• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

Δύο σύζυγοι περιγράφουν ο καθένας το δικό του επιτυχημένο εγχείρημα χάρη στο πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES»

Ο Gianfranco Meggiorin είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Navimeteo, ενός κέντρου που από το 1990 παρέχει σε ναυτικούς και πλοιάρχους υπηρεσίες θαλάσσιων μετεωρολογικών προγνώσεων σε 24ωρη βάση.
Picture

Η εταιρεία έχει την έδρα της στον Κόλπο της Γένοβας, στη Βόρεια Ιταλία, και δραστηριοποιείται σε όλη τη Μεσόγειο αλλά και εκτός αυτής. Ο Gianfranco απασχολεί μια μικρή ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού, τα περισσότερα μέλη της οποίας έχουν ως μητρική γλώσσα τα ιταλικά. Ωστόσο, η κύρια γλώσσα εργασίας στον επαγγελματικό κόσμο της ναυτιλίας είναι τα αγγλικά.

Με αυτό το σκεπτικό, ο Gianfranco θέλησε να προσλάβει έναν ασκούμενο από το εξωτερικό, με πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Έμαθε για το πρόγραμμα εργασιακής κινητικότητας στην ΕΕ «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES (YfEj)» όταν γνώρισε τη Marirosa Chiocca, σύμβουλο του EURES στην Citta Metropolitana di Genova.

 

Οικονομική και διοικητική υποστήριξη

Ακολουθώντας μια απλή διαδικασία επιλογής προσωπικού, σύντομα ο Gianfranco προσέλαβε τη Mari, μια αγγλόφωνη ασκούμενη από την Εσθονία. «Ο ιστότοπος του προγράμματος YfEj είναι πολύ χρήσιμος και εύχρηστος, ενώ παράλληλα είχαμε σημαντική βοήθεια και από τη [σύμβουλο του EURES] Marirosa.»

Η Mari ταίριαξε εξαιρετικά στην εταιρεία και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησής της προσλήφθηκε με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Από τότε ο Gianfranco έχει προσλάβει και δεύτερο ασκούμενο μέσω του προγράμματος.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την υποστήριξη που παρέχεται στον ασκούμενο και στην εταιρεία μας», αναφέρει. «Η χρηματοδοτική συνδρομή προσφέρει σημαντική στήριξη.»

 

Μια επιτυχημένη σύσταση

Θα σύστηνε λοιπόν ο Gianfranco την εμπειρία του από το πρόγραμμα YfEj σε άλλους εργοδότες που βρίσκονται στη θέση του;

«Το έχω κάνει ήδη!», απαντά. «Το πρότεινα στη σύζυγό μου.»

Η σύζυγος του Gianfranco, Gabriella Minuzzo, είναι και η ίδια επιχειρηματίας, αλλά εξειδικεύεται σε έναν τελείως διαφορετικό τομέα για τον οποίο είναι διάσημη η περιοχή Valle d’Aosta: την παραγωγή κρασιού.

Η Gabriella έχει δικό της αμπελώνα και οινοποιείο, ενώ ταυτόχρονα είναι διευθύνει τον ξενώνα Maison d'Hotes Victoret, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την πανέμορφη κοιλάδα όπου καλλιεργεί τα σταφύλια της.

«Ο σύζυγός μου, ο οποίος δραστηριοποιείται σε άλλο κλάδο, είχε ήδη υποβάλει αίτηση για την ένταξη της εταιρείας του [στο πρόγραμμα YfEj] και μου πρότεινε να προσφέρω μια θέση πρακτικής άσκησης σε έναν νεαρό εργαζόμενο», εξηγεί η Gabriella.

Όπως και ο Gianfranco, η Gabriella προσέλαβε δύο ασκούμενους μέσω του προγράμματος YfEj – έναν από τη Φινλανδία και έναν από τη Γαλλία. Οι ασκούμενοι μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ του αμπελώνα, του οινοποιείου και του ξενώνα.

 

Αμοιβαία οφέλη για εργοδότες και εργαζομένους

Το πρόγραμμα YfEj προσφέρει μια αμοιβαία επωφελή σχέση από την οποία κερδίζουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι. «Θα μπορούσαμε να βρούμε κάποιο άτομο μέσω κέντρου εύρεσης εργασίας, αλλά θεωρήσαμε ότι το YfEj ήταν μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσει ο ασκούμενος εμπειρία στο εξωτερικό και εμείς να λάβουμε υποστήριξη στην καθημερινή μας εργασία», εξηγεί η Gabriella.

Η διεθνής οπτική την οποία φέρνουν οι ασκούμενοι από το εξωτερικό είναι εξίσου σημαντική στον τομέα δραστηριοποίησης της Gabriella. «Η πρόσληψη νέων εργαζομένων από το εξωτερικό ήταν και για εμάς μια ευκαιρία να ανοιχτούμε σε διεθνείς σχέσεις και πολιτισμικές ανταλλαγές, μεταξύ άλλων επειδή μέρος της δουλειάς μας είναι η υποδοχή τουριστών από την Ιταλία και από διάφορες χώρες του κόσμου», σχολιάζει.

Η Gabriella συνεργάστηκε επίσης στενά με τη Marirosa, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική επαγγελματία, ικανή και ευγενική».

«Ήταν πάντα έτοιμη να στηρίξει και εμάς και τους ασκούμενους σε οποιοδήποτε πολύπλοκο ζήτημα», εξηγεί η Gabriella. «Χωρίς την υποστήριξή της, θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τα καταφέρουμε.»

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την υποστήριξη που προσέφερε και σε εμάς και στους ασκούμενους. Η χρηματοδοτική συνδρομή αποτελεί σημαντικό κίνητρο και ο ιστότοπος είναι επιπλέον ένα αποτελεσματικό εργαλείο διεθνούς εμβέλειας για την ανάρτηση αιτήσεων και προσφορών εργασιακής εμπειρίας.»

Το γεγονός ότι τόσο ο Gianfranco όσο και η Gabriella είχαν τόσο θετικές εμπειρίες από το πρόγραμμα YfEj –παρότι εργάζονται σε πολύ διαφορετικούς τομείς– αποδεικνύει τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν κάθε είδους εργοδότες από το πρόγραμμα.

Εάν έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή που θα μπορούσε να επωφεληθεί από την πρόσληψη προσωπικού από το εξωτερικό, ακολουθήστε το παράδειγμα του Gianfranco και μιλήστε τους για το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» σήμερα κιόλας!

 

«Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες απασχόλησης και κατάρτισης στην ΕΕ ή να βρείτε εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες, μπορείτε να απευθυνθείτε σε μία από τις υπηρεσίες απασχόλησης του προγράμματος ή να έρθετε σε επαφή με τον τοπικό σας σύμβουλο EURES μέσω της πύλης EURES.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES (YfEj)

Πύλη EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

28/11/2018

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.