Skip to main content
Euroopan komission logo
EURES
Uutisartikkeli5 toukokuu 2022Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Työntekijöiden työ- ja yksityiselämän tasapainon edistäminen COVID-19-pandemian jälkeen

Kun toimisto siirtyy kotiin, työn ja oman ajan erottamisesta voi tulla vaikeaa. Kerromme parhaat vinkkimme siitä, miten työnantajat voivat edistää työntekijöiden työ- ja yksityiselämän tasapainoa COVID-19-pandemian jälkeen.

How to promote a good work-life balance for employees post-COVID-19

COVID-19-pandemian aiheuttama siirtyminen hybridi- ja etätyöhön teki kotona työskentelystä monelle arkipäivää. Tästä on usein enemmän etuja kuin haittaa: ei työmatkakuluja, lisää itsenäisyyttä ja keskittyminen tuottavuuteen työajan sijaan. Työmatkaliikenteeseen ei kulu aikaa eikä rahaa, ja työntekijöiden vapaa-aika voi pidentyä tunneilla ilman että tuottavuus kärsii.

Tästä huolimatta on tärkeää muistaa, että kotoa työskentelyllä voi olla myös kielteisiä vaikutuksia. Näiden vinkkien avulla voit auttaa työntekijöitäsi hyödyntämään etätyön etuja vaarantamatta työ- ja yksityiselämän tasapainoa.

  1. Johda esimerkillä

Monet työntekijät kokevat, että heidän pitäisi työskennellä pidempään, kun he työskentelevät kotoa käsin. Tämä johtuu usein siitä, että heillä ei ole määräaikaa työpäivän päättymiselle kuten toimistossa. Siksi on tärkeää, että johtotehtävissä olevat näyttävät esimerkkiä ja päättävät työpäivänsä ajallaan. Tämä kannustaa muita työntekijöitä tekemään samoin ja lopettamaan työskentelyn työpäivän päättymisaikaan. Voit myös määrittää ja ilmoittaa ajankohdat, jolloin työntekijät voivat lähettää sähköposteja ja vastaavasti milloin olla lähettämättä niitä, sekä ehdottaa, että jos he työskentelevät näiden tuntien ulkopuolella, he käyttävät ajastettuja sähköposteja kunnioittaakseen työtovereidensa työaikoja. Asianmukaisten rajojen asettaminen ja omien ja toisten henkilökohtaisen ajan kunnioittaminen auttaa heitä välttämään työuupumusta pitkällä aikavälillä.

  1. Asianmukaisten välineiden tarjoaminen

Jos työntekijä käyttää yksityistä tietokonettaan työhön, hänen voi olla vaikea pitää henkilökohtaista ja työtoimintaa erillään (esim. työhön liittyviä ilmoituksia työajan ulkopuolella). Tämä voi vaikuttaa työntekijän kykyyn irrottautua töistä ja rentoutua. Tämänkaltaisten ongelmien välttämiseksi varmista, että tarjoat kannettavat tietokoneet ja muut keskeiset ammattikäyttöön tarkoitetut laitteet (esim. kuulokkeet, hiiret ja näppäimistöt) kaikille työntekijöille.

Vuonna 2021 Royal Society for Public Health (RSPH) havaitsi, että 48 prosentilla kyselyyn osallistuneista työntekijöistä, jotka työskentelivät sohvalta tai sängyltä käsin, oli tuki- ja liikuntaelinongelmia. Tarvittavien teknisten laitteiden tarjoamisen lisäksi on harkittava, pystytkö tarjoamaan muita välineitä näiden ongelmien välttämiseksi. Tällaisia välineitä ovat esimerkiksi kannettavan tietokoneen jalusta, joka pitää näytön silmien korkeudella, sekä työtuoli tai -pöytä. Nämä auttavat työntekijöitä pysymään hyvässä asennossa työskennellessään kotona, mikä vähentää heidän sairastumisriskiään.

  1. Työtilan järjestäminen kotiin

Monilla kotoa käsin työskentelevillä ei ole tilaa erilliselle kotitoimistolle, ja he työskentelevät makuu- tai olohuoneessa. Erillisen työtilan puuttumisella voi olla todellisia psykologisia vaikutuksia. RSPH:n raporttia varten haastatelluista, kotoa käsin työskennelleistä työntekijöistä 56 prosentilla oli vaikeuksia irrottautua töistä työpäivän jälkeen.

Konkreettisemman työtilan ja kodin eron luomista varten työntekijöitä kannustetaan laittamaan työvälineet pois näkyviltä (mahdollisuuksien mukaan), kun työpäivä on pulkassa. Tämä luo fyysistä ja psyykkistä tilaa, jota työntekijät tarvitsevat rentoutuakseen ja valmistautuakseen seuraavaan päivään. Tähän aiheeseen liittyen voit myös järjestää koulutusta terveellisen työympäristön luomisesta kotona, jotta työntekijät sopeutuisivat tehokkaasti covid-19-pandemian jälkeiseen työympäristöön.

  1. Joustavien työaikojen tarjoaminen

Joustava työpäivä (jossa on välttämättömät ydintyöajat ja vapaus valita alkamis- ja päättymisajankohta) voi auttaa työntekijöitä tasapainottamaan työelämän ulkopuolisia sitoumuksia, kuten lastenhoitoa tai terveydenhoitoa. Tämä lähestymistapa voi myös lisätä tuottavuutta monikansallisissa yrityksissä, sillä eri aikavyöhykkeillä työskentelevät työntekijät voivat suunnitella yhtäaikaisia työtuntejaan niin, että he eivät tee jatkuvasti yli- tai yötyötä ja eivät ole vaarassa palaa loppuun.

Muita tapoja tukea työntekijöitä COVID-19-pandemian jälkeen on mainittu artikkelissamme Kuinka työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan COVID-19:n jälkeen.
 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Kotona työskentelemisen vaikutukset henkiseen ja fyysiseen terveyteen COVID-19-pandemian aikana (englanniksi)

Kuinka työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan COVID-19:n jälkeen

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Aiheet
Liiketoiminta / YrittäjyysVinkkejä
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
VinkkejäTyömarkkinatietoaAsuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.