• Tapahtumat

Uutisartikkelit


<< Takaisin uutisluetteloon

Mitä taitoja yritykset etsivät vuonna 2019?

Uusi vuosi voi olla hyvä mahdollisuus tehdä muutoksia, tarttua uusiin haasteisiin tai laajentaa näkymiä. Työllisyyden kannalta tämä saattaisi tarkoittaa uudelle alalle siirtymistä tai jopa täysin uuden uran aloittamista. Mutta miten menestymismahdollisuudet voi maksimoida työmarkkinoiden kovassa kilpailussa?
Picture

Ehkä kannattaisi keskittyä taitoihin, joita yritykset etsivät? LinkedIn on viime vuosina selvittänyt, mitä taitoja yritykset vuosittain tarvitsevat eniten, ja se julkaisi hiljattain vuoden 2019 tulokset. LinkedIn keräsi verkkosivustonsa kautta taitoja, joista on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Saaduista arviolta 50 000 taidosta tiivistettiin 30 eniten kysyttyä taitoa sisältävä luettelo (viisi ”pehmeää” ja 25 ”kovaa” taitoa).

Seuraavassa ovat luetteloon päässeet taidot:

 

Pehmeät taidot

Yritysten etsimät pehmeät taidot ovat yleensä suunnilleen samoja vuodesta toiseen, mutta maailman digitaalistumisen myötä niiden merkitys kasvaa.

 

 

 

 1. Luovuus: Tietokoneet ja tekoäly pystyvät monenlaisiin asioihin, mutta luovuus pysyy arvostettuna inhimillisenä ominaisuutena.
 2. Suostuttelukyky: Harva tuote myy itse itsensä – yritysten on palkattava myyntityöhön työntekijöitä, jotka osaavat suostutella kuluttajan ostamaan tuotteen.
 3. Yhteistyökyky: Yhteistyö on hyvän liiketoiminnan perusta, ja yhä paremmat huipputuotteet edellyttävät yhä parempia joukkuepelaajia.
 4. Sopeutumiskyky: Nykymaailma muuttuu nopeasti, ja siinä menestyvät ne, jotka sopeutuvat hyvin sen uusiin ympäristöihin, tekniikoihin ja teknologiaan.
 5. Ajanhallinta: Kyky hallita aikaa tehokkaasti on taito, josta on hyötyä koko uran ajan. 

 

Kovat taidot

Luettelossa on odotetusti runsaasti teknologiaan ja digitaalisuuteen liittyviä taitoja, mutta siihen on mahtunut myös muutama perinteisempi taito.

 

 1. Pilvipalvelut: Nykyään kaikki näyttää olevan yhteydessä pilvipalveluun, minkä vuoksi siihen liittyvät taidot kiinnostavat työnantajia erityisesti.
 2. Tekoäly: Tekoälyä on aina Alexasta Siriin asti. Siitä on nähtävästi tullut pysyvä osa elämäämme, sillä suuntaus näyttää jatkuvan.
 3. Analyyttinen päättelykyky: Tietoa on olemassa paljon. Yritykset arvostavat suuresti kykyä yhdistellä tietoja ja käyttää niitä päätöksenteossa.
 4. Henkilöstöjohtaminen: Kyky johtaa henkilöstöä ja saada se tekemään parhaansa on vanha mutta tärkeä taito.
 5. Käyttäjäkokemuksen suunnittelu: Koska kuluttajien odotukset ja kilpailu kasvavat, tuotteen käyttäjien tyytyväisyyttä lisäävillä työntekijöillä on kova kysyntä.
 6. Mobiilisovellusten kehittäminen: Sovellukset ovat edelleen alati kasvava moderni liiketoiminnan alue teknistyvässä maailmassamme.
 7. Videotuotanto: Videoala kukoistaa, ja yritykset etsivät uusimmat tekniikat osaavia työntekijöitä.
 8. Myyntijohtaminen: Myynti tuo voittoa, minkä vuoksi se on olennaisen tärkeää jokaiselle liikeyritykselle.
 9. Kääntäminen: Teknologian ansiosta yritykset pystyvät tavoittamaan ihmiset kaikkialla maailmassa. Tehokas kansainvälinen viestintä edellyttää kuitenkin kääntäjän taitoja.
 10. Audiotuotanto: Podcastien, äänikirjojen ja muiden ääniviestinnän muotojen kasvavan suosion myötä niiden tuottajien kysyntä on lisääntynyt.
 11. Luonnollisen kielen käsittely: Vaikka tietokoneista tulee yhä parempia, ne tarvitsevat silti apua ihmiskielten ymmärtämisessä. Tämä edellyttää luonnollisen kielen käsittelyn taitoja.
 12. Tieteellinen laskenta: Yritykset ottavat avosylin vastaan työntekijät, jotka pystyvät ratkaisemaan suuria tietomääriä käsittäviä laskutehtäviä tehokkaasti.
 13. Pelisuunnittelu: Peliala on valtavirtaistunut muutaman viime vuosikymmenen aikana, mikä on luonut uusia mahdollisuuksia.
 14. Markkinointi sosiaalisessa mediassa: Niin kauan kuin sosiaalinen media on yritysten suosima reitti tavoittaa asiakkaansa, alan osaajille on kysyntää.
 15. Animaatiotaidot: Videoiden suosio ja GIF-formaatin uusi tuleminen ovat nostaneet animaatiotaidot 25 kysytyimmän taidon joukkoon.
 16. Liiketoiminta-analyysi: Yritykset arvostavat yhä enemmän analyytikkoja, jotka pyrkivät parantamaan niiden järjestelmiä ja lisäämään niiden voittoja.
 17. Journalismi: Yhä useampi yritys etsii lahjakkaita kirjoittajia, jotka pystyvät laatimaan vakuuttavaa sisältöä.
 18. Digitaalinen markkinointi: Digitaalistuminen on tuonut mukanaan myös digitaaliset markkinat – ja niihin liittyvien taitojen tarpeen.
 19. Teollinen muotoilu: Tyylikkäällä, vaikuttavalla ja käytännöllisellä muotoilulla on ollut kysyntää jo usean vuosikymmenen ajan.
 20. Kilpailustrategiat: Lisääntyvän kilpailun vuoksi yritykset tarvitsevat työntekijöitä, jotka pystyvät auttamaan niitä pysymään kilpailijoiden edellä.
 21. Asiakaspalvelujärjestelmät: Vuonna 2018 kohua herättäneet asiakaspalvelukatastrofit lisäsivät toimivan asiakaspalvelujärjestelmän tärkeyttä.
 22. Ohjelmistotestaus: Pahinta mitä yritykselle voi tapahtua, on julkaista täynnä virheitä oleva ohjelmisto. Siispä se tarvitsee ohjelmistotestaajan.
 23. Datatiede: Nykyään saatavilla olevan tiedon valtava määrä ja tarve analysoida sitä ovat olleet omiaan nostamaan datatieteen tähän luetteloon.
 24. Tietokonegrafiikka: Nykyajan kuluttaja odottaa näkevänsä kaikkialla huipputason tietokonegrafiikkaa, minkä vuoksi kaikki työnantajat arvostavat sen alan osaajia.
 25. Yritysviestintä: Samoin kuin asiakaspalvelujärjestelmien tapauksessa, vuoden 2018 kohua herättäneet viestintäkatastrofit osoittivat, miten tärkeitä tehokkaan viestinnän hallitsevat työntekijät ovat yrityksille. 

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

LinkedIn: Yritysten eniten etsimät taidot vuonna 2019

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että EURES ja Euroopan komissio eivät vastaa edellä mainittujen kolmansien osapuolten verkkosivustojen sisällöstä.

07/02/2019

<< Takaisin uutisluetteloon
 
vastuuvapauslauseke

Focus on… -artikkelit on tarkoitettu antamaan tietoa EURES-portaalin käyttäjille ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättämään keskustelua; ne eivät välttämättä kuvasta Euroopan komission näkemyksiä.