• Tapahtumat

Uutisartikkelit


Takaisin

EURES auttaa työnhakijoita Saksasta matkailualalle Itävaltaan

Saksan ja Itävallan EURES tekivät yhteistyötä työvoimatoimiston kanssa Ala-Saksissa ja auttoivat 12:ta pitkäaikaistyötöntä saamaan matkailualan työpaikan Itävallasta.
Picture

Hanke käynnistettiin keväällä 2017 Saksan liittovaltion työvoimaviraston alaisen ja EURESin kansallisena koordinointitoimistona toimivan Bonnin ZAV:n (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) ja Ala-Saksin osavaltiossa sijaitsevan Cellen piirikunnan työvoimatoimiston yhteisestä aloitteesta.

Työttömien ja etenkin nuorten, joilla ei ole muodollista koulutusta, voi olla talvisin vaikea löytää työllistymismahdollisuuksia Cellen alueelta.

Siksi ZAV Bonn päätti yhteistyössä työvoimatoimiston kanssa perustaa kansainvälisen koulutusohjelman pitkäaikaistyöttömille työnhakijoille, joilla on vain vähän tai ei lainkaan muodollista koulutusta.

 

”Runsaasti mahdollisuuksia” työnhakijoille

ZAV Bonn teki yhteistyötä Itävallan Salzburgin EURES-toimiston kanssa. Salzburgin alueen matkailuala tarvitsee kausityöntekijöitä hotelleihin, ravintoloihin, baareihin ja kahviloihin, joita siellä on paljon.

”Itävallan EURESissa työskentelevä kollegamme Gerhard Bogensperger valitsi Salzburgin osavaltion alueen, koska siellä on talvikaudella runsaasti mahdollisuuksia  työnhakijoille”, sanoo EURES-neuvonantaja Matthias Rauhut Bonnin ZAV:sta.

Potentiaaliset ehdokkaat valittiin työvoimatoimiston tietokannasta, ja heidät kutsuttiin Saksan ja Itävallan EURESin syksyllä 2017 järjestämään haastattelu- ja valintaprosessiin. Koulutusorganisaatio Konfides opetti lyhyen valmennusjakson aikana käytännön taitoja haastattelujen perusteella hyväksytyksi tulleille 12 osallistujalle, joilla ei ollut aiempaa kokemusta ravintola- tai majoitusalalta. He saivat myös yleisiä neuvoja Itävallassa asumisesta ja työskentelystä.

 

”Elämäni paras päätös”

Joulukuussa 2017 osallistujat muuttivat Salzburgin osavaltioon ja aloittivat kolmen kuukauden harjoittelun kokoaikaisina ja palkallisina matkailualan harjoittelijoina. Työvoimatoimisto maksoi matkakulut, ja osallistujat saivat työnantajiltaan maksuttoman majoituksen ja ateriat.

Kaikki harjoittelijat saivat taulutietokoneen, jonka avulla he pystyivät olemaan yhteydessä työvoimatoimistoon sekä EURESin työntekijöihin Bonnissa ja Salzburgissa aina, kun tarvitsivat tukea. Näin he pystyivät myös vaihtamaan kokemuksia ryhmän muiden jäsenten kanssa ja luomaan paikallisen tukiverkoston.

Järjestelmä osoittautui toimivaksi, sillä sekä työntekijät että työnantajat antoivat myönteistä palautetta kokemuksistaan. Matthias kertoo viiden osallistujan jopa todenneen, että hankkeeseen osallistuminen oli heidän elämänsä paras päätös.

 

Tulevaisuudennäkymät

”Hankkeeseen osallistuneiden mahdollisuudet löytää seuraava työpaikka tai oppisopimuskoulutuspaikka joko Itävallasta tai Cellen alueelta ovat parantuivat suunnattomasti onnistuneen hotelli- ravintola-alan kokemuksen myötä”, toteaa Matthias.

Niistä yhdeksästä osallistujasta, jotka saivat harjoittelujaksonsa päätökseen maaliskuussa 2018,

 

  • neljä on jo saanut työtarjouksia tai tehnyt suunnitelmia ammatillisen koulutuksen aloittamiseksi Saksassa,
  • kolmelle on tarjottu oppisopimuskoulutusta Itävallassa,
  • yksi on saanut työpaikan Saksasta,
  • yksi sai opiskelupaikan Alankomaiden arvostetusta International Butler Academysta ja erikoistuu kansainväliseen luksushotellien ja -ravintoloiden toimintaan.

 

Tärkeintä on, että osallistujat pystyivät lopulta saamaan työtä ja aloittamaan työuransa. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman rajat ylittävää koordinointia Saksan ja Itävallan EURESin ja Cellessä sijaitsevan työvoimatoimiston välillä.

Onnistunut hanke toteutettiin tänä vuonna uudelleen, ja sitä laajennettiin ottamalla mukaan myös Hamelnin ja Eutinin työvoimatoimistot. Uusi 15 harjoittelijan joukko aloitti joulukuussa 2018 harjoittelujaksot Salzburgin osavaltiossa, ja hanketta on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

BonnZAV

Konfides

International Butler Academy

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että EURES ja Euroopan komissio eivät vastaa edellä mainittujen kolmansien osapuolten verkkosivustojen sisällöstä.

28/02/2019

vastuuvapauslauseke

Focus on… -artikkelit on tarkoitettu antamaan tietoa EURES-portaalin käyttäjille ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättämään keskustelua; ne eivät välttämättä kuvasta Euroopan komission näkemyksiä.