• Események

Sajtóhírek


<< Vissza a hírekhez

Vár a német munkaerőpiac

Németországba menne dolgozni? Az EURES rengeteg információval segíti az elhelyezkedést és a zökkenőmentes átállást.
Picture

Az EURES-portálon sok információ található arról, hogy milyen az Európai Unióban élni és dolgozni, és az egyes országokra vonatkozó tények és számadatok egy kattintással elérhetők. Az EURES célja, hogy elsőként nyújtson támogatást Önnek az álláskereséshez egy másik uniós tagállamban, és iránymutatást is tud nyújtani arra vonatkozóan, hogy honnan érdemes segítséget kérni.

A Németországban elhelyezkedni kívánó álláskeresők számára az EURES honlapján kívül jó információforrás a német szövetségi kormány által üzemeltetett, megfelelően képzett külföldi szakembereknek szóló holnap, a www.make-it-in-germany.com is.

A teljes honlap angolul, franciául és spanyolul is elérhető, míg tíz másik nyelven – például olaszul és portugálul – szűkebb körű tájékoztatást kínál. Háttérinformációkat nyújt a képzési, adózási és foglalkoztatási rendszerről, valamint esettanulmányokat mutat be olyan, különböző országokból származó szakképzett munkavállalókról, akik átköltöztek Németországba.

További információt a megadott telefonos elérhetőségen, e-mailben vagy chaten lehet kérni. A fenti elérhetőségeken segítséget nyújtó hivatalok egyike a Német Szövetségi Munkaügyi Hivatal (Bundesagentur für Arbeit) nemzetközi és szakszolgáltatási részlege (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung, ZAV). Az EURES-hálózat részeként a ZAV az a központi szerv, amely a németországi élettel és munkavállalással kapcsolatos kérdéseket hivatott megválaszolni. A ZAV munkatársai jelen vannak az Ön országában megrendezett nemzetközi állásbörzéken és tájékoztató eseményeken is, valamint gyakran szerveznek Európai Online Foglalkoztatási Napokat arról, hogy milyen Németországban dolgozni és élni.

A német munkaadók körében nagy a kereslet magasan képzett munkavállalókra, különösen mérnökökre és technikusokra, informatikusokra, orvosokra és ápolókra. Ezenkívül a logisztikai ágazatban és az építőiparban is szükség van szakképzett munkavállalókra. A német vállalatok jóval több mint 90%-a kis- vagy középvállalkozás; ezek adják a munkahelyek kétharmadát és Németország gazdasági teljesítményének több mint felét. Fontos megjegyezni, hogy e vállalatok jelentős része nem feltétlenül a nagyvárosokban, hanem kisebb városokban vagy vidéki területeken működik, annak ellenére, hogy némelyik bizony piacvezető a saját ágazatában.

Németországban a leggyakoribb foglalkoztatási forma a határozatlan idejű, teljes idős munkaszerződés, nagyjából 40 órás munkahéttel. Az utóbbi időben azonban az ilyen jellegű foglalkoztatás kevésbé gyakorivá vált, és egyre jobban elterjedtek újabb foglalkoztatási formák, mint a határozott idejű, részmunkaidős vagy ideiglenes foglalkoztatás.

Az elmúlt években az önálló vállalkozás különböző formái szintén egyre nagyobb jelentőségre tettek szert, és az önálló vállalkozók száma ugrásszerűen megnőtt. Azoknak, akik vállalkozást kívánnak indítani, be kell jelentkezniük a leendő székhelyük szerinti önkormányzat cégnyilvántartó hivatalának (Gewerbeamt) nyilvántartásába. Az önálló vállalkozóknak ezzel szemben a Finanzamt (Adóhivatal) nyilvántartásába kell regisztrálniuk. A vonatkozó eljárásokról tájékoztatást lehet kérni a kereskedelmi és iparkamaráktól, a kézművesipari kamaráktól, a szakmai szövetségektől és a pénzügyi intézményektől egyaránt.

 

Kapcsolódó linkek:

Élet és munka: Németország

Nemzetközi munkaközvetítő szolgálat

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

 

Felelősséget kizáró nyilatkozat: Tájékoztatjuk, hogy az EURES és az Európai Bizottság a fent említett, harmadik felek által üzemeltetett weboldalak egyikét sem támogatja.

10/05/2019

<< Vissza a hírekhez
 
felelősségkizárás

A "Focus on…" ("Fókuszban az…") cikkek vitára ösztönző módon, aktuális témákról és eseményekről adnak tájékoztatást az EURES honlap látogatói számára. Nem feltétlenül az Európai Bizottság álláspontját tükrözik.