• Tapahtumat

Uutisartikkelit


Takaisin

Palkkaneuvottelut: Mistä pitäisi aloittaa?

Työuralla voi joskus tulla eteen palkasta neuvotteleminen. Se on kinkkinen tehtävä. Pitäisikö pyytää suurta palkkaa, vaikka se voisi aiheuttaa pahennusta? Vai pitäisikö tyytyä pienempään oman osaamisen aliarvioinnin kustannuksella? Tässä artikkelissa annetaan joitakin vinkkejä, joilla pääsee alkuun.
Picture

Tutustu saatavilla oleviin tietoihin

Neuvotteluissa kannattaa lähteä siitä, että mielessä on selkeä palkan suuruus tai se, mitä palkka voi vähimmillään tai enimmillään olla. On kuitenkin varmistettava, että kyseinen määrä on realistinen, tai neuvottelut eivät ehkä suju toivotulla tavalla. Kannattaa selvittää omaa tehtävää vastaavia työpaikkoja ja niistä saatavia palkkoja, jolloin saa selvän kuvan siitä, mihin pitäisi pyrkiä. Se myös vahvistaa omaa neuvotteluasemaa yleisesti.

 

Tunne arvosi

Ehkäpä olet loistava myyjä. Tai ehkä pystyt kirjoittamaan koneella 70 sanaa minuutissa. Tai ehkä pystyt muokkaamaan pelkästä luonnoksesta jotakin taianomaista. Juuri erityistaitosi ovat arvokkaita mille tahansa yritykselle. Ne ovat myös loistavia neuvotteluvaltteja, joten muista ottaa ne huomioon, kun valmistaudut neuvotteluihin.

 

Anna työnantajan johtaa puhetta

Työnantajallakin on luultavasti omat palkkaluvut selkeänä mielessään. Ne voivat olla samanlaisia kuin omasi, mutta ne voivat myös erota niistä huomattavasti. Kun annat työnantajan johtaa puhetta ja paljastaa lukunsa ensimmäisenä, näet, miten lähellä sitä omat odotukseksi ovat, ja voit halutessasi muuttaa omaa lukuasi.

 

Älä ota asioita henkilökohtaisesti

Ansioilla voi olla suuri vaikutus moniin elämänalueisiin, joten palkkaneuvotteluista voi tulla hyvin henkilökohtainen kokemus. Se on ymmärrettävää, mutta tunteille ei kuitenkaan pitäisi antaa valtaa. Tyynenä pysyminen antaa vaikutelman ammattimaisuudesta, mikä todennäköisesti miellyttää työnantajia. Tunteikkuus puolestaan voi tuntua työnantajasta vieraalta ja heikentää neuvotteluasemaasi.

 

Älä kiirehdi

Palkkaneuvottelut voivat olla pelottavia ja rasittavia, ja siksi voi olla houkuttelevaa suoriutua niistä mahdollisimman nopeasti. Tämä ei kannata. Käytä tarvitsemasi aika ja varmista, että kaikki sinulle tärkeät asiat on käsitelty. Et varmastikaan halua päättää neuvottelua miettien, mitä jäi sanomatta.

 

Toivottavasti nämä neuvot auttavat sinua saamaan haluamasi palkan. Onnea neuvotteluihin!

Artikkeli on laadittu yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden EURES-portaalin kanssa

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että EURES ja Euroopan komissio eivät vastaa edellä mainittujen kolmansien osapuolten verkkosivustojen sisällöstä.

07/03/2019

vastuuvapauslauseke

Focus on… -artikkelit on tarkoitettu antamaan tietoa EURES-portaalin käyttäjille ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättämään keskustelua; ne eivät välttämättä kuvasta Euroopan komission näkemyksiä.