• Események

Sajtóhírek


<< Vissza a hírekhez

Az önkéntes munka előnyei

Noha a külföldi önkéntes munka egyeseknek ijesztően hangzik, olyan értékes tapasztalatokat kínál, amelyek új lehetőségeket tárhatnak fel előtted. Lássuk, hogy mi az az öt ok, amiért szerintünk érdemes belevágni!
Picture

Hasznossá teheted magad

A külföldi önkéntes munka kiváló lehetőség arra, hogy egy szívedhez közel álló ügy támogatásával igazán hasznossá tedd magad. Ha például rajongsz a természetért, jó ötlet lehet, hogy önkéntesként részt veszel a tengerpartok vagy nemzeti parkok megtisztításában. Ha nagy állatbarát vagy, az állatmenhelyek biztosan örömmel fogadnak önkéntesként. Ha pedig szívesen foglalkozol gyerekekkel, iskolákban vagy ifjúsági központokban érdemes ilyen munkát keresned. Számtalan módja van annak, hogy hasznossá tedd magad az utazásaid során. Előtte azonban mindenképp tájékozódj, hogy a munkád biztosan hosszú távú és maradandó segítség legyen a közösség számára.

 

Növelheted a munkaerőpiaci vonzerőd

Noha lehet, hogy nem ez az elsődleges oka annak, hogy külföldön vállalsz önkéntes munkát, az így szerzett tapasztalat nagyon jól mutat majd az önéletrajzodban. Azt sugallja ugyanis, hogy szívesen kipróbálod magad új feladatokban, elkötelezett vagy, és nem ijedsz meg a kemény munkától. Ha az önéletrajzodban szerepel egy külföldön, nemes cél érdekében vállalt önkéntes munka, azzal nem csupán papíron tűnsz ki az átlagból, hanem a későbbi állásinterjúkon is remek téma lehet.

 

Új dolgokat tanulhatsz

Attól függően, hogy hol és milyen munkát vállalsz, a külföldi önkéntes munkával számtalan új készségre tehetsz szert. Nemcsak olyan konkrét készségeket sajátíthatsz el, mint a főzés, tanítás, építkezés vagy épp pár túlélési technika, hanem olyan, más területeken is használható készségekkel is gazdagodhatsz, mint a problémamegoldás, a csapatmunka vagy a hatékony kommunikáció. Emellett a külföldi önkéntes munka arra is remek lehetőség, hogy megtanulj egy új nyelvet, hiszen csupa anyanyelvi beszélővel leszel körülvéve, így kénytelen leszel naphosszat az adott nyelven kommunikálni.

 

Új emberekkel találkozhatsz

Ahogy már említettük, a külföldön vállalt önkéntes munka – főleg ha egyedül mész ki – ijesztő lehet, de ne feledd: remek alkalom arra, hogy új emberekkel ismerkedj meg. Érdekesnél érdekesebb emberekkel találkozhatsz a világ minden tájáról. Ha már az első naptól szívesen megismerkednél olyanokkal, akikkel azonos az érdeklődési körötök, a csoportos önkéntesprogramokat Neked találták ki. Ezekben együtt dolgozhatsz más önkéntesekkel, és a valóban közösségteremtő erejű, felejthetetlen élmények mellett akár életre szóló barátságokat is köthetsz.

 

Világot láthatsz

Ha egyébként is utazást tervezel, miért ne iktatnál be egy kis önkénteskedést az útitervedbe? Ez a legjobb módja annak, hogy új kultúrákat fedezz fel, és megismerj egy új életstílust. Ráadásul mindezt meglepően olcsón. Noha az önkéntes munkáért nem jár fizetés, bizonyos szervezetek vagy programok a munkádért cserébe kedvezményes áron szállást vagy étkezést is biztosítanak. Az önkénteskedést ösztöndíjból vagy adományokból is finanszírozhatod, ezzel is alacsonyan tartva a költségeidet.

 

Mire vársz? Már ma kezdj el azon gondolkodni, hogyan tudnál külföldön önkéntes munkát vállalni!

A cikk az EURES-szel, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portáljával partnerségben készült.

 

Kapcsolódó linkek:

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

 

Felelősséget kizáró nyilatkozat: Tájékoztatjuk, hogy az EURES és az Európai Bizottság a fent említett, harmadik felek által üzemeltetett weboldalak egyikéért sem vállal felelősséget.

23/05/2019

<< Vissza a hírekhez
 
felelősségkizárás

A "Focus on…" ("Fókuszban az…") cikkek vitára ösztönző módon, aktuális témákról és eseményekről adnak tájékoztatást az EURES honlap látogatói számára. Nem feltétlenül az Európai Bizottság álláspontját tükrözik.