• Események

Sajtóhírek


<< Vissza a hírekhez

Kihirdették az #EUmovers közösségimédia-pályázat nyerteseit

A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága díjazta az #EUmovers kampány öt legjobb közösségimédia-posztját.
Picture

2018-ban volt a szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó uniós szabályok 60. évfordulója és a munkavállalók szabad mozgására vonatkozó alapító rendeletek 50. évfordulója. E két mérföldkő megünneplésére az Európai Bizottság felkérte az e jogokból származó előnyöket élvező polgárokat, hogy osszák meg történetüket a közösségi médiában, az #EUmovers kampány keretében.

 

Íme az öt nyertes és posztjaik:

 

Juho-Pekka Palomaa (Finnország)

Egy évvel ezelőtt változás történt az életemben, és nem tudtam, mi vár rám. Diplomám megszerzése után hat hónapja voltam munkanélküli, amikor váratlanul felhívtak Észtországból. Önéletrajzomat közzétettem az EURES platformon, és talán egy hónappal később e-mailben értesítettek arról, hogy valaki megnézte a profilomat és üzenetet küldött. A szomszédos országban, Észtországban ajánlottak munkát. Az állásinterjú után döntöttem úgy, hogy belevágok. Nem tudtam sokat az országról és magáról a városról sem, csak annyit, hogy a nyelv hasonlít a finnhez, de viccesebb hangzású. Rengeteg tájékoztató anyagot kaptam az Észtországba költözéssel kapcsolatban, és minden ígéretesnek tűnt. Az alacsonyabb bérek ellenére úgy tűnt, hogy az ország digitális fejlődése a polgárok számára jó életszínvonalat biztosít. Ott-tartózkodásom alatt társasjáték-rendezvényeken megismerkedtem helyi lakosokkal, ingyenes észt nyelvtanfolyamon vettem részt, találkoztam más külföldiekkel, nem kellett fizetnem a háziorvosnál, digitálisan írtam alá iratokat és ingyen használtam a tömegközlekedést, valamint megismerhettem egy sokszínű régi kultúrát, ahol az emberek angolul, észtül, finnül és oroszul is tudnak. Már nem élek a városban, de továbbra is lenyűgöz ősi történelmével, új csúcstechnológiai rendszereivel és kényelmével. A hab a tortán az volt, amikor az észtekkel együtt ünnepelhettem függetlenségük 100. évfordulóját. Fényes jövőt jósólok ennek a kis nemzetnek.

 

Carola Borio (Olaszország)

Helló! 20 éves korom óta költözöm rendszeresen egyik EU-s országból a másikba. 20 évesen a franciaországi Lille-ben éltem, kettős diplomát adó egyetemi csereprogramban vettem részt, ahol visszafordíthatatlanul kinyílt az érdeklődésem. 23 évesen Milánóban kezdtem pályafutásomat. 27 évesen egy hónapot Madridban  töltöttem kikapcsolódásképpen. Így füllenthetem, hogy beszélek spanyolul... 28 évesen a szerelem és a munka sodort Párizsba. A szerelem ugyan elmúlt, de két életre szóló barátságot kötöttem. Most, 38 évesen, egy férjjel és két 2 éves ikremmel talán jobb lenne mégis megállapodni... Vagy mégsem? A két aprósággal európai családi kalandra vállalkozva Írországba költöztünk. Jelenleg egy írországi egyetemen dolgozom, és az egész családot magammal hoztam. SZERETEM EURÓPÁT.

 

Sheila Margaret Ward (Egyesült Királyság)

A hatvanas években spanyol és portugál tanulmányokat folytattam, majd angolt oktattam idegennyelvként. Nagyon örültem, amikor az Egyesült Királyság csatlakozott az Európai Unióhoz, mert mindig is hittem ebben az elképzelésben. Miután tanítottam az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és más országokban, 1980-ben jöttem Portugáliába , hogy a British Council-nál dolgozzak. Miután Portugália csatlakozott az Európai Unióhoz, vámkorlátozások nélkül jóval könnyebb lett az ide-oda utazgatás. Angol nyelvtanárként számos diákot készítettem fel az Erasmus-programra, és lenyűgöztek a kínált lehetőségek. A 2010. évi nyugdíjba vonulásomat megelőzően a portugál nyugdíjfolyósító hivatalhoz fordultam, és nem kellet tennem mást, mint kitölteni egy formanyomtatvány, amelyen meg kellett jelölnöm az összes uniós országot, ahol dolgoztam. Amikor nyugdíjba mentem, automatikusan folyósították nekem a nyugdíjat Portugáliából, az Egyesült Királyságból és Spanyolországból. Mindez nagyon hatékonyan működött. Nemrég három kétnyelvű gyermekkönyvet jelentettem meg Portugáliában, és időmet a kétnyelvűség ösztönzésének szentelem. Bennünk, európaiakban sok minden közös, ezért más nyelvek elsajátítását minden oktatási rendszernek prioritásként kellene kezelnie.

 

Filipa Rodrigues (Portugália)

Én európainak tartom magam. Hiszek a határok nélküli Európában, ahol a kulturális különbségek hidat képeznek az emberek között. E különbségek gazdagítanak minket és általuk jobban megértjük a világot. Első európai utazásom hazámmal, Portugáliával szomszédos országba, Spanyolországba vezetett. Még gyerekként, a családommal utaztam. Barátaimmal először az Egyesült Királyságba mentem, ahol középiskolai tanulmányokat folytattam. Az Egyesült Királyságban és Görögországban képzéseken vettem részt. Erasmus+ szakmai gyakorlatomat az Egyesült Királyságban végeztem. Jártam Olaszországban, Skóciában, Svájcban, (és ismét) Spanyolországban... és még sok más országba is szeretnék eljutni. Idén úgy döntöttem, hogy Írországba költözöm. Az EURES-portálon kerestem munkát, és miután rátaláltam a vágyott állásra, az EURES az Írországba történő költözésem során végig támogatott. Szeretem ezt az országot. Szeretem a történelmét, a kultúráját, az embereket és a természetet. Szerencsém volt, hogy egy egyesült Európában nőttem fel, egy olyan Európában, ahol mindig vannak lehetőségek, ha éppen szükségem van rájuk. Egy olyan Európában, ahol élhetek jogaimmal ... és ahol biztonságban érzem magam. Büszke vagyok arra, hogy Európa lánya vagyok!

 

Chloé Joriig-Casteluble (Franciaország)

A legjobb filmes pályázat

Chloé vagyok, 24 éves, és egy éve Belgiumban élek. Jelenleg a Szövetségi Társadalombiztosítási Szolgálatnál dolgozom, és a Brexit-tel foglalkozom :) Szeretek utazni és sok uniós országban voltam már szakmai gyakorlaton. Tanulmányaim és munkám során is sokat utaztam.

 

Kapcsolódó linkek:

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Drop’pin@EURES

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

 

Felelősséget kizáró nyilatkozat: Tájékoztatjuk, hogy az EURES és az Európai Bizottság a fent említett, harmadik felek által üzemeltetett weboldalak egyikéért sem vállal felelősséget.

16/05/2019

<< Vissza a hírekhez
 
felelősségkizárás

A "Focus on…" ("Fókuszban az…") cikkek vitára ösztönző módon, aktuális témákról és eseményekről adnak tájékoztatást az EURES honlap látogatói számára. Nem feltétlenül az Európai Bizottság álláspontját tükrözik.