• Događaji

Novosti


<< Natrag na popis novosti

Novi život u Litvi

Paolo Camaioni znao je da mu treba promjena. Uz potporu EURES-a zamijenio je Italiju Litvom i nije požalio.
Picture

Paolo Camaioni 31-godišnji je Talijan podrijetlom iz ruralnog područja u regiji Abruzzo i čovjek je koji dobro zna što želi. Nije mogao pronaći posao u svojoj zemlji, i u svojem odabranom znanstvenom polju, biotehnologiji i istraživanju, pa je odlučio potražiti druge mogućnosti. Tada se, zahvaljujući njegovim prethodnim iskustvima, pojavila nova prilika.

„Dok sam studirao u Škotskoj sprijateljio sam se s nekoliko Litavaca”, rekao je. „Nekoliko godina kasnije posjetio sam ih u Vilniusu i iznimno mi se svidjelo to iskustvo. Tada nisam očekivao da ću na kraju ondje živjeti, ali dok sam istraživao mogućnosti zaposlenja u Europi, pojavila se prilika da dođem ovamo te sam je odlučio iskoristiti. Trebala mi je pustolovina u životu i pomislio sam da bi mi ova zemlja mogla ponuditi mnogo toga!”

Tijekom potrage za zaposlenjem Paolo se obratio savjetnici EURES-a Italija, Anni Bongiovanni. „Upravo se bila vratila iz Rige, u Latviji, pa mi je ispričala ponešto o svojem osobnom iskustvu u baltičkim zemljama te mi je spomenula Taxify, ovdašnju popularnu aplikaciju za prijevoz. Ispričala mi je i ponešto o alternativnim ponudama i prilikama za zaposlenje koje nudi EU.”

Kad je Paolo odlučio iskoristiti priliku koja mu se nudi u Litvi, Anna ga je spojila sa svojim kolegama u toj zemlji. „EURES u Litvi poslao mi je obrazac kojim mogu zatražiti financijsku pomoć od EU-a za svoje putne troškove te nekoliko poveznica na stanove”, rekao je Paolo. „Pružili su mi i nešto općenitih informacija o Vilniusu te mi je sve to bilo od velike pomoći.”

„Savjetnici EURES-a rado će porazgovarati s vama i mogu vam mnogo toga ponuditi”, dodaje. „Birokracija koju podrazumijeva prijavljivanje za posao katkad može biti zamorna, ali savjetnici EURES-a iznimno su iskusni u tom području i mogu vam pomoći s papirologijom.”

Paolo danas radi u službi za korisnike jednog zračnog prijevoznika u Vilniusu. Iako ne radi u znanstvenom polju, uživa u svojem poslu, opuštenoj i prijateljskoj atmosferi te društvu svojih kolega iz različitih zemalja. Odgovara mu i život u drugoj zemlji. „Putujem kad god mi se pruži prilika za to i osjećam se poput djeteta u zabavnom parku. Toliko je toga za vidjeti i zaista se radujem otkrivanju cijele zemlje u proljeće ili ljeto.”

„Nisam siguran što mi donosi budućnost”, Paolov je odgovor na pitanje o tome čemu se nada. „Možda bih se trebao vratiti i potražiti posao u području za koje sam se obrazovao, ali zasad iznimno uživam ovdje u svojem novom životu!”

Paolovo iskustvo pokazuje kako vas život može iznenaditi ako ste spremni iskušati nešto novo. Pokazuje i da je mreža EURES odlično mjesto za tražitelje posla kojima su potrebni podrška, informacije i savjeti.

 

Korisne poveznice:

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnika EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

 

Izjava o odricanju od odgovornosti: Napominjemo da ni EURES ni Europska komisija nisu odgovorni za navedene internetske stranice trećih strana.

05/04/2019

<< Natrag na popis novosti
 
izjava o odricanju odgovornosti

"Usredotočite se na…" Članci se objavljuju s ciljem da se korisnicima web-portala EURES pruže informacije o aktualnim temama i kretanjima te da se potakne rasprava. Ne odražavaju nužno stavove Europske komisije.