Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

Πώς να εγκλιματιστείτε σε μια άλλη χώρα – μια πορτογαλίδα νοσηλεύτρια αποκτά οικονομική ανεξαρτησία στη Γερμανία

Picture

Η Joana Cavaco από την Πορτογαλία ξεκίνησε να δουλεύει στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια, και παρέχει πληροφορίες σε όσους σκοπεύουν να μετεγκατασταθούν σε ένα εντελώς καινούργιο πολιτισμικό περιβάλλον για να εργαστούν.

«Τον πρώτο καιρό στο Lahnstein είχα προβλήματα με την κατανόηση της γλώσσας, το γερμανικό φαγητό ήταν διαφορετικό από αυτό στο οποίο ήμουν συνηθισμένη, και μου έλειπε η οικογένειά μου», θυμάται η 26χρονη Joana.

Η Joana ήταν ωστόσο αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτό το νέο ξεκίνημα: «Όσο ήμουν ακόμη στην Πορτογαλία, εργαζόμουν ως εθελόντρια σε γηροκομείο αναζητώντας μια σταθερή θέση εργασίας. Το γεγονός ότι προσέφερα αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές μου, μού έδινε ικανοποίηση, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, ήμουν αρκετά απογοητευμένη. Ήμουν ειδικευμένη νοσηλεύτρια, άνεργη και εξαρτώμενη οικονομικά από τη μητέρα μου», λέει η Joana.

Έτσι, η Joana αποφάσισε να εστιάσει στα θετικά στοιχεία της μετεγκατάστασής της: «Φυσικά και αντιμετώπιζα δυσκολίες, ωστόσο έβλεπα και την καλή πλευρά αυτής της εμπειρίας. Ήμουν οικονομικά ανεξάρτητη και είχα τη δυνατότητα να εργαστώ στον τομέα της ειδικότητάς μου. Είχα την ευκαιρία να ζήσω στο εξωτερικό, να γνωρίσω μια άλλη χώρα, με διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα.»

 

Πώς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και να εγκλιματιστείτε σε μια άλλη χώρα

Η Joana συνειδητοποίησε ότι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ήταν η εκμάθηση της γλώσσας. Προτού φύγει για τη Γερμανία, παρακολούθησε μαθήματα γερμανικών για έξι μήνες, στο πλαίσιο του συμβολαίου που είχε υπογράψει με τον εργοδότη της, την εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης Victor's Unternehmensgruppe.

«Βέβαια, τις γνώσεις που έλαβα από τα μαθήματα μπόρεσα ουσιαστικά να τις εφαρμόσω αφότου ήρθα εδώ και είχα καθημερινή επαφή με γερμανόφωνους. Η προφορά και το λεξιλόγιό μου βελτιώθηκαν.» Η Joana αισθάνεται ότι μαθαίνει περισσότερα μέρα με την ημέρα, γεγονός που την κάνει να αισθάνεται πιο άνετα στο καινούργιο περιβάλλον.

Η εξοικείωση με την κουλτούρα είναι επίσης σημαντική. Η Joana έχει αποκτήσει πολλούς φίλους, κυρίως από τον εργασιακό της χώρο. Οι συνάδελφοι την υποδέχθηκαν με θέρμη: της έδειξαν τοπικά εστιατόρια, πήγαν μαζί της για ψώνια και την ξενάγησαν στα αξιοθέατα της πόλης.

«Σε εορταστικές περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή σε γενέθλια, οι συνάδελφοί μου με καλούσαν για να γιορτάσω μαζί με τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για την προσαρμογή μου εδώ έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι ήρθε στο Lahnstein η πορτογαλίδα συνάδελφός μου, με την οποία ανακαλύψαμε μαζί νέα μέρη, με ένα σακίδιο στην πλάτη.»

 

Το EURES σας βοηθά να βρείτε τις κατάλληλες ευκαιρίες

Το τοπικό γραφείο εύρεσης απασχόλησης επικοινώνησε με τη Joana και την κάλεσε σε συνέντευξη που διοργάνωσε το EURES στο τέλος του 2012. Πέντε γερμανοί εργοδότες, που αναζητούσαν Πορτογάλους νοσηλευτές, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του EURES και ήρθαν για να συναντήσουν προεπιλεγμένους υποψηφίους.

Η Joana προσήλθε στη συνέντευξη και έμεινε πολύ ικανοποιημένη από τη βοήθεια που της προσέφεραν η Helena Lourenço και ο Daniel Cho Shin, σύμβουλοι του EURES από την Πορτογαλία και τη Γερμανία αντίστοιχα. Οι σύμβουλοι έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματά της και συζήτησαν διεξοδικά τα σημεία στα οποία είχε ενδοιασμούς. «Το EURES με καθησύχασε όσον αφορά την αξιοπιστία των θέσεων και συνθηκών εργασίας που προσέφεραν οι συγκεκριμένοι εργοδότες στη Γερμανία.»

Οι εκπρόσωποι του ομίλου Victor’s την βοήθησαν επίσης πολύ, απαντώντας σε ερωτήσεις της όσον αφορά την εταιρεία, τα μαθήματα γερμανικών, τη διαμονή καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες προορισμού.

Πώς αισθάνεται λοιπόν η Joana έναν χρόνο μετά; Ήταν σωστή η επιλογή της; «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορώ να τα κάνω ως νοσηλεύτρια στη Γερμανία. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιποιηθώ ένα τραύμα, πρέπει να ακολουθώ μια συνταγή. Επομένως, μου λείπει λίγο το γεγονός ότι δεν διαθέτω αυτονομία.

Ωστόσο, οι συνάδελφοί μου είναι εξαιρετικοί, ενώ το γεγονός ότι μπορώ να ακολουθήσω μια σταδιοδρομία που σχετίζεται άμεσα με τα προσόντα μου μού δίνει μεγάλη ικανοποίηση.»

Η Joana αισθάνεται ότι η μετεγκατάστασή της στη Γερμανία άξιζε τον κόπο: «Όταν στο τέλος κάθε μήνα βλέπω ότι ο μισθός μου είναι αρκετός για να μπορώ να πληρώνω τους λογαριασμούς μου, να τρώω, να κοινωνικοποιούμαι και, επιπλέον, να αποταμιεύω, αισθάνομαι ότι η απόφασή μου να έρθω στη Γερμανία ήταν σωστή.»

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Διαβίωση και εργασία στη Γερμανία

Χάρη στις μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους εργοδότες, οι σύμβουλοι EURES είναι τα πλέον κατάλληλα άτομα για να βοηθούν όσους αναζητούν εργασία

 

Διαβάστε περισσότερα:

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς εκδηλώσεις επί γραμμής

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Το EURES στο Google+

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.

19/01/2016

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.