te vinden en te behouden

Toen Panagiota Domestichou met de hulp van EURES in Finland als verpleegkundig assistente aan de slag kon, had ze het gevoel dat ze eindelijk de baan kreeg waarvoor ze in Griekenland was opgeleid. Maar al gauw verschenen er wolken aan de hemel: zes maanden nadat ze in dienst was getreden, vroegen haar werkgevers haar om aanvullende documenten. EURES en Europe Direct in Griekenland besloten haar in samenwerking met EURES Finland een helpende hand toe te steken.

Lees meer >>

17/07/2015


Nader belicht: arbeidskansen in de IT voor Finnen die naar Zweden willen verhuizen

Zweden heeft informatie-, computer- en technologiedeskundigen nodig. Sommige werkgevers realiseren zich dat Finland wel eens de juiste plaats zou kunnen zijn om nieuwe krachten te zoeken, nu veel professionals door de radicale reorganisatie bij Nokia hun baan zijn kwijtgeraakt. De EURES-adviseurs in beide landen zijn er speciaal om mensen te helpen een nieuwe werkgever te vinden en de sprong te wagen.

Lees meer >>

13/07/2015


Nieuwe app berekent uw juiste loon op basis van uw cv

Bent u op zoek naar werk of wilt u een loonsverhoging maar weet u niet wat uw loon zou moeten zijn? Een nieuwe app helpt u berekenen wat u waard bent voor uw werkgever.

Lees meer >>

08/07/2015


Jonge Spaanse tandartsen wagen de sprong naar Nederland

Een informeel gesprek tussen een Nederlander die in Spanje woonde en een EURES-adviseur in Nederland betekende het begin van een proefproject om jonge Spaanse tandartsen te helpen bij het vinden van een baan in Nederland. Het project ging in 2014 van start. Zes maanden later maakten twaalf pas afgestudeerde tandartsen gebruik van de gelegenheid om met ondersteuning van 'Je eerste EURES-baan' van Spanje naar Nederland te verhuizen. Dit jaar zal dat aantal verder oplopen tot ongeveer 40.

Lees meer >>

03/07/2015


Jongeren en mogelijkheden om hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergoten: de link is nu gemakkelijker

Op de arbeidsmarkt van nu lijkt het wel of jongeren die een voet op de ladder van het werkend bestaan willen zetten, steeds meer tegenslag ondervinden. Een gebrek aan ervaring en werkgerelateerde vaardigheden en een tekort aan passende mogelijkheden om die vaardigheden op te doen, zijn slechts enkele van de obstakels die Europese jongeren tegenkomen. Bij de lastige oversteek van school of universiteit naar het werkend bestaan hebben ze ondersteuning nodig om het beste uit deze cruciale periode in hun leven te halen.

Lees meer >>

29/06/2015


Nieuwe vaardigheden in de verpleegkunde opdoen in een ander land – Marco vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk

Uitwisselen van ideeën met collega-verpleegkundigen en persoonlijke ontwikkeling – deze twee doelstellingen hebben de 26-jarige Marco Colombero ertoe bewogen zijn geluk te beproeven bij de nationale gezondheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer >>

26/06/2015


EURES-adviseurs denken creatief

Wel eens afgevraagd hoe een EURES-adviseur alle wensen en vragen van werkzoekenden, aanwervers, en hun eigen collega's in andere landen kan bijhouden en beantwoorden? Geneeskunde, IT, landbouw - altijd kan in iedere sector een beroep op een EURES-adviseur worden gedaan. Daarom moeten zij weten wat er zo overal speelt en om dat te achterhalen wordt soms enig creatief denken verlangd. Hier een voorbeeld van een Griekse adviseur die informatie moest zoeken over ingenieurs in zijn land.

Lees meer >>

22/06/2015Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.