• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


Επιστροφή

Πολωνή φοιτήτρια της ιατρικής διαπρέπει στην Αυστρία

Το δίκτυο EURES παρέχει πλήρεις ευκαιρίες στους νέους, από την πρακτική άσκηση και τη μαθητεία έως την πλήρη απασχόληση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν μια φοιτήτρια ιατρικής από την Πολωνία αναζήτησε ευκαιρίες απασχόλησης για το διάστημα προσωρινής ανάπαυλας από τις σπουδές της, απευθύνθηκε στο EURES για υποστήριξη.
Picture

Η Anna Chaszczowska είναι μια 25χρονη φοιτήτρια ιατρικής που ετοιμάζεται να ξεκινήσει το τελευταίο έτος των σπουδών της στο πανεπιστήμιο Pomeranian Medical Universityστην πόλη Szczecin της Πολωνίας. Η γνωριμία της με το EURES ξεκίνησε όταν άρχισε να αναζητεί ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό για ένα διάστημα προσωρινής ανάπαυλας από τις σπουδές της.

«Τα ταξίδια είναι σίγουρα το κύριο ενδιαφέρον μου», εξηγεί η Anna. «Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο πανεπιστήμιο προσπαθούσα να συνδυάσω τις σπουδές μου με το πάθος μου, κάνοντας πρακτική άσκηση σε διάφορες χώρες. Κύριος στόχος μου ήταν να αποκτήσω εμπειρία και να βελτιώσω τις γλωσσικές μου δεξιότητες.»

Ένας φίλος την έφερε σε επαφή με την Anna Uberman, υπάλληλο του EURES στο EURES της Πολωνίας. «Συνάντησα την Anna Chaszczowska στο γραφείο μου τον Ιανουάριο του 2019», εξηγεί η Anna Uberman. «Είχε πάρει άδεια από το πανεπιστήμιο και ήθελε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο της για να μάθει γερμανικά, να ταξιδέψει και να κερδίσει λίγα χρήματα».

Η Anna Uberman άρχισε να διερευνά ευκαιρίες εντός της Πολωνίας, προτού απευθυνθεί στο εξωτερικό. Όταν επικοινώνησε με τον Gerhard Bogensberger στο EURES Αυστρίας, βρήκε αυτό που αναζητούσε. « Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το EURES Αυστρίας το περασμένο έτος, » λέει η Anna. «Διοργανώνουμε προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών για σχολεία. Ο Gerhard είχε μια προσφορά για πρακτική άσκηση διάρκειας ενός μηνός σε νοσοκομείο της Αυστρίας και του έστειλα το βιογραφικό της Anna Chaszczowska».

«Χάρη στην άκρως ευγενική στάση και στον επαγγελματισμό που επέδειξε η Anna Uberman, κατάφερα να προετοιμάσω το τέλειο βιογραφικό και να αισθανθώ έτοιμη για όλη τη διαδικασία πρόσληψης», προσθέτει η Anna Chaszczowska.

Ο Gerhard εντυπωσιάστηκε από το βιογραφικό της Anna και ήρθε σε επαφή αμέσως μαζί της. «Έστειλα στη συνέχεια τα στοιχεία της στον ιατρικό διευθυντή του δημόσιου νοσοκομείου στο Tamsweg», μας λέει. «Ο διευθυντής επικοινώνησε απευθείας με την Anna και, έπειτα από μια σύντομη συνέντευξη, της πρόσφερε την πρακτική άσκηση».

Η Άννα δέχτηκε και πολύ σύντομα άρχισε να διακρίνεται στο νέο της περιβάλλον. «Χάρη στη βοήθεια του προσωπικού του νοσοκομείου, μπόρεσα να βρω ένα διαμέρισμα στην τέλεια τοποθεσία, σε απόσταση λίγων λεπτών από το νοσοκομείο. Επίσης, για κάθε ασκούμενο προβλέπονταν τρία γεύματα, κάτι που εκτίμησα ιδιαίτερα. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να γνωρίσω την τοπική κουζίνα!»

«Κάθε μέρα είχα την ευκαιρία να παρακολουθώ διαφορετικές εγχειρήσεις, στις οποίες μπορούσα ακόμη και να βοηθάω», αναφέρει σχετικά με τη δουλειά της. «Βοηθούσα τους γιατρούς στην αίθουσα των χειρουργείων και στα επείγοντα».

Η πρακτική άσκηση επρόκειτο να διαρκέσει ένα μήνα, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε δύο, καθώς η Anna διέπρεψε στις υπηρεσίες που πρόσφερε. «Η γνώμη του εργοδότη ήταν πολύ θετική», αναφέρει ο Gerhard. «Ήταν πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά της Anna.»

Και η Anna, τι σκέφτεται για τον χρόνο που έμεινε στην Αυστρία; «Τώρα, λίγους μήνες μετά την άσκησή μου, είμαι πολύ ευτυχής που μπόρεσα να συμμετάσχω σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα», δηλώνει με ενθουσιασμό. «Βελτίωσα αναμφισβήτητα τις δεξιότητές μου στα γερμανικά και συνάντησα υπέροχους ανθρώπους. Είμαι πεπεισμένη ότι, χάρη σ’ αυτό, διεύρυνα τους ορίζοντές μου και απέκτησα δεξιότητες που δεν θα μπορούσα να αποκτήσω στην Πολωνία».

«Το δίκτυο EURES κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά,» καταλήγει η Anna Uberman με ένα χαμόγελο.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

07/10/2019

σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.