• Tapahtumat

Uutisartikkelit


<< Takaisin uutisluetteloon

EURES auttaa hotelliketjua löytämään kausityöntekijöitä

Espanjalainen hotelliketju on tehnyt vuodesta 2015 alkaen yhteistyötä Slovenian EURESin kanssa kausityöntekijöiden palkkaamiseksi Espanjassa ja Kreikassa sijaitseviin hotelleihinsa. Keskustelimme Iberostar-ketjua edustavan Alberto Alban sekä tästä rekrytointikampanjasta hyötyneen Aleksandra Đukićin kanssa saadaksemme kuulla lisää tästä aloitteesta.
Picture

Avainasemassa on kielitaito

Iberostar on maailmanlaajuinen majoitus- ja matkailualan ketju, joka on erikoistunut luksustason hotelleihin ja lomanviettopaikkoihin. Ryhmällä on monia lomanviettopaikkoja eri puolilla maailmaa, muun muassa Espanjassa, Kreikassa ja Montenegrossa. Vuonna 2015 Iberostar pyysi EURESilta apua etsiessään kausityöntekijöitä Euroopassa sijaitseviin hotelleihinsa.

”Aloitimme yhteistyön Slovenian EURESin kanssa, koska tarvitsimme englannin ja saksan kieltä osaavaa henkilöstöä”, selittää Alberto. ”Tutkittuamme kaikki mahdollisuudet tulimme siihen tulokseen, että Slovenian työmarkkinat olisivat hyvä vaihtoehto [etsiä työntekijöitä].”

Suuri osa Iberostar-ketjun tarjontaa on viihde. Hotelliketju tarvitsee ammattilaisia erityisesti kuntoilu- ja hyvinvointitoimintansa vetäjiksi, etenkin kiireisimmällä lomakaudella. Hotellit eivät aina löydä sopivaa henkilöstöä paikallisilta työmarkkinoilta, minkä vuoksi on tärkeää houkutella hakijoita myös ulkomailta, Alberto toteaa.

”Meillä on paljon slovenialaisia työntekijöitä Espanjassa ja Kreikassa. Tarvitsemme viihdetyöntekijöitä, jotka osaavat puhua paria kolmea EU-kieltä, mutta kaikki nämä tarpeet on vaikea täyttää ainoastaan paikallisilla työntekijöillä. Sen vuoksi teemme yhteistyötä Slovenian EURESin  kanssa.”

 

Vuotuiset tapahtumat

”Järjestämme joka vuosi [Slovenian pääkaupungissa] Ljubljanassa helmi- tai maaliskuussa haastattelupäivän, jossa tapaamme hakijat ja esittelemme heille yritystä”, Alberto toteaa.

Iberostar-ketjun rekrytointi toteutetaan pääasiassa nyt talvikauden aikana, koska näin pyritään varmistamaan työntekijät hyvissä ajoin kesän huippusesonkia varten. Tämä voi olla kumpaakin osapuolta hyödyttävä tilaisuus työntekijöille, jotka etsivät uudenlaista kokemusta ulkomailta, mikä on ominaista hotelli- ja matkailualalle.

Vaikka kausityöntekijät rekrytoidaan lyhyeksi ajaksi, Alberto korostaa, että työntekijöillä on mahdollisuus jäädä töihin myös pidemmäksi ajaksi, kasvaa yrityksen mukana ja jopa edetä johtajaksi.

”Yhteistyömme Slovenian EURESin kanssa on onnistunut hyvin. Vuodesta 2015 lähtien olemme saaneet joka vuosi paljon hyviä slovenialaisia työntekijöitä, jotka tekevät meille töitä eri lomanviettopaikoissa Espanjassa ja Kreikassa”, hän toteaa.

 

”Kuukauden kuluttua olin jo matkalla Kreikkaan”

Eräs Iberostar-ketjun ja EURESin yhteistyöstä hyötyvä työntekijä on Aleksandra, joka muutti Sloveniasta töihin Kreikkaan.

”Hain töitä Iberostar-ketjusta EURESin kautta,” Aleksandra kertoo. ”Olin löytänyt ilmoituksen, jossa todettiin, että Iberostar hakee kuntoilu- ja urheiluohjaajia eri puolilla maailmaa sijaitseviin hotelleihinsa.”

”Päätin siis kokeilla onneani. Muutaman päivän päästä minulla oli tapaaminen Sloveniassa ja sen jälkeen Skype-haastattelu. Sain työpaikan ja kuukauden kuluttua olin jo matkalla Kreikkaan.”

Koko rekrytointiprosessi sujui Aleksandralla hyvin. Mutta miksi hän halusi muuttaa? ”Miksen olisi halunnut?”, hän kysyy. ”Uusia ihmisiä, uusia kokemuksia, työ, jota rakastan.”

EURESin ansiosta Aleksandra onnistui löytämään työpaikan, jossa hän saa tehdä sitä, mistä pitää, uudessa ja jännittävässä ympäristössä toisessa EU-maassa.

Alberton kuvaus Iberostar-ketjun kokemuksista puolestaan osoittaa, että hotelli- ja matkailualan työnantajat hyötyvät EURESista, etenkin kun ne tarvitsevat monikielisiä kausityöntekijöitä.

 

Lisätietoja tästä aloitteesta saa Slovenian EURESin Katarina Kavčičilta: katarina.kavcic@ess.gov.si.

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-henkilöstöä

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että EURES ja Euroopan komissio eivät vastaa edellä mainittujen kolmansien osapuolten verkkosivustojen sisällöstä.

31/05/2019

<< Takaisin uutisluetteloon
 
vastuuvapauslauseke

Focus on… -artikkelit on tarkoitettu antamaan tietoa EURES-portaalin käyttäjille ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättämään keskustelua; ne eivät välttämättä kuvasta Euroopan komission näkemyksiä.