• Događaji

Novosti


<< Natrag na popis novosti

Pomoć Europi da prihvati najnovije tehnologije

3D ispis brzorastuća je industrija u kojoj se svake godine otvara sve više radnih mjesta i nudi sve više prilika. Kako biste iskoristili te prilike, potrebne su vam prave vještine i znanje. U njihovu stjecanju mogu vam pomoći projekti kao što je 3D-Help.
Picture

Projekt 3D-Help financira se uz potporu programa Erasmus+, a pokrenut je u studenome 2017. „Glavni je cilj projekta pomoći odraslim osobama da unaprijede svoje kompetencije u području digitalnih tehnologija,” objašnjava Lucie Marková iz europske agencije za razvoj, tj. European Development Agency. „Osmišljavamo inovativne nastavne planove, a sadržaj nastave usmjeren je na 3D ispis. Ti će sadržaji odraslima osigurati posebne vještine povezane s informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, inženjerstvom i tehnologijom, bit će besplatni i dostupni svima.”

Agencija European Development Agency iz Češke glavni je partner projekta, a ostali su partneri SC Ludor Engineering SRL (Rumunjska), Macdac Engineering Consultancy Bureau Ltd. (Malta), Social Innovation Fund (Litva) i Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića (Hrvatska). Taj spoj znanja i iskustva iz različitih država članica EU-a važan je dio projekta 3D-Help.

„Projekt se provodi na transnacionalnoj razini jer se na taj način omogućava suradnja partnera iz različitih zemalja čija se stručna znanja međusobno nadopunjuju i koji dijele zanimanje za osposobljavanje odraslih osoba,” navodi Lucie. „Mogu razmjenjivati svoja znanja, najbolju praksu i resurse kako bi pridonijeli razvoju alata za osposobljavanje ”

Alati za osposobljavanje o kojima govori Lucie uključuju smjernice za upotrebu 3D ispisa u obrazovanju odraslih, studije slučaja o 3D ispisu za obrazovanje odraslih, nastavni plan za tečaj 3D ispisa za odrasle, smjernice za predavače tečaja 3D ispisa i sustav e-učenja za osposobljavanje odraslih. Pružatelji usluga obrazovanja odraslih u EU-u moći će se koristiti alatima kako bi razvili vlastita znanja i vještine i prenijeli ih drugima.

„Očekujemo da će kvalificirani predavači projektom motivirati velik broj sudionika da razviju svoje vještine i kompetencije te aktivnije sudjeluju u učenju.”

U okviru projekta 3D-Help postoji niz jasnih ciljeva koje će se nastojati ostvariti prije završetka projekta u listopadu 2019. „Oko 2500 osoba primit će bilten o projektu, a njih 1000 primit će letak s opisom projekta,” kaže Lucie. „Ukupno će 240 osoba sudjelovati u pet praktičnih radionica prilagođenih ciljnim skupinama, a najmanje 500 osoba iz EU-a upisat će se na tečaj e-učenja 3D-Help.”

Na kraju projekta planira se i radionica za stručnjake te voditelje i pružatelje obrazovanja odraslih u svakoj od pet zemalja. Te će radionice služiti za razmjenu znanja i dijeljenje alata, dok će sudionici dobiti priliku razgovarati s predavačima; vidjeti kako se rukuje 3D pisačima i izravno isprobati materijale za osposobljavanje.

„Europa je u ranim fazama četvrte industrijske revolucije kojom se nastoji iskoristiti digitalne tehnologije kako bi se poboljšala razina produktivnosti i rasta” zaključuje Lucie. „Projekt pomaže odraslima da unaprijede svoje kompetencije u primjeni tih digitalnim tehnologija i omogućuje im da uhvate korak s brzorastućom industrijom 3D ispisa.”

 

Korisne poveznice:

Internetske stranice projekta

Projekt na Facebooku

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

 

Izjava o odricanju od odgovornosti: Napominjemo da ni EURES ni Europska komisija nisu odgovorni za navedene internetske stranice trećih strana.

12/04/2019

<< Natrag na popis novosti
 
izjava o odricanju odgovornosti

"Usredotočite se na…" Članci se objavljuju s ciljem da se korisnicima web-portala EURES pruže informacije o aktualnim temama i kretanjima te da se potakne rasprava. Ne odražavaju nužno stavove Europske komisije.