• Tapahtumat

Uutisartikkelit


Takaisin

Viisi vinkkiä toimivan ansioluettelon laatimiseen

Ansioluettelo. Curriculum vitae. CV. Nimiä sillä on monia, mutta sillä on yksi selkeä tarkoitus: mainostaa sinua, tietämystäsi ja osaamistasi – ja vakuuttaa rekrytoija siitä, että sinut kannattaa kutsua työhaastatteluun. Siitä, minkälainen täydellinen ansioluettelo on, mitä tietoja sen pitää sisältää ja minkälainen sen rakenteen tulisi olla, voidaan olla monta mieltä. Seuraavassa on kuitenkin yleisempiä ohjeita, joiden avulla voit laatia osaamisestasi toimivan esityksen.
Picture

Lyhyestä virsi kaunis

Oppisopimuspaikkaa, harjoittelupaikkaa tai työpaikkaa hakiessasi ansioluettelollasi on todennäköisesti paljon kilpailijoita. Pahimmassa tapauksessa kiireinen rekrytoija ainoastaan silmäilee huolella laatimasi kahdeksansivuisen ansioluettelon paria ensimmäistä sivua tai jopa hylkää sen liian pituuden vuoksi. Kirjoita lyhyesti ja asiaa – ihanteellinen pituus on kaksi sivua – ja varmista, että rekrytoija löytää vaivattomasti kaikki tärkeimmät tiedot sinusta ja kokemuksestasi.

 

Tee siitä asiaan liittyvä

Mieti, mitä tietoja rekrytoija tarvitsee. Hakemasi paikka on todennäköisesti erilainen kuin edellinen, joten muuttele tietojen järjestystä, poista tarpeettomat tiedot ja ota mukaan vain tärkeimmät asiat. Ja muista, että vaikka ruoanlaitto ja musiikin kuuntelu olisivat sinulle rakkaita harrastuksia, rekrytoijaa se tuskin kiinnostaa, ellet hae työpaikkaa ravintola-alalta tai musiikkialalta. Sen sijaan tila kannattaa käyttää asioihin, jotka osoittavat soveltuvuutesi hakemaasi paikkaan.

 

Luota itseesi, mutta ole silti realistinen

Itsensä mainostaminen voi olla todellista tasapainoilua – liika kehuminen ja liioitellut saavutukset voivat luoda ylimielisen ja epäuskottavan vaikutelman. Toisaalta liian vaatimattomuuden vuoksi ansioluettelosi saattaa hukkua muiden joukkoon. Sen lisäksi, että kirjoittamasi asiat korostavat osaamistasi ja kokemustasi, niiden tulee olla myös realistisia ja työhaastattelun kestäviä.

 

Keskity saavutuksiisi, älä pelkästään tekemisiisi

Ei riitä, että teet listan kokemuksestasi kertomatta sen yhteydestä tai saavutuksistasi. Kokemuksesta on etua, mutta se ei kerro mitään todellisista saavutuksistasi tai työpanoksestasi. Jos olet ollut mukana hankkimassa yritykselle uusia liiketoimintamahdollisuuksia, mitä konkreettista siinä saavutettiin? Jos olet osallistunut koulutukseen, mitä vaikutuksia sillä oli? Tämänkaltaisista tiedoista rekrytoija voi päätellä, mitä sinulla on tarjota.

 

Räätälöi ansioluettelosi työpaikkaan sopivaksi

Rekrytoijalle harmillisinta luettavaa on se, että olet aina halunnut työskennellä autoteollisuudessa – jos haet työpaikkaa lääkeyhtiössä. Muista siis räätälöidä ansioluettelosi työpaikkaan sopivaksi!

 

Onnea ansioluettelon laadintaan! Jos etsit hyviä neuvoja siitä, miten kirjoitetaan täydellinen saatekirje tai miten työhaastattelusta suoriudutaan, löydät ne meiltä.

 

 

 

Lisätietoja:

 

Euroopan työpaikkapäivät

 

Drop’pin@EURES

 

Hae EURES-neuvojaa

 

Elin- ja työolot EURES-maissa

 

EURESin työpaikkatietokanta

 

EURES-palvelut työnantajille

 

EURESin tapahtumakalenteri

 

Tulevat online-tapahtumat

 

EURES Facebookissa

 

EURES Twitterissä

 

EURES LinkedInissä

 

EURES Google+:ssa

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että EURES ja Euroopan komissio eivät vastaa edellä mainittujen kolmansien osapuolten verkkosivustojen sisällöstä.

27/09/2017

vastuuvapauslauseke

Focus on… -artikkelit on tarkoitettu antamaan tietoa EURES-portaalin käyttäjille ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättämään keskustelua; ne eivät välttämättä kuvasta Euroopan komission näkemyksiä.