Informatieve artikelen


Jongeren en mogelijkheden om hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergoten: de link is nu gemakkelijker

Op de arbeidsmarkt van nu lijkt het wel of jongeren die een voet op de ladder van het werkend bestaan willen zetten, steeds meer tegenslag ondervinden. Een gebrek aan ervaring en werkgerelateerde vaardigheden en een tekort aan passende mogelijkheden om die vaardigheden op te doen, zijn slechts enkele van de obstakels die Europese jongeren tegenkomen. Bij de lastige oversteek van school of universiteit naar het werkend bestaan hebben ze ondersteuning nodig om het beste uit deze cruciale periode in hun leven te halen.

Lees meer >>

29/06/2015


Nieuwe vaardigheden in de verpleegkunde opdoen in een ander land – Marco vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk

Uitwisselen van ideeën met collega-verpleegkundigen en persoonlijke ontwikkeling – deze twee doelstellingen hebben de 26-jarige Marco Colombero ertoe bewogen zijn geluk te beproeven bij de nationale gezondheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer >>

26/06/2015


EURES-adviseurs denken creatief

Wel eens afgevraagd hoe een EURES-adviseur alle wensen en vragen van werkzoekenden, aanwervers, en hun eigen collega's in andere landen kan bijhouden en beantwoorden? Geneeskunde, IT, landbouw - altijd kan in iedere sector een beroep op een EURES-adviseur worden gedaan. Daarom moeten zij weten wat er zo overal speelt en om dat te achterhalen wordt soms enig creatief denken verlangd. Hier een voorbeeld van een Griekse adviseur die informatie moest zoeken over ingenieurs in zijn land.

Lees meer >>

22/06/2015


Positief denken maakt het verschil voor Spaanse verpleegster in Noorwegen

Twee jaar geleden ging Alba Gracia haar hart achterna en verruilde ze Spanje voor Noorwegen om er aan de slag te gaan in de verpleging. In Spanje geldt haar verhaal als een goed voorbeeld van een geslaagde EURES-ervaring. Hieronder krijgen we enkele tips van Alba en haar EURES-adviseur over vestiging in een ander land.

Lees meer >>

15/06/2015


Nieuwe kookvaardigheden leren in een van de mooiste gebergten ter wereld

Jonge chef Matej Kulas heeft negen seizoenen als kok gewerkt in Kroatië. Er zijn hier echter weinig arbeidskansen en vaak gaat het niet om een vaste baan. Hij besloot daarom zijn blik te richten op Oostenrijk en mee te gaan naar een banenbeurs die werd georganiseerd door Dieter Müller, EURES-adviseur in Vorarlberg, en de plaatselijke kamer van koophandel. Hij heeft er geen moment spijt van gehad.

Lees meer >>

05/06/2015


Hogere pensioenleeftijd, verandering van werk op latere leeftijd – Verschuiving van patronen voor oudere werknemers in de EU

De algemene pensioenleeftijd in de EU is 65 jaar, maar dat gaat veranderen. Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben besloten de pensioenleeftijd te verhogen tot 67 jaar, en Groot-Brittannië en Ierland streven naar 68 jaar. In de meeste landen vindt de verhoging plaats vanaf 2020. Veel mensen werken nu al langer, kiezen voor ander werk of gaan in deeltijd werken, al naargelang hun situatie.

Lees meer >>

03/06/2015


Een vertrekkende EURES-adviseur over hoe je van jouw overstap een succes kunt maken

32 jaar lang heeft Barbara Gorter-Zahuta mensen en baanmogelijkheden bij elkaar gebracht. In deze periode heeft ze 15 jaar bij het EURES-netwerk in Nederland gewerkt. Nu ze in april met pensioen is gegaan hebben we met haar gesproken over de veranderingen die ze heeft ervaren en wat er allemaal bij komt kijken om van je nieuwe land je thuis te maken.

Lees meer >>

28/05/2015


Hard werken, goede sfeer – EURES België hielp werkzoekenden aan een baan bij Club Med

Mensen die willen werken in een vakantieoord zouden kunnen denken dat een baan bij Club Med hetzelfde is als vakantie vieren. Werkgevers in de toerismesector hopen deze misvatting uit de weg te ruimen met de hulp van de EURES-adviseurs.

Lees meer >>

22/05/2015


Hoor de lokroep van de pinguïns – de British Antarctic Survey heeft vacatures voor verschillende profielen

Biedt je baan in elektronica en informatica je geen uitdagingen meer en ben je misschien toe aan iets nieuws? Dan heeft de British Antarctic Survey misschien een baan die voor jou geknipt is. De organisatie heeft immers een lijst met vacatures gepubliceerd. Het gaat om functies voor enkele maanden of langer dan een jaar. Elektronica-ingenieur is slechts een van de profielen.

Lees meer >>

22/05/2015


Twaalf Zweedse scriptschrijvers krijgen de kans om te pitchen bij Poolse producenten

Scriptschrijven staat bekend als een vak waarin het moeilijk is om te overleven. Twaalf Zweedse scenarioschrijvers kregen op 26 maart een duwtje in de rug: zij mochten hun ideeën presenteren ('pitchen') aan professionals in de industrie, in samenwerking met het Poolse Filminstituut. Deze kans was het resultaat van de goede verstandhouding die het Filminstituut en de in Zweden gevestigde EURES-adviseur Wanna Spiridonidou gedurende twee jaar hebben opgebouwd.

Lees meer >>

12/05/2015Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.