• Tapahtumat

Uutisartikkelit


Takaisin

Kuusi vaihetta työuran aloittamisessa ulkomailla: Osa 1

Valmistuminen ja päätös lähteä ulkomaille töihin ovat hyvä alku. Se, että tosiaan päättää lähteä, voi aluksi arveluttaa. Tässä kolmiosaisessa sarjassa autetaan ulkomailla työskentelyn aloittamisprosessissa jakamalla se kuuteen vaiheeseen.
Picture

 

 

Vaihe #1: Tiedon löytäminen  työpaikoista ulkomailla

Työpaikkaportaaleja, verkkosivustoja ja työnvälityspalveluja on valtavasti, joten kaikki eurooppalaiset työnantajat eivät todennäköisesti käytä samoja. Voit käydä yksittäisillä sivustoilla; apua saa myös useilta Euroopan tason organisaatioilta ja verkkosivustoilta.

 

 

Julkiset työnvälityspalvelut ja EURES:

 • Alueellasi on todennäköisesti paikallinen tai alueellinen työvoimatoimisto. Sieltä saa neuvontaa, ja siellä voi myös olla EURES-henkilöstöä, joka voi tarjota yksilöllistä henkilökohtaista apua.

 • EURES-sivuston elin- ja työolot -osiossa on paljon hyödyllistä tietoa toisessa maassa työskentelyyn liittyvistä käytännön asioista.

 • EURES -portaalissa on myös hyödyllinen ”Hae työpaikkaa” -hakukone, jossa voit määrittää haullesi tiettyjä kriteereitä, kuten maan, ammatin ja sopimustyypin Työpaikkailmoituksia tuodaan pääosin kansallisista tietokannoista tai eurooppalaiset työnantajat toimittavat niitä suoraan. Työpaikkailmoituksia on 31 Euroopan maasta, ja niitä päivitetään reaaliaikaisesti, joten saatavilla on aina viimeisintä tietoa.

 

Kansainväliset organisaatiot:

 

Yksityiset työnvälitystoimistot ja rekrytointiyritykset:

 • Monissa jäsenvaltioissa on sekä yksityisiä työnvälitystoimistoja että rekrytointiyrityksiä, jotka voivat antaa kattavasti tietoa ja tukea.

 

Muita tietolähteitä:

 • Erityiset tapahtumat, verkkosivustot tai verkon hakupalvelut voivat myös olla äskettäin valmistuneille oiva tapa löytää työmahdollisuuksia. EURES-portaalissa on tätä koskeva luettelo hyödyllisistä linkeistä.

 • Luettelo käsittää myös mahdollisuuksia harjoitteluun ja työhönsijoittumiseen, minkä ansiosta voit viettää arvokasta aikaa valitsemassasi maassa ja saada samalla työkokemusta.

 

Vaihe #2: Liikkuvuuden käytännöllisiä ja lainsäädännöllisiä näkökohtia

Ulkomaille muutettaessa on aina otettava huomioon käytäntöön ja lainsäädäntöön liittyviä asioita. Tässä käsitellään muutamia tärkeimpiä kysymyksiä, joita sinulla voi olla.

 

 • Miten saan osaamiseni vastaamaan ulkomaisen työpaikan vaatimuksia? Koeta ensinnäkin suhtautua joustavasti hakemasi työn tyyppiin, sillä se lisää saatavilla olevia mahdollisuuksia. Keskity siihen, mitä osaamista sinulla nyt on ja miten innokas olet oppimaan uusia asioita. Muista, että työnantajat ovat usein kiinnostuneempia pehmeistä taidoistasi kuin tutkinnoistasi ja todistuksistasi.

 • Tunnustetaanko tutkintoni ja ammattipätevyyteni? On erittäin tärkeää selvittää, miten tutkintosi tunnustetaan maassa, jossa haluaisit työskennellä. Korkeakoulututkintojen tunnustamisen kansallisen tiedotuskeskuksen verkkosivustolla ja eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen (EQF) verkkosivustolla on tietoa tästä

 • Onko kieli ongelma? Paikallisen kielen osaaminen on aina eduksi. Samoin myös englannin perustaidot. Tarvittava kielitaito on kuitenkin työpaikkakohtaista. Joka tapauksessa kannattaa todennäköisesti käyttää jonkin verran aikaa kielen opiskeluun kielitaidon parantamiseksi.

 • Säilyvätkö kotimaani työttömyysetuudet, kun etsin töitä toisessa EU:n jäsenvaltiossa? Yleisesti ottaen työttömyysetuudet voi siirtää kolmeksi kuukaudeksi, mutta siihen on tiukkoja sääntöjä ja ehtoja. Paikallinen työnvälitystoimisto tai etuuksista vastaava virasto osaa neuvoa sinua, ja myös EURES-portaalissa on hyödyllistä tietoa.

 • Mitä lakisääteisiä asiakirjoja tarvitaan ulkomaille muutettaessa? Voimassa oleva henkilökortti tai passi on olennaisen tärkeä, kun muuttaa EU:ssa (ja Euroopan talousalueella (ETA)). Euroopan ulkopuolella voidaan puolestaan vaatia viisumia ja/tai työlupaa. Paikallinen EURES-henkilöstö ja EURES-portaali pystyvät auttamaan asian selvittämisessä.

 • Entä jos en ole EU:n kansalainen? EURES-verkkopalvelut ovat kaikkien verkkoon pääsevien käytettävissä. Muihin kuin EU:n kansalaisiin, jotka haluavat työskennellä EU:ssa/ETAssa, sovelletaan kuitenkin todennäköisesti oikeudellisia velvoitteita ja hallinnollisia menettelyjä. Ulkoasiainministeriö pystyy usein antamaan tietoa oikeudellisista ja hallinnollisista vaatimuksista.

 

Vaiheista 1 ja 2 on lisätietoa EURES-verkkosivustolla. Seuraa myös tämän sarjan osia 2 ja 3. Käsiteltävänä olevat aiheet koskevat työskentelyä ulkomailla, haastatteluja ja uuteen maahan asettumista.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURESin työntekijöitä

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että EURES ja Euroopan komissio eivät vastaa edellä mainittujen kolmansien osapuolten verkkosivustojen sisällöstä.

02/07/2019

vastuuvapauslauseke

Focus on… -artikkelit on tarkoitettu antamaan tietoa EURES-portaalin käyttäjille ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättämään keskustelua; ne eivät välttämättä kuvasta Euroopan komission näkemyksiä.