• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


Επιστροφή

Μηχανικός ποδηλάτων βρίσκει νέες ευκαιρίες στη Νορβηγία

Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, ιδίως εάν ο τομέας που επιλέξατε δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες στη χώρα σας. Για ορισμένους, όπως ο Πολωνός μηχανικός ποδηλάτων Grzegorz Osóbka, η λύση μπορεί να βρίσκεται στη μετακίνηση σε μια άλλη χώρα.
Picture

Από τη στιγμή που αποφάσισε να κάνει επάγγελμα το πάθος του να εργάζεται ως μηχανικός, ο Grzegorz Osóbka διαθέτει ήδη περισσότερα από έξι χρόνια εμπειρίας στην επισκευή ποδηλάτων. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε πολύ για να βρει μια κατάλληλη θέση εργασίας στη χώρα του την Πολωνία και έτσι άρχισε να διευρύνει την αναζήτησή του και να κοιτάζει για ευκαιρίες στο εξωτερικό. Εδώ ακριβώς μεσολάβησε το δίκτυο EURES, το οποίο του προσέφερε ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών απασχόλησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Ήμουν πάντοτε ενημερωμένος για τις νέες προσφορές εργασίας», μας λέει ο Grzegorz. «Όταν είδα μερικές προσφορές για εργασία στο εξωτερικό, σκέφτηκα «γιατί όχι»; Ήθελα να δοκιμάσω κάτι καινούριο. Αναζήτησα την εταιρεία Bike Brothers στο διαδίκτυο και μου φάνηκε σοβαρή και σταθερή εταιρεία.»

Η θέση εργασίας για την οποία υπέβαλε υποψηφιότητα ο Grzegorz είχε προωθηθεί από το EURES Νορβηγίας σε ολόκληρη την Πολωνία (και στην ευρύτερη ΕΕ) μέσω του EURES Πολωνίας, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας Bike Brothers. «Αναζητούσαμε καλούς μηχανικούς και η εμπειρία μας από το παρελθόν με μηχανικούς από την Ευρώπη ήταν πολύ θετική», μας εξηγεί ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Είναι σημαντικό να διαθέτουμε καλούς μηχανικούς ποδηλάτων», συνεχίζει, «και η ζήτηση για καλούς ειδικευμένους μηχανικούς ποδηλάτων είναι μεγάλη. Οι Νορβηγοί χρησιμοποιούν σήμερα πολύ το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους στη δουλειά, στο σχολείο, στο σούπερ μάρκετ κλπ».

Ο λόγος για τον οποίο η Bike Brothers έψαξε πέρα από τα σύνορα της Νορβηγίας είναι ότι, ενώ η Πολωνία δεν διαθέτει ευκαιρίες για μηχανικούς ποδηλάτων, η Νορβηγία έχει το αντίθετο πρόβλημα. «Είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε καλούς μηχανικούς ποδηλάτων στη Νορβηγία. Οι λιγοστοί υποψήφιοι που υπάρχουν έχουν προσληφθεί από άλλες εταιρείες.»

Η κατάσταση αυτή έδωσε στον Grzegorz την ευκαιρία που αναζητούσε. Υπέβαλε αίτηση εργασίας στο Περιφερειακό Γραφείο Εργασίας στο Bialystok και λίγους μήνες αργότερα, η Bike Brothers επικοινώνησε μαζί του και του προσέφερε μια δοκιμαστική περίοδο εργασίας ως μηχανικός ποδηλάτων.

Η απόφασή του να μεταβεί στη Νορβηγία και να εργαστεί για την Bike Brothers αποδείχτηκε θετική εμπειρία για τον Grzegorz. «Τώρα έχω καλύτερες συνθήκες εργασίας και κάνω μια δουλειά που πάντοτε μου άρεσε. Επίσης, τα πάω πολύ καλά με τους συναδέλφους μου. Επισκευάζω ποδήλατα και μιλάω με τους πελάτες».

Ο Grzegorz νιώθει επίσης να του αρέσει πολύ η νέα του ζωή στη Νορβηγία. «Αυτό που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι η ζωή στη Νορβηγία είναι πολύ πιο ήρεμη και έχει πιο αργούς ρυθμούς. Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί. Ως πελάτες, αναμένουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα και όχι τη χαμηλότερη τιμή. Σχεδόν όλοι μιλούν αγγλικά — κάτι που εμένα με βοηθά πολύ. Υπάρχει επίσης καθαρός αέρας και πανέμορφη φύση!»

Το EURES Νορβηγία και το ευρύτερο δίκτυο EURES αποτελούν μεγάλη πλατφόρμα για εταιρείες όπως η Bike Brothers, οι οποίες επιθυμούν να προσελκύσουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό από ολόκληρη την ΕΕ. «Η συνεργασία ήταν πολύ καλή», μας πληροφορεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Το EURES μας υποστήριξε πολύ από τότε που δημοσιεύσαμε τη θέση εργασίας. Σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε το EURES και πάλι στο μέλλον».

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Bike Brothers website

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε υπαλλήλους του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

13/06/2019

σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.