• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


Επιστροφή

Αλυσίδα ξενοδοχείων ζητά βοήθεια από το EURES για την εύρεση εποχιακού προσωπικού

Από το 2015, ένας ισπανικός ξενοδοχειακός όμιλος συνεργάζεται με το EURES της Σλοβενίας για να προσλάβει εποχιακούς εργαζομένους για τα ξενοδοχεία του στην Ισπανία και την Ελλάδα. Μιλήσαμε με τον Alberto Alba από την Iberostar και με την Aleksandra Đukić, εργαζόμενη η οποία επωφελήθηκε από αυτή την εκστρατεία προσλήψεων, για να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Picture

Οι γλωσσικές δεξιότητες είναι το «κλειδί»

Η Iberostar είναι μια παγκόσμια αλυσίδα ξενοδοχείων που ειδικεύεται στα πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα. Ο όμιλος διαθέτει πολλά θέρετρα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην Ισπανία, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Το 2015, η Iberostar απευθύνθηκε στο EURES για την εύρεση εποχιακού προσωπικού για τα ξενοδοχεία της στην Ευρώπη.

«Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με το EURES στη Σλοβενία λόγω της ανάγκης μας να βρούμε προσωπικό με γνώσεις αγγλικών και γερμανικών», εξηγεί ο Alberto. «Αφού ελέγξαμε όλες τις δυνατότητες, αποφασίσαμε ότι η αγορά εργασίας της Σλοβενίας ήταν ένα καλό μέρος [για να αναζητήσουμε προσωπικό].»

Η ψυχαγωγία είναι σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών που προσφέρει η Iberostar. Συγκεκριμένα, ο όμιλος χρειάζεται επαγγελματίες που θα είναι υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες γυμναστικής και ευεξίας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής. Τα ξενοδοχεία δεν καταφέρνουν πάντα να βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό σε τοπικό επίπεδο, επομένως είναι σημαντικό να προσελκύουν αιτήσεις και από το εξωτερικό, όπως εξηγεί ο Alberto.

«Έχουμε πολλούς Σλοβένους που εργάζονται στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Καθώς για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες χρειαζόμαστε υπαλλήλους που μπορούν να μιλούν δύο ή τρεις γλώσσες της ΕΕ, είναι δύσκολο να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες μόνο με ντόπιους, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με το EURES της Σλοβενίας.

 

Ετήσιες εκδηλώσεις

«Κάθε χρόνο διοργανώνουμε μια ημέρα συνεντεύξεων στη Λιουμπλιάνα [την πρωτεύουσα της Σλοβενίας] τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο για να δούμε τους υποψηφίους και να τους παρουσιάσουμε την εταιρεία», αναφέρει ο Alberto.

Η Iberostar προσλαμβάνει προσωπικό κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξασφαλίζει το προσωπικό της πολύ πριν από την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής. Για τους εργαζομένους που αναζητούν μια νέα εμπειρία στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει συνήθως στον κλάδο της φιλοξενίας, πρόκειται για μια αμοιβαία ωφέλιμη ευκαιρία.

Παρά τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα των εποχιακών προσλήψεων, ο Alberto επιμένει ότι υπάρχουν ευκαιρίες μακροχρόνιας απασχόλησης των υπαλλήλων και εξέλιξής τους στην εταιρεία, ακόμη και σε διευθυντικές θέσεις.

«Η συνεργασία μας με το EURES της Σλοβενίας έχει στεφθεί με επιτυχία. Από το 2015 και μετά, κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε πολλούς καλούς εργαζομένους από τη Σλοβενία, οι οποίοι εργάζονται στα θέρετρά μας στην Ισπανία και την Ελλάδα», αναφέρει.

 

«Έφυγα για την Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα»

Μία εργαζόμενη που επωφελήθηκε από τη συνεργασία της Iberostar με το EURES ήταν η Aleksandra, η οποία μετακόμισε από τη Σλοβενία για να εργαστεί στην Ελλάδα.

«Υπέβαλα την αίτησή μου στην Iberostar μέσω του EURES», θυμάται η Aleksandra. «Είχα βρει μια αγγελία [που έλεγε] ότι η Iberostar αναζητά εργαζομένους για ψυχαγωγικές δραστηριότητες γυμναστικής και αθλητισμού, σε όλο τον κόσμο.»

«Έτσι δοκίμασα την τύχη μου. Τελικά, λίγες ημέρες αργότερα έκανα μια συνάντηση στη Σλοβενία, και αργότερα μια ακόμη συνέντευξη μέσω Skype. Τελικά πήρα τη δουλειά και έφυγα για την Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα.»

Η διαδικασία της πρόσληψης κύλησε πολύ ομαλά για την Aleksandra. Αλλά τι ήταν αυτό που την έκανε να μετακομίσει; «Γιατί όχι;», σχολιάζει. «Καινούργιοι άνθρωποι, νέες εμπειρίες, η αγάπη για τη δουλειά μου.»

Χάρη στο EURES, η Aleksandra μπόρεσε να βρει μια δουλειά και να κάνει αυτό που αγαπά, στο καινούργιο, συναρπαστικό περιβάλλον μιας άλλης χώρας της ΕΕ.

Παράλληλα, η περιγραφή του Alberto για την εμπειρία της Iberostar καταδεικνύει τα οφέλη του EURES για τους εργοδότες στον κλάδο της φιλοξενίας, ιδιαίτερα για όσους χρειάζονται πολύγλωσσο και εποχιακό προσωπικό.

 

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία, επικοινωνήστε με την υπεύθυνη του EURES στη Σλοβενία, Katarina Kavčič, στη διεύθυνση katarina.kavcic@ess.gov.si.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

31/05/2019

σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.