• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

Στοχευμένη εκστρατεία του EURES για εύρεση προσωπικού βοηθά δύο Ολλανδές εκπαιδευτικούς να βρουν δουλειά στη Σουηδία

«Από την πρώτη φορά που έκανα διακοπές στη Σουηδία ερωτεύτηκα αυτή τη χώρα», λέει η Kirsten van Agthoven. «Ήδη από 10 ετών ήθελα να πάω να ζήσω στη Σουηδία. Αυτό που αγάπησα περισσότερο εκεί ήταν η φύση. Ήταν τόσο διαφορετική από τη χώρα μου.»
Picture

Μετά το τέλος των σπουδών της, η Kirsten εργαζόταν ως δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και είχε μία «πολύ καλή δουλειά» στην πατρίδα της, τις Κάτω Χώρες. «Είχα ένα πολύ ωραίο διαμέρισμα και μου άρεσε η ζωή που έκανα», λέει, «δεν είχα ξεχάσει όμως το όνειρό μου να ζήσω στη Σουηδία.»

Η Kirsten είδε στο EURES μια αγγελία για διδακτικό προσωπικό στη Σουηδία. «Δεν ήταν απαραίτητη η άριστη γνώση σουηδικών και έτσι σκέφτηκα “αυτή είναι η ευκαιρία μου”.»

Με τη βοήθεια του EURES, η Kirsten προσλήφθηκε στον δήμο Mora, όπου πλέον ζει και εργάζεται από τον Ιανουάριο του 2018.

 

Ομοιότητες και διαφορές

Η Merlijn Scheperboer, άλλη μια Ολλανδή που επωφελήθηκε από τις υπηρεσίες του EURES, εργάζεται επίσης ως δασκάλα στον δήμο Mora από τον Αύγουστο του 2017. Ωστόσο, οι λόγοι που έκαναν τη Merlijn να επιλέξει τη Σουηδία για εργασία ήταν πιο πρακτικοί.

Η Merlijn σπούδαζε στην πόλη Linköping της Σουηδίας το 2017 όταν της παρουσιάστηκε μια «καταπληκτική ευκαιρία». «Δεν είχα ποτέ ως τότε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μείνω στη Σουηδία μετά το τέλος των σπουδών μου, οπότε δεν έψαχνα καν για δουλειά», παραδέχεται η Merlijn.

Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να το δοκιμάσει επειδή ήξερε πως θα ήταν δύσκολο να βρει θέση πλήρους απασχόλησης ως δασκάλα στην περιοχή όπου ζούσε προηγουμένως στις Κάτω Χώρες. «Η μόνη μου επιλογή θα ήταν να εργαστώ ως αναπληρώτρια δασκάλα, κάτι που δεν θα μου προσέφερε καμία απολύτως επαγγελματική ασφάλεια.»

«Από τότε που η κυβέρνηση αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δάσκαλοι αναγκάζονταν να εργάζονται περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα να μένουν λιγότερες θέσεις εργασίας διαθέσιμες για νεότερους σε ηλικία δασκάλους. Μπορεί να μη συνέβαινε το ίδιο σε ολόκληρη τη χώρα, ίσχυε όμως στην περιοχή όπου ζούσα εγώ.»

 

«Χρειάζεται να ψάξουμε εκτός συνόρων»

Όπως αναφέρει η Lara Feller, η σύμβουλος του EURES στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης της ΣουηδίαςArbetsförmedlingen που βοήθησε με την καθοδήγησή της την Kirsten και τη Merlijn, η Arbetsförmedlingen συνεργάζεται στενά με τον δήμο Mora από το 2016.

«Αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική έλλειψη δασκάλων στη Σουηδία και χρειάζεται να ψάξουμε εκτός συνόρων», εξηγεί η Lara.

«Καθώς και η ίδια μιλάω ολλανδικά και έχουμε γενικά διαπιστώσει ότι οι Ολλανδοί δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην εκμάθηση των σουηδικών, οι Κάτω Χώρες αποτέλεσαν την πρώτη μου επιλογή.

Έγραψα την αγγελία στα ολλανδικά και φρόντισα να διαφημιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα ήρθα σε επαφή με την Kirsten και τη Merlijn. Τις καλέσαμε εδώ για συνέντευξη, τις ξεναγήσαμε σε ένα σχολείο και στην πόλη και τους έγινε η προσφορά των θέσεων εργασίας.»

 

«Το EURES με βοήθησε σχεδόν με τα πάντα»

Η Lara και το EURES με βοήθησαν σε αρκετά ζητήματα που αφορούσαν την εγκατάσταση των δύο δασκάλων στην πόλη – «σχεδόν σε όλα», όπως περιγράφει η Merlijn.

«Η Lara Feller μιλά ολλανδικά, όπως κι εγώ, οπότε ήταν πολύ εύκολη η επικοινωνία μαζί της», λέει η Kirsten. «Εκτός από το ότι με βοήθησε να βρω δουλειά, με βοήθησε να βρω και διαμέρισμα.»

«Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους ψάχνουν για δουλειά να χρησιμοποιήσουν το EURES», λέει η Kirsten. «Έλαβα κάθε είδους βοήθεια που χρειαζόμουν και η Lara εξακολουθεί να επικοινωνεί μαζί μου για να μαθαίνει νέα μου και πώς πάει η καινούργια μου δουλειά.»

«Εκτίμησα ιδιαίτερα τη βοήθεια του EURES και σαφώς θα το πρότεινα σε άτομα που σκέφτονται να μεταβούν στο εξωτερικό για δουλειά», συμπληρώνει η Merlijn.

«Όταν έρχεσαι σε μια καινούρια χώρα, πολλά πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και δεν ξέρεις που να απευθυνθείς ή ποιες προτεραιότητες να θέσεις. Το EURES παρέχει πολύ καλή υποστήριξη για να διευκολύνει αυτό το ξεκίνημα.»

 

Αν σας ενδιαφέρει να εργαστείτε στο εξωτερικό, μπορείτε σήμερα να επικοινωνήσετε με τον τοπικό σας σύμβουλο EURES.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Arbetsförmedlingen

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

28/03/2019

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.