• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

Πώς οι κανόνες της ΕΕ προστατεύουν τις συντάξεις σας

Είτε μόλις ξεκινάτε την πρώτη σας περιπέτεια μέσω του EURES είτε πλησιάζετε στη σύνταξη έπειτα από σταδιοδρομία δεκαετιών σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να σας φαίνεται λίγο τρομακτικό να βάλετε σε μια τάξη τις συνταξιοδοτικές παροχές που δικαιούστε. Όμως, χάρη στην νομοθεσία της ΕΕ, η διεκδίκηση σύνταξης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είναι και απλή και δίκαιη.
Picture

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κατορθώσετε να λάβετε ό,τι δικαιούστε.

 

Αλλάζετε χώρα για να εργαστείτε; Εγγραφείτε στα μητρώα της νέας χώρας διαμονής σας.

Εάν μετακομίσετε από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη για να εργαστείτε, φροντίστε να εγγραφείτε στα μητρώα της νέας χώρας διαμονής σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορείτε να ζητήσετε τις παροχές που δικαιούστε μόλις φτάσετε σε ηλικία συνταξιοδότησης. Να θυμάστε ότι τα συστήματα παροχών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, επομένως φροντίστε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης που έχετε αμέσως μόλις φτάσετε.

 

Είστε σε ηλικία συνταξιοδότησης; Ξεκινήστε τη διαδικασία στη χώρα διαμονής σας.

Εάν έχετε εργαστεί σε τρεις χώρες της ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια και έχετε θεμελιώσει δικαίωμα κρατικής σύνταξης και στις τρεις, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση συνταξιοδότησης στη χώρα όπου εργαστήκατε για τελευταία φορά. Στη συνέχεια, η χώρα αυτή θα συνεργαστεί με τις άλλες δύο για να φροντίσει να λάβετε όλες τις συντάξεις που δικαιούστε.

 

Πώς υπολογίζονται οι συντάξεις μου;

Μόλις η αρμόδια αρχή στη χώρα υποδοχής σας επεξεργαστεί την αίτησή σας για πολλαπλές συντάξεις, θα λάβετε είτε όλες αυτές τις συντάξεις είτε την εθνική σύνταξη της χώρας υποδοχής σας, όποια από τις δύο αντιστοιχεί σε υψηλότερο ποσό. Ακόμη κι αν δεν έχετε εργαστεί για αρκετά μεγάλο διάστημα σε μια χώρα ώστε να δικαιούστε συνταξιοδοτικές παροχές, μπορείτε να λάβετε αναλογική σύνταξη από αυτή τη χώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τον συνολικό χρόνο που έχετε εργαστεί εντός της ΕΕ.

 

Βγαίνετε στη σύνταξη σε μια νέα χώρα; Υποβάλετε την αίτησή σας στη χώρα όπου εργαστήκατε για τελευταία φορά.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης στο εξωτερικό, σε άλλη χώρα της ΕΕ, ξεκινήστε τη διαδικασία υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης στον αρμόδιο κρατικό φορέα της χώρας όπου εργαστήκατε για τελευταία φορά.

 

Τι συμβαίνει με τη φορολόγηση των συντάξεων;

Εάν έχετε συνταξιοδοτηθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ και διαμένετε στη χώρα όπου συνταξιοδοτηθήκατε πάνω από έξι μήνες τον χρόνο, η χώρα αυτή μπορεί να σας θεωρήσει φορολογικό της κάτοικο. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να φορολογηθείτε για συντάξεις που λαμβάνετε από άλλες χώρες. Διαβάστε τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης για να βεβαιωθείτε.

 

Τι συμβαίνει με τις επικουρικές συντάξεις;

Οι επικουρικές συνταξιοδοτικές παροχές διαφέρουν από την κρατική σύνταξη, με την έννοια ότι συνήθως παρέχονται από τον εργοδότη και καταβάλλονται από ιδιωτικό φορέα. Εάν έχετε επικουρική σύνταξη σε μία χώρα και στη συνέχεια μετακομίσετε σε άλλη χώρα, διατηρείτε το ίδιο δικαίωμα να διεκδικήσετε την επικουρική αυτή σύνταξη σαν να μην αλλάξατε ποτέ χώρα.

 

Απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα της χώρας διαμονής σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία περί φορολογίας και συντάξεων που μπορεί να σας αφορά. Εάν έχετε απορίες για την επαγγελματική κινητικότητα στην Ευρώπη, απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο του EURES στην περιοχή σας.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Υπηρεσία απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης

Η Ευρώπη σου – Εργασία στο εξωτερικό

Η Ευρώπη σου – Κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης στο εξωτερικό

Η Ευρώπη σου – Κρατικές συντάξεις στο εξωτερικό

Η Ευρώπη σου – Αρμόδιοι επικοινωνίας για αίτηση συνταξιοδότησης

Η Ευρώπη σου – Συνταξιοδότηση στο εξωτερικό

Η Ευρώπη σου – Επικουρικές συντάξεις στο εξωτερικό

Η Ευρώπη σου – Διπλή φορολόγηση συντάξεων

 

Διαβάστε περισσότερα:

 

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

 

Drop’pin@EURES

 

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

 

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

 

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

 

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

 

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

 

Το EURES στο Facebook

 

Το EURES στο Twitter

 

Το EURES στο LinkedIn

 

Το EURES στο Google+

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.

 

30/11/2017

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.