• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

Λογίστρια από τη Γαλλία ανακάλυψε μια νέα πρόκληση στις Κάτω Χώρες χάρη στην πρωτοβουλία «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES»

Έπειτα από έναν χρόνο παραμονής στη Μαδρίτη και έξι μήνες στη Νότια Αμερική, η Laurène Moulin απέκτησε ιδιαίτερη αγάπη για τα ταξίδια.Με τη βοήθεια της πρωτοβουλίας «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES», έβαλε πλώρη για μια νέα πρόκληση στο εξωτερικό, αυτή τη φορά στις Κάτω Χώρες.Συνομιλήσαμε με την Laurène για να μάθουμε την ιστορία της.
Picture

Όταν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, η Laurène πέρασε αρχικά έξι ευχάριστους μήνες ταξιδεύοντας στη Νότια Αμερική.Μόλις επέστρεψε στη Γαλλία, αποφάσισε και πάλι να μετακομίσει στο εξωτερικό, αυτή τη φορά για λόγους εργασίας.

Η Laurène «πάντα αγαπούσε τις προκλήσεις» και επιδίωκε να εργαστεί στις Κάτω Χώρες, αφού γνώρισε τον Ολλανδό σύντροφό της στη διάρκεια του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus+ στη Μαδρίτη και ήθελε να μετακομίσει για να βρίσκεται κοντά του.

 

Η πρώτη δουλειά της Laurène μέσω του EURES

Στη διάρκεια ενός ραντεβού με την pôle emploi, την εθνική υπηρεσία απασχόλησης που συντονίζει τις υπηρεσίες του EURES στη Γαλλία, η Laurène έμαθε τυχαία για την πρωτοβουλία «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES», που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18-35 ετών που αναζητούν εργασία.

«Είδα ένα φυλλάδιο για τον τρόπο με τον οποίο η pôle emploi θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.Το ανέφερα στη διάρκεια της συνάντησης και με παρέπεμψαν σε έναν ειδικό σύμβουλο», αναφέρει η Laurène.

 

Εξειδικευμένα εργαστήρια και μακροπρόθεσμη στήριξη

Η Laurène είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ειδικά εργαστήρια του EURES για να ενημερωθεί καλύτερα για την αγορά εργασίας, τη νοοτροπία και την καθημερινή ζωή στις Κάτω Χώρες.

«Συμμετείχε στο εσωτερικό μας εργαστήριο με θέμα “διαβίωση και εργασία στις Κάτω Χώρες”, για να προσαρμόσει το βιογραφικό της σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή και αναζητήσαμε προσφορές εργασίας στη δικτυακή πύλη EURES», θυμάται η Beatriz Espinosa, μέλος του προσωπικού του EURES που βοήθησε τη Laurène.«Σύντομα βρήκε εργασία και της πρότεινα οικονομική ενίσχυση για μετεγκατάσταση μέσω της πρωτοβουλίας “Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES”».

Η Laurène βρήκε θέση ως λογίστρια στην εταιρεία Domino’s Pizza.Αν και η έδρα της είναι στις Κάτω Χώρες, η Laurène είναι υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση, την παρακολούθηση και τη σύνταξη αναφορών για τα υποκαταστήματα της αλυσίδας στη Γαλλία.

«Συνιστώ ανεπιφύλακτα το EURES και την πρωτοβουλία “Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES”», δηλώνει.«Απαντούν σε κάθε σου πιθανή ερώτηση σχετικά με την εργασία και τη διαβίωση στο εξωτερικό. Η βοήθεια και οι συμβουλές τους είναι πολύτιμες.Το ενδιαφέρον που μου έδειξαν ήταν μεγάλο.Η παρακολούθηση διαρκεί έως και έξι μήνες μετά την έναρξη της εργασίας, επομένως η στήριξή τους είναι και μακροπρόθεσμη».

«Το EURES μου παρείχε επίσης οικονομική βοήθεια όταν μετακόμισα, γεγονός που διευκόλυνε πολύ τα πράγματα».

 

«Μια σπουδαία ευκαιρία»

Η Laurène απολαμβάνει τη χαλαρή και εξωστρεφή εργασιακή νοοτροπία στις Κάτω Χώρες.Η εργασία στο πλαίσιο μιας διεθνούς ομάδας τη βοήθησε επίσης στη βελτίωση των αγγλικών της σε επαγγελματικό περιβάλλον, παρότι αρχικά αυτό ήταν μια πρόκληση.

«Νομίζω πως η κύρια δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν τα γλωσσικά εμπόδια», επισημαίνει.«Δεν γνωρίζω ολλανδικά και οι γνώσεις μου στα αγγλικά σε επίπεδο γλώσσας εργασίας δεν ήταν επαρκείς στην αρχή.Αλλά μαθαίνεις πολύ γρήγορα, επομένως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.Το να ξεκινήσω μια νέα ζωή σε άλλη χώρα, και επιπλέον σε μια δουλειά της αρεσκείας μου, ήταν σπουδαία ευκαιρία».

 

«Αν το σκέφτεστε υπερβολικά, δεν θα το κάνετε ποτέ!»

Η γραφειοκρατία που συνεπάγεται η μετακόμιση στο εξωτερικό –εγγραφή ως κάτοικος, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.– μπορεί να είναι αποτρεπτική για ορισμένα άτομα που αναζητούν εργασία.Η Laurène παραδέχεται ότι αντιμετώπισε μεγάλη γραφειοκρατία, αλλά θεωρεί πως αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί αποθαρρυντικά.

«Η συμπλήρωση όλων των δικαιολογητικών είναι χρονοβόρα, αλλά μόνο στην αρχή της εγκατάστασης.Στη συνέχεια, είναι καλά», λέει.«Μην το σκέφτεστε υπερβολικά», είναι η συμβουλή της Laurène.«Αν το σκέφτεστε πάρα πολύ, δεν θα το κάνετε ποτέ!»

 

Αν ενδιαφέρεστε και εσείς να εργαστείτε σε κάποια χώρα της Ευρώπης, επισκεφθείτε σήμερα κιόλας τη διαδικτυακή πύλη EURES και ανακαλύψετε εκατομμύρια θέσεις εργασίας ή επικοινωνήστε με κάποιο μέλος του προσωπικού του EURES της περιοχής σας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES

Erasmus+

Πύλη EURES

Προσωπικό EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

08/11/2019

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.