• Događaji

Novosti


Dobrodošli u odjeljak s novostima. Kliknite na izbornik s lijeve strane za pregled članaka s najnovijim novostima o poslovima i mobilnosti te za biltene EURES i Vi. Također možete pogledati naš članak s najnovijim vijestima.

Svijet nakon pandemije bolesti COVID-19 može biti vrlo neizvjestan i pun izazova. Zbog toga poduzeća trebaju emocionalno inteligentne radnike s nizom mekih vještina kako bi im pomogli u snalaženju u ovim teškim vremenima.
Picture

Meke vještine povezane su s načinom na koji komunicirate s kolegama, rješavate probleme i upravljate svojim poslom, dok je emocionalna inteligencija sposobnost razumijevanja i poznavanja svojih emocija te emocija drugih. Ovdje proučavamo neke od tih vještina i zašto su sada važnije nego ikad prije.

Neovisnost i odgovornost

Rad na daljinu donio je veću samostalnost za zaposlenike, a to može ostati trajno obilježje tržišta rada nakon pandemije bolesti COVID-19. Iako dugoročno rast rada na daljinu ima potencijal za poboljšanje produktivnosti i niza drugih gospodarskih i socijalnih pokazatelja (npr. dobrobit, spol, regionalna ravnopravnost, stanovanje, emisije), njegov ukupni učinak nosi rizike, posebno u pogledu inovacija i zadovoljstva zaposlenika. Mnogi radnici prijavljuju „skriveni prekovremeni rad” koji rezultira iz nejasnog razdvajanja posla i privatnog života. Kako bi se to ograničilo, radnici moraju biti vješti u samokontroli. Trebali bi moći povući granice, povećati produktivnost unutar radnog vremena i preuzeti odgovornost kada je to relevantno, istodobno uzimajući u obzir dodijeljene stanke i osobni dopust kako bi se izbjegao sindrom izgaranja na poslu.

Proaktivna komunikacija i suradnja

Ograničena tjelesna interakcija u zajedničkom radnom prostoru znači da su bitno smanjene mogućnosti za učenje od kolega. Kao posljedica toga, zaposlenici se moraju osjećati ugodno u proaktivnom traženju novih vještina, znanja i povratnih informacija.

Kako bi se time umanjila ometanja i potaknula učinkovita suradnja, radnici moraju uzeti u obzir preferirane načine komunikacije svojih kolega te razviti osjećaj „digitalnih pravila ponašanja”. Preferiraju li dugačke, podrobne e-poruke ili bi možda radije razgovarali preko telefona? Koliko ih je često potrebno obavještavati o napretku određenog zadatka? Upotrebljavaju li radije videopozive ili su im draže trenutačne poruke?

Rad na daljinu zahtijeva i naglasak na „virutalnom govoru tijela”. Kako bi bili učinkoviti na virtualnim sastancima, radnici bi trebali biti svjesni načina na koji se predstavljaju, ostati profesionalni i susretljivi. To uključuje održavanje kontakta očima kroz kameru, smješkanje, izbjegavanje pretjeranog meškoljenja, isključivanje mikrofona kada je to prikladno i sjedenje u uspravnom i angažiranom položaju.

Emocionalna inteligencija i empatija

Kriza izazvana bolešću COVID-19 snažno je utjecala na sve one koji su je iskusili. Zbog toga su mnogi možda bili pod povećanim stresom od velike količine posla, financijskih poteškoća, tegoba s vlastitim zdravljem ili zdravljem voljenih osoba, gubitka voljene osobe, manjka skrbi za djecu i mnogih drugih problema. Kao rezultat toga, pojedinci koji mogu pokazati brigu za iskustva drugih osoba, uz istodobno balansiranje odgovornosti u vezi s kvalitetom svojeg rada, vrijede više nego ikad prije.

Prilagodljivost i motivacija za usavršavanjem

Kako bi se prilagodila tržištu nakon pandemije bolesti COVID-19, poduzeća preispituju ključne sastavnice svojih lanaca opskrbe. Kako bi se odgovorilo na to, radnici moraju biti motivirani za usavršavanje kako bi ispunili nove zahtjeve u okviru svojih uloga te se i dalje usredotočiti na izgradnju skupa vještina koji je relevantan za potrebe novog tržišta.

Nadamo se da vam je ovaj članak pružio koristan uvid u to zašto su meke vještine i emocionalna inteligencija važnije nego ikad.

Želite li doznati više o svijetu rada nakon pandemije bolesti COVID-19, pročitajte Sedam korisnih savjeta za ublažavanje osjećaja tjeskobe zbog povratka u ured.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Korisne poveznice:

Sedam korisnih savjeta za ublažavanje osjećaja tjeskobe zbog povratka u ured

Pretraživanje savjetnika EURES-a

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

27/07/2021

$title.getData() Image