• Események

Sajtóhírek


<< Vissza a hírekhez

Gyorsított szakképzés az első, digitális készségeket igénylő állásához

Picture

Aki az új műszaki készségek mellett a legfontosabb humán készségeket is elsajátítja, nagyobb eséllyel tud elhelyezkedni, és állását könnyebben tudja megtartani. Ez az alapgondolata a FIT4Jobs című ír foglalkoztatási célú szakképzési kezdeményezésnek, amely nemrég sikerrel mutatkozott be öt másik uniós országban is.

„16 évvel ezelőtt indítottuk útjára a „Fast Track to IT” (FIT, Gyorsított IT-szakképesítés) kezdeményezést, mivel azt láttuk, hogy Írországban rengeteg a fiatal munkanélküli, ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik a számítógépes ismeretekkel rendelkező munkavállalók iránt. Mi pedig szerettük volna áthidalni a kettő között tátongó szakadékot” – emlékezik vissza Manus Hanratty, a szakképzési és fejlesztési szervezeteket tömörítő dublini FIT Ltd. munkatársa.

A projektet irányító Manus elmondta, hogy az Európai Bizottság a nemrégiben „Európa egyik legeredményesebb, foglalkoztathatóságot javító kezdeményezés”-ének nevezte a FIT-et.

A projekt kiegészíti az EURES foglalkoztatási mobilitási platformját és programjait, például „Az első EURES-állásod” kezdeményezést, amely megkönnyíti a fiatalok Európán belüli mozgását és munkavállalását/felvételét.

„Képzési modellünk egyedi: arra törekszünk, hogy a nálunk végzettek valóban el is tudjanak helyezkedni, és ne csak egy bizonyítványt nyomjunk a kezükbe, és várjuk a csodát” – tette hozzá Manus. Ennek érdekében az alkalmas embereket választják ki informatikai szakképzésre, együttműködnek a helyi munkáltatókkal, hogy tájékozódjanak az általuk elvárt informatikai készségekről, tanfolyamokat terveznek, és akár három hónapos szakmai gyakorlatról gondoskodnak.

A FIT-képzések résztvevői emellett gyakorlati szempontból véleményeztethetik az önéletrajzukat, próbainterjún vehetnek részt, de mindenekelőtt segítséget kaphatnak humán készségeik, például a kommunikáció, a csapatmunka és a döntéshozatal fejlesztéséhez. „Ezek a humán készségek növelik az önbizalmat és fejlesztik a jellemet, így az álláskeresők könnyebben el tudnak helyezkedni. Ugyanolyan fontosak, mint a nálunk elsajátítható műszaki-informatikai készségek” – vélekedik Manus.

 

A FIT Európa-szerte terjeszkedik

A FIT4Jobs projekt az írországi FIT-re építve további öt uniós tagállamot, valamint az informatikai alap- és továbbképzést támogató Telecentre Europe szervezetet is megnyerte a kezdeményezésnek. A köz- és magánszektorbeli képzési partnerek közreműködésével zajlott projekt azokat a fiatal munkanélkülieket célozta meg, aki a manapság keresett számítógépes készségek birtokában szerettek volna elhelyezkedni.

A képzést teljesítők az informatika különböző területein, például a programozás, az adatbázis-építés vagy az ügyfélszolgálati támogatás területén tudtak elhelyezkedni a partnerszervezeteken, a görögországi HePIS-en, a lettországi LIKTA-n, a litvániai LIA-n, a portugáliai ACIDI-n és IP-n, valamint a spanyolországi ACRT-n keresztül. A projekt célja az volt, hogy 180 álláskereső végezze el a képzést, és legalább háromnegyedük álláshoz is jusson. A végeredmény azonban messze felülmúlta ezt a célt.

Mivel az ifjúsági munkanélküliség uniós szinten átlagosan 18,8%, a projekt eredményei rendkívül örömteliek.

A FIT4Jobs egyedülálló lehetőséget jelent rengeteg hozzám hasonló, műszaki háttérismeretekkel nem rendelkező fiatal számára, hogy újragondoljuk karrierünket, és új, számunkra addig ismeretlen szakmai útvonalon induljunk el” – idézi fel tapasztalatait Laura Fernández, aki Barcelonában végezte el a FIT-képzést, jelenleg pedig egy multinacionális tanácsadó cégnél, az Everisnél dolgozik.

 

A képzési modell uniós szinten is bevezethető

A projektben részt vevő partnereknek a helyi körülményekhez és kihívásokhoz kellett igazítaniuk a FIT képzési modelljét, figyelembe véve a munkáltatók igényeit és azt, hogy van-e megfelelő informatikai készségekkel rendelkező munkaerő.

Manus ugyanakkor kiemelte, hogy mindegyik partner ugyanazzal a problémával szembesült: készséghiány mutatkozik az informatika, különösen a szoftver- és a webfejlesztés terén. „Ezért szeretnénk most egész Európára kiterjeszteni bevált ikt-képzési és munkaközvetítési modellünket, lehetőség szerint az EURES támogatásával.”

Szeretne többet megtudni a részvételi lehetőségekről? Keresse fel a FIT Ltd honlapját, ahol többet tudhat meg a szeptemberi beiratkozásról.

 

Kapcsolódó linkek:

Telecentre Europe

Élet és munka: Görögország

Élet és munka: Írország

Élet és munka: Lettország

Élet és munka: Litvánia

Élet és munka: Portugália

Élet és munka: Spanyolország

 

További információk:

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Az EURES a Google+-on


Felelősséget kizáró nyilatkozat: Tájékoztatjuk, hogy az EURES és az Európai Bizottság a fent említett, harmadik felek által üzemeltetett weboldalak egyikét sem támogatja.

26/08/2016

<< Vissza a hírekhez
 
felelősségkizárás

A "Focus on…" ("Fókuszban az…") cikkek vitára ösztönző módon, aktuális témákról és eseményekről adnak tájékoztatást az EURES honlap látogatói számára. Nem feltétlenül az Európai Bizottság álláspontját tükrözik.