• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

Ξενάγηση με το EURES της Φινλανδίας

Η ΕΕ στηρίζει μια σειρά έργων στις αγροτικές περιοχές της Φινλανδίας. Στα τέλη Απριλίου 2019, οι υπηρεσίες EURES Φινλανδίας και Europe Direct Pohjois-Satakunta ξενάγησαν με πούλμαν μια ομάδα μαθητών και καθηγητών στην περιοχή τους, ώστε να δουν από κοντά τα αποτελέσματα της στήριξης αυτής.
Picture

 

«Θέλουμε να αποδείξουμε στους νέους ότι η ΕΕ παρέχει πολλές, διαφορετικές μορφές στήριξης», εξηγεί η εκπρόσωπος της Europe Direct Krista Antila. «Συμβάλλει στη διαμόρφωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των πολιτών, αλλά παρέχει επίσης υποστήριξη όσον αφορά τα χόμπι, τον τουρισμό και την τοπική ζωή, καθώς και πολλές ευκαιρίες για την απόκτηση διεθνούς εμπειρίας.»

«Θεωρούμε ότι όταν οι πολίτες βλέπουν οι ίδιοι από κοντά τα αποτελέσματα και ενημερώνονται από τα ίδια τα άτομα που εργάζονται στα έργα, λαμβάνουν το θετικό μήνυμα πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι με την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ ή μιας παρουσίασης σε αίθουσα διδασκαλίας», προσθέτει.

Το δρομολόγιο σχεδιάστηκε προσεκτικά ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που υποστηρίζονται από την ΕΕ.

 

  • Αναχώρηση: Οι μαθητές και οι καθηγητές αναχώρησαν από το σχολείο τους στην πόλη Kankaanpää της νοτιοδυτικής Φινλανδίας. Κατά τη διαδρομή προς την πρώτη στάση, η Taina Tuovinen, υπάλληλος του EURES παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει το EURES στους νέους και στους εργοδότες και η Krista μίλησε για τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα που επρόκειτο να επισκεφθούν.

  • Πρώτη στάση: Η πρώτη στάση ήταν η περιοχή του Käenkoski στο Parkano, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις που χρηματοδότησε η ΕΕ, όπως το λιμάνι στη λίμνη, το οποίο διαθέτει πλωτό εστιατόριο-φέριμποτ, σάουνα στην παραλία και γήπεδο γκολφ για φρίσμπι. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο γκολφ με φρίσμπι, διασχίζοντας το δάσος με σκοπό να ρίξουν τα φρίσμπι στα 18 καλάθια κατά μήκος της πίστας.

  • Δεύτερη στάση: Η δεύτερη στάση ήταν το μουσείο δασοκομίας Parkano, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της δασικής βιομηχανίας από τη δεκαετία του 1860 μέχρι σήμερα. Το μουσείο χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ και περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, ξύλινη καλύβα, σάουνα, στάβλο αλόγων και κατάστημα δασοκομικών μηχανημάτων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την γύρω περιοχή και να απολαύσουν το ωραίο τοπίο.

  • Τρίτη στάση: Το θέρετρο Pyhäniemi στο Parkano ήταν ο τρίτος προορισμός. Το θέρετρο που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60 από τον φινλανδό επιχειρηματία Kalevi Keihänen περιλαμβάνει σήμερα περισσότερες από 50 καλοκαιρινές κατοικίες και παρέχει πολλές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες. Οι μαθητές επισκέφθηκαν έναν χώρο παιχνιδιού στην παραλία, ένα υπαίθριο γυμναστήριο, άλλο ένα γήπεδο φρίσμπι και ένα ανακαινισμένο εστιατόριο, που είναι μερικές μόνο από τις εγκαταστάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ.

  • Τέταρτη στάση: Στην τελευταία στάση της διαδρομής οι μαθητές επισκέφθηκαν μια οικία στο χωριό Parkano, η οποία ήταν παλαιότερα το σχολείο του χωριού. Οι κάτοικοι αγόρασαν την οικία από τον δήμο και την ανακαίνισαν χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Η ξενάγηση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, όπως μας εξηγεί η υπάλληλος του EURES Taina: «Οι μαθητές ευχαριστήθηκαν γιατί είδαν και γνώρισαν κάτι καινούργιο. Ορισμένοι δεν γνώριζαν ότι η ΕΕ είχε επενδύσει στην περιοχή τους και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτό.»

Η Krista συμφωνεί. «Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και έμειναν συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Παίξαμε ένα κουίζ στο λεωφορεία με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποδείχθηκε ότι οι μαθητές άκουγαν προσεκτικά. Λάβαμε πολύ θετικά σχόλια και ένας μαθητής ρώτησε εάν αν θα υπάρξουν στο μέλλον παρόμοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.»

Θα διοργανωθεί άλλη μια περιήγηση με λεωφορείο στο μέλλον; Η Krista είναι αισιόδοξη. «Πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία. Παρουσιάστηκαν διάφορα έργα στα οποία συμμετέχει η ΕΕ και τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών της αγροτικής Φινλανδίας. Καταβλήθηκε επίσης μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας με το σχολείο, τις υπηρεσίες Europe Direct, EURES και τους τοπικούς φορείς. Έχουν χρηματοδοτηθεί πολλά έργα στην περιοχή μας από την ΕΕ, επομένως το θέμα αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.»

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

ο EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

07/06/2019

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.