Szakismeretek és karrier


Külföldi tanulmányok

Külföldön élni és tanulni az egyik legjobb módja annak, hogy igazából megismerjük egy másik ország kultúráját, szokásait, embereit és nyelvét. Emellett egy másik országban töltött időszak, tanulás vagy munkavégzés olyan fontos transznacionális képességeket is fejleszt, amelyek a jövőbeni munkaadók számára pozitív értékeket jelentenek.

A külföldön töltött tanulmányi programról visszaérkező diákok gyakran úgy vélik, hogy e tapasztalat mind személyükben, mind intellektualitásukban érettebbé tette őket. Értékelik, hogy új gondolkodás- és életmódot próbálhattak ki, amely elősegítette személyes fejlődésüket és önállóságuk kialakulását.

De a külföldi tanulás több, az "akadémiai" gazdagodás és személyes fejlődés elősegítésénél, növeli a munkához jutás lehetőségét is. A munkáltatók egyre inkább külföldi tapasztalattal rendelkező embereket keresnek, hiszen ezek az emberek valószínűleg nyelvi képességeiken kívül interkulturális kommunikációs készséggel, a helyi szokások és kulturális kontextusok megértésével és ismeretével, rugalmassággal, lendülettel, valamint az új körülményekhez való alkalmazkodás és a különböző nézőpontok konstruktív kezelésének képességével is rendelkeznek.

PLOTEUS

A "Tanulmányi lehetőségek keresése" link alatt található információ forrása a PLOTEUS, az Európai Tanulási Lehetőségek Portálja, amelyet az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága hozott létre. A válogatást és a frissítést az Euroguidance hálózat végzi.

A PLOTEUS Tanulási Lehetőségek Portáljának az EURES portálon történő megjelentetése megfelel a 2000 márciusában megtartott lisszaboni és a 2001 márciusában megtartott Stockholm-i Európai Tanács azon következtetéseinek, melyek felszólították a Bizottságot és a tagállamokat egy olyan európai szintű szolgáltatást létrehozására, mely segít eligazodni az európai oktatási és képzési lehetőségek között.

Az EURES-hez hasonlóan a PLOTEUS célja, hogy a szükséges információk biztosításával megvalósítsa az európai polgárok mozgásának szabadságát.

Az EURES portálon elérhető tanulmányi lehetőségek mellett a PLOTEUS honlapja nemzeti szintű oktatási és képzési rendszerekkel, európai csereprogramokkal kapcsolatos információkat is tartalmaz, valamint megtalálhatók rajta a megfelelő kapcsolattartók elérhetőségei.