EURES a határokon átívelő régiókban


Az EU belső határrégiói az EU területének 40%-át teszik ki. Ezeken a területeken közel 2 millió határmenti ingázó lakik. 2018-ban az Európai Unióban több mint 1,5 millió ember dolgozott a lakóhelyétől eltérő országban.

A határmenti ingázók naponta számos akadállyal szembesülnek, például az eltérő nemzeti gyakorlatokkal, szociális biztonsági rendszerekkel, adózási szabályokkal és jogi rendszerekkel. Ezenkívül a határrégiókban a tömegközlekedés gyakran kevésbé fejlett, mint az országon belül, ami tovább akadályozza a határokon átnyúló foglalkoztatási mobilitást.

Az EURES segít a határmenti ingázóknak ezen akadályok leküzdésében azáltal, hogy pénzügyi támogatást nyújt a határokon átnyúló partnerségeknek az EaSI, azaz a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja keretében.

Ezekben a partnerségekben az olyan EURES-tagok és -partnerek vesznek részt, amelyek határokon átívelő együttműködést folytatnak a munkavállalók és munkaadók mobilitásának támogatása érdekében. Olyan szervezetek is részt vehetnek ebben, amelyek nem tagjai az EURES-hálózatnak, ha fontos helyet foglalnak el a regionális foglalkoztatási mobilitási piacon. A partnerek közé tartoznak általában az állami foglalkoztatási szolgálatok, a szociális partnerek és egyéb szervezetek, például az egyetemek, a vállalkozói szövetségek, a szakszervezetek és a kereskedelmi kamarák.

2020-ban és 2021-ben 14 országot érintő, 8 határokon átnyúló partnerség kap EaSI-támogatást. Ezenkívül számos partnerség folytat aktív tevékenységet EaSI-támogatás nélkül is.(Az összes jelenlegi és korábbi határokon átnyúló partnerség megtalálásához kattintson ide.)

Az EaSI által támogatott, határokon átnyúló partnerségek a következők:

A partnerségek átfogó célja, hogy tájékoztatást és tanácsadást nyújtsanak az álláskeresők és a munkaadók számára a határokon átnyúló foglalkoztatási mobilitásról, továbbá munkaközvetítési lehetőségeket és munkaerő-felvétel előtti és utáni szolgáltatásokat biztosítsanak. Olyan szakértői csoportok állnak rendelkezésre, amelyek támogatást nyújtanak a dolgozóknak a karrierjük minden szakaszában, illetve válaszolnak bármilyen, a határon átnyúló munka gyakorlati szempontjaival kapcsolatban felmerülő kérdésre.

A partnerségek minden évben számos olyan tevékenységet folytatnak, amelyekkel mind az álláskeresőket, mind pedig a munkaadókat támogatják. A kiemelt intézkedések közé tartozik jelenleg az 50 év fölötti álláskeresőknek nyújtott tanácsadás, a határokon átnyúló szakképzési rendszerek, valamint egy új munkaközvetítési alkalmazás bevezetése a belga–holland határ menti betöltendő álláshelyekre vonatkozóan.

A partnerségek továbbá nyomon követik a saját határaikon átnyúló mobilitás mértékét, a munkaerőpiac fejleményeit, valamint azonosítják azokat az akadályokat, amelyek hátráltathatják a munkavállalók szabad mozgását a regionális, határokon átnyúló munkaerőpiacon.

Kattintson az alábbi gombra, ha többet szeretne megtudni egy adott határokon átnyúló partnerségről. (Beleértve a helyüket a térképen és a kapcsolatfelvétel módját.)

Az Ön régiójában elérhető munkalehetőségekkel kapcsolatos további tanácsokért keressen rá az EURES-tanácsadókra határokon átívelő partnerségenként itt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ