• Događaji

Novosti


Dobrodošli u odjeljak s novostima. Kliknite na izbornik s lijeve strane za pregled članaka s najnovijim novostima o poslovima i mobilnosti te za biltene EURES i Vi. Također možete pogledati naš članak s najnovijim vijestima.

Ove je godine stupio na snagu novi sporazum između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Njegova je okosnica zaštita prava i odabira građana EU-a koji žive i rade u UK-u te građana UK-a koji žive u EU-u.
Picture

Sporazumom o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine priznaju se prava građana EU-a koji žive izvan Europske unije, kao i prava građana Ujedinjene Kraljevine koji žive u EU-u, te su u njemu izneseni usuglašeni pristupi trgovini i mogućnostima. Oko ovog je zakonodavstva prvi dogovor postignut u prosincu 2020., a on obuhvaća prava građana, financijski dogovor između UK-a i EU-a te protokol za Irsku i Sjevernu Irsku.

Budući da je Ujedinjena Kraljevina odlučila izaći iz Europske unije 2016. te ju je službeno napustila 2020., vodilo se mnogo rasprava o osiguravanju zaštite životnih odabira, sigurnosti i zaštiti građana EU-a koji žive u UK-u.  Službeni pregovori o budućem odnosu između UK-a i EU-a započeli su u ožujku 2020., a iz njih je proizašao Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Pravo na zaštićen život, rad i obrazovanje

Od početka ove godine uvedeno je zakonodavstvo kako bi se zaštitila prava više od 3 milijuna građana EU-a koji žive u Ujedinjenoj Kraljevini i više od milijun državljana Ujedinjene Kraljevine koji žive u državama članicama EU-a.

Osmišljen je kako bi se osiguralo da građani i dalje mogu živjeti, raditi i obrazovati se u EU-u i izvan njega, a obuhvaća i aspekte kao što su temeljna prava na radu, zdravstveni i sigurnosni standardi te pravedni radni uvjeti.

U sporazumu se navodi da građani EU-a koji su živjeli u Ujedinjenoj Kraljevini prije 1. siječnja 2021. mogu ondje nastaviti živjeti pod uvjetom da su podnijeli zahtjev u sustavu za prijavu stalnog boravka građana EU-a prije 30. lipnja 2021. Osobe koje nastave raditi u Ujedinjenoj Kraljevini nakon 1. siječnja 2021. i koje su podnijele zahtjev u tom sustavu neće morati podnijeti zahtjev za izdavanje isprave o pograničnim radnicima.

Građani Ujedinjene Kraljevine koji su zakonito boravili u EU-u prije 1. siječnja 2021. i koji nakon toga nastave boraviti u EU-u možda će morati podnijeti zahtjev za novi boravišni status u državi članici u kojoj žive. Također imaju pravo zatražiti ispravu o pograničnim radnicima u toj državi članici.

Koordinacija sustava socijalne sigurnosti i dalje se primjenjuje

Građani EU-a koji neprekidno žive i rade u Ujedinjenoj Kraljevini (ili obratno) od završetka prijelaznog razdoblja također ostvaruju korist od potpune koordinacije zakonodavstva o socijalnoj sigurnosti. U budućnosti će se u takvim slučajevima i dalje primjenjivati sva pravila EU-a o pravima na socijalnu sigurnost.

Djelomična koordinacija postoji i za građane EU-a koji nisu neprekidno živjeli u Ujedinjenoj Kraljevini, ali su i dalje bili podložni zakonodavstvu Ujedinjene Kraljevine o socijalnoj sigurnosti prije isteka prijelaznog razdoblja (ili obratno). To se, primjerice, primjenjuje na pravila o jednakom postupanju, davanjima za slučaj bolesti i obiteljskim davanjima te kombiniranju prava i obveza iz različitih razdoblja boravka.

EU i Ujedinjena Kraljevina sklopili su i sporazume sa Švicarskom i državama EFTA-e koje su članice EGP-a (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) radi zaštite osoba u trostranim situacijama (kao što je državljanin Ujedinjene Kraljevine koji na kraju prijelaznog razdoblja boravi ili radi u EU-u, ali s djecom koja žive u drugoj državi članici EU-a).

Više informacija o Sporazumu o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine potražite na:

https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_hr

 

Korisne poveznice:

https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_hr

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova Baza podataka o slobodnim radnim mjestima

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

21/07/2021

$title.getData() Image