• Događaji

Novosti


<< Natrag na popis novosti

Aktivnost ciljanog zapošljavanja koju je pokrenuo EURES pomogla je dvama nastavnicima iz Nizozemske da pronađu poslove u Švedskoj

„U Švedsku sam se zaljubila kad sam prvi put otišla onamo na odmor”, kaže Kirsten van Agthoven. „Već kao desetogodišnja djevojčica željela sam se preseliti u Švedsku. Najviše me oduševila priroda. Bila je toliko drukčija od moje zemlje.”
Picture

Nakon što je završila studij, Kirsten je radila kao nastavnica u osnovnoj školi i „imala odličan posao” u svojoj domovini Nizozemskoj. „Imala sam divan stan i voljela sam svoj život”, kaže Kirsten. „Ali i dalje mi je bio san preseliti se u Švedsku.”

Kirsten je putem EURES-a pronašla oglas za radno mjesto nastavnika u Švedskoj. „Savršeno znanje švedskog jezika nije bilo uvjet, pa sam pomislila kako je to moja šansa.”

Uz pomoć EURES-a pronašla je posao u općini Mora i ondje živi od siječnja 2018.

 

Sličnosti i razlike

Merlijn Scheperboer, još jedna Nizozemka koja je iskoristila pomoć EURES-a, isto tako radi kao nastavnica u općini Mora od kolovoza 2017. Međutim, u njezinu slučaju odluka o radu u Švedskoj bila je praktične prirode.

Merlijn je 2017. studirala u švedskom gradu Linköpingu kada je dobila „izvrsnu priliku”. „Nikad nisam razmišljala o ostanku nakon završetka studija pa nisam nikad ni tražila posao”, priznaje Merlijn.

Bez obzira na to, odlučila je iskoristiti priliku jer je znala da će biti teško zaposliti se kao nastavnik na puno radno vrijeme u njezinoj regiji u Nizozemskoj. „Možda sam mogla pronaći posao nastavnika na zamjeni, što ne donosi nikakvu sigurnost.”

„Nakon što je vlada povećala dob za umirovljenje, stariji nastavnici morali su dulje raditi, te je stoga bilo malo posla za mlade nastavnike. Nije bilo tako u cijeloj zemlji, ali jest u području u kojem sam ja živjela.”

 

„Moramo tražiti i izvan granica”

Lara Feller, savjetnica EURES-a u švedskom zavodu za zapošljavanje Arbetsförmedlingen koja je pružala savjete Kirsten i Merlijn, ističe kako Arbetsförmedlingen blisko surađuje s općinom Mora od 2016.

„Suočeni smo sa zabrinjavajućim nedostatkom nastavnika u Švedskoj pa ih moramo tražiti i izvan granica”, objašnjava Lara.

„Budući da i sama govorim nizozemski, a primijetili smo da Nizozemci općenito nemaju problema s učenjem švedskog jezika, Nizozemska nam je bila prvi izbor.

Sastavila sam oglas na nizozemskom jeziku i objavila ga na društvenim medijima te sam ubrzo stupila u kontakt s Kirsten i Merlijn. Pozvali smo ih ovamo na razgovor, pokazali im školu i grad te im ponudili posao.”

 

„EURES mi je pomogao gotovo u svemu”

Lara i EURES pružili su mi pomoć u različitim aspektima mobilnosti nastavnika – pomogli su mi gotovo u svemu”, ističe Merlijn.

„Lara Feller govori nizozemski, kao i ja. Zato mi je bilo lako komunicirati s njom”, kaže Kirsten. „Uz to što mi je pomogla pronaći posao, pomogla mi je pronaći i stan.”

„Svakako bih preporučila EURES drugima”, kaže Kirsten. „Dobila sam svu pomoć koja mi je bila potrebna, a Laru i dalje zanima kako sam i kako mi ide na poslu.”

„Doista cijenim pomoć koju mi je pružio EURES i svakako bih tu organizaciju preporučila svima koji razmišljaju o preseljenju u inozemstvo”, slaže se Merlijn.

„Kad dođete u novu zemlju, brojne su stvari ponešto drukčije i ne znate kamo ići ni kako odrediti prioritete. EURES pruža vrlo dobru potporu i pomaže vam da se snađete.”

 

Ako ste zainteresirani za rad u inozemstvu, zašto se ne biste još danas obratili svojem lokalnom savjetniku EURES-a?

 

Korisne poveznice:

Arbetsförmedlingen

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

 

Izjava o odricanju od odgovornosti: Napominjemo da ni EURES ni Europska komisija nisu odgovorni za navedene internetske stranice trećih strana.

28/03/2019

<< Natrag na popis novosti
 
izjava o odricanju odgovornosti

"Usredotočite se na…" Članci se objavljuju s ciljem da se korisnicima web-portala EURES pruže informacije o aktualnim temama i kretanjima te da se potakne rasprava. Ne odražavaju nužno stavove Europske komisije.