• Događaji

Novosti


<< Natrag na popis novosti

Šest savjeta za studiranje u drugim zemljama Europe

Među brojnim mogućnostima studiranja u drugim zemljama Europe svatko može pronaći onu koja mu odgovara. Odlazak u inozemstvo može djelovati zastrašujuće, ali iz tog iskustva možete mnogo naučiti. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako najbolje iskoristiti iskustvo studiranja u inozemstvu.
Picture

Unaprijed odaberite kolegije

Prije nego što otputujete na odabrano sveučilište ili fakultet, trebali biste po mogućnosti pripremiti pojedinosti oko svojih kolegija i bodova. Ako sudjelujete u razmjeni, administrativni postupci mogli bi se razlikovati od onih u vašoj matičnoj ustanovi, pa će vam možda trebati vremena da shvatite kako stvari funkcioniraju. Budete li imali spreman plan prije dolaska, možete izbjeći nepotreban stres ionako zahtjevnih prvih dana studija u inozemstvu.

 

Postavljajte pitanja

Za studiranje u inozemstvu možete se odlično pripremiti tako da se raspitate o iskustvima ljudi koji su pohađali isti studij. Tako biste mogli dobiti neophodne informacije o dostupnim kolegijima i modulima, praktične informacije o smještaju ili, primjerice, prijedloge za razgledavanje. Možda se s osobama koje će studirati s vama možete povezati preko društvenih mreža i grupa, gdje možete dijeliti svoja saznanja.

 

Upoznajte lokalno stanovništvo

Ako želite poboljšati jezične vještine, najviše možete naučiti razgovorom s izvornim govornicima. Na primjer, možete upoznati nove ljude pridruživanjem grupama i društvima na temelju svojih interesa ili konverzacijama u kafiću. Upoznavanjem lokalnog stanovništva mogli biste dobiti i priliku da, na primjer, posjetite kulturne festivale i lokalna događanja i stvorite trajne veze u mjestu studija.

 

Prepustite se

Umjesto da se držite poznatog, nastojte se prepustiti kulturi zemlje u kojoj studirate. Isprobajte lokalnu kuhinju i upoznajte lokalnu povijest i kulturu. To će obogatiti vaše iskustvo studiranja u inozemstvu te vam može dati koristan kontekst za jezik koji učite. Iskoristite što bolje svoje slobodno vrijeme posjećujući okolne gradove, znamenitosti, povijesne lokalitete, prirodne ljepote, muzeje i druge kulturne institucije kao što su kazališta, koncertne dvorane i umjetničke galerije.

 

Isprobajte nešto novo

Ako još ne govorite jezik zemlje u kojoj studirate, zašto ne biste upisali tečaj za početnike? Ako ne, možda biste htjeli isprobati novi sport ili hobi tijekom boravka u inozemstvu. Možda se čak nude aktivnosti koje ne biste mogli isprobati kod kuće. Zašto ne iskoristiti neku od njih?

 

Ne zaboravite učiti!

Iako ćete htjeti što bolje iskoristiti boravak u inozemstvu, ipak ćete trebati položiti svoje kolegije. Svaki dan izdvojite nešto vremena za učenje i nemojte postati previše samouvjereni. Ako studirate jezik, iskoristite poticajno okruženje i tražite prilike za vježbu. Zašto ne biste pokušali ostaviti svaki dan malo slobodnog vremena da se usredotočite na usavršavanje neke vještine?

 

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u tome da vam studiranje u inozemstvu bude odlično iskustvo! Pročitajte i slične članke o tome zašto biste se trebali odvažiti na rad u inozemstvu i kako život u inozemstvu može podići vašu samosvijest.

U suradnji s EURES-om, europskim portalom za mobilnost pri zapošljavanju.

 

Korisne poveznice:

Pet razloga zašto biste se trebali odvažiti na rad u inozemstvu

Može li život u inozemstvu potaknuti vašu samosvijest?

 

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite osoblje EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

 

Izjava o odricanju od odgovornosti: Napominjemo da ni EURES ni Europska komisija nisu odgovorni za navedene internetske stranice trećih strana.

26/07/2019

<< Natrag na popis novosti
 
izjava o odricanju odgovornosti

"Usredotočite se na…" Članci se objavljuju s ciljem da se korisnicima web-portala EURES pruže informacije o aktualnim temama i kretanjima te da se potakne rasprava. Ne odražavaju nužno stavove Europske komisije.