Rólunk


Az Európai Foglalkozatási Szolgálat (EURES) egy együttműködési hálózat, amelyet azért hoztak létre, hogy az Európai Unió 28 országán, illetve Svájcon, Izlandon és Norvégián belül elősegítse a munkavállalók szabad áramlását.

A hálózat tagjai az Európai Koordinációs Iroda, a nemzeti koordinációs irodák, az EURES-partnerek és a társult EURES-partnerek.

A hálózat partnerei lehetnek állami foglalkoztatási szolgálatok, magánkézben lévő foglalkoztatási szolgálatok, szakszervezetek, munkaadói szervezetek és a munkaerőpiac egyéb releváns szereplői. A partnerek tájékoztatási, munkaközvetítési és munkaerő-toborzási szolgáltatásokat nyújtanak a munkaadók és az álláskeresők számára, az európai és nemzeti koordinációs irodák pedig európai, illetve nemzeti szinten felügyelik a tevékenységek megszervezését.

Ezen felül az EURES fontos szerepet játszik a határokon átívelő európai régiók munkaadói és határ menti ingázói specifikus információval való ellátásában és a munkaközvetítés megkönnyítésében.

A gyakorlatban az EURES a portálon és egy kb. 1000 EURES-tanácsadóból álló humán hálózaton keresztül nyújtja szolgáltatásait. A tanácsadók napi kapcsolatban állnak az álláskeresőkkel és a munkaadókkal egész Európában.