• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

Η Γερμανία αναζητά εργαζομένους στον τομέα της παροχής φροντίδας… και η Cristina αποφασίζει να μετακομίσει εκεί

Η Cristina Cañadas Pequin, ισπανίδα βοηθός νοσοκόμα, έπρεπε να βρει γρήγορα δουλειά. H προσωρινή της σύμβαση μόλις είχε λήξει και οι ευκαιρίες στην περιοχή της ήταν ελάχιστες. Υποβάλλοντας αίτηση για μαθητεία στη Γερμανία μέσω του προγράμματος «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES», βρήκε τελικά τη θέση που αναζητούσε.
Picture

Η Cristina εξασφάλισε θέση μαθητείας στη Haus Margerita, μια εξειδικευμένη υπηρεσία φροντίδας, όπου η Cristina παρέχει ειδική υποστήριξη σε άτομα με ψυχικά προβλήματα:

«Στη δουλειά μου παρέχω φροντίδα σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη» εξηγεί η Cristina. «Για παράδειγμα, βοηθάω τους ασθενείς τις ώρες του φαγητού και της προσωπικής υγιεινής. Κυρίως, όμως, είμαι εκεί για να τους ενθαρρύνω και να τους βοηθήσω να αναπτύξουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας».

Η προσφορά της YfEJ ήταν ελκυστική για δύο λόγους. «Πρώτον, ήμουν άνεργη και δυσκολευόμουν να βρω μια θέση εργασίας εδώ στην Ισπανία. Επιπλέον, με ενδιέφερε πολύ να αποκτήσω υψηλής ποιότητας εργασιακή εμπειρία και να ζήσω στο εξωτερικό... Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα»

Η Cristina , μέσω του προγράμματος YfEJ, έλαβε επίσης σημαντική στήριξη για να προετοιμάσει τη νέα της ζωή στο εξωτερικό.

«Μέσω του προγράμματος όχι μόνο βρήκα τη δουλειά που αγαπώ αλλά έλαβα και ένα ποσό για τη μετακόμιση στη νέα χώρα... Παρακολουθούσα επίσης μαθήματα γερμανικών κάθε εβδομάδα. Όλα αυτά, χάρη στο πρόγραμμα.»

Στο πλαίσιο της τριετούς μαθητείας, η Cristina  συνδυάζει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με την πρακτική εξάσκηση. Αυτό σημαίνει ότι αποκτά τα προσόντα και τις ικανότητες που απαιτούνται για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας της, μαθαίνει νέες δεξιότητες και λαμβάνει έναν αξιοπρεπή μισθό. Όλα αυτά συγχρόνως.

«Η κατάρτιση που παρακολουθώ ονομάζεται στα γερμανικά ‘Ausbildung». Ουσιαστικά θα εργάζομαι στην εταιρεία για έναν μήνα και, στη συνέχεια, θα φοιτώ για έναν μήνα στη σχολή, στη συνέχεια θα επιστρέφω στην εργασία, και ούτω καθεξής. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα βρίσκομαι στην εργασία θα εφαρμόζω στην πράξη όλα όσα έχω μάθει στη σχολή».

Αποδεχόμενη τη θέση στην Haus Margerita, η Cristina  συνέβαλε επίσης στη μείωση των ελλείψεων προσωπικού σε εθνικό επίπεδο, σε μια εποχή που περίπου τα δύο τρίτα των υπηρεσιών παροχής φροντίδας της Γερμανίας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό.

Η διευθύντρια του ιδρύματος Stefanie Goldwich εξηγεί: «Ο τομέας της υγείας αναπτύσσεται σταθερά και στην περιοχή μας υπάρχει δυστυχώς μεγάλη έλλειψη δεξιοτήτων. Δεδομένου ότι οι κενές θέσεις εργασίας ήταν περισσότερες από τους κατάλληλους υποψηφίους, χρειάστηκε να ζητήσουμε τη βοήθεια του προγράμματος YfEJ»

Το πρόγραμμα YfEJ έφερε αμέσως τη Stefanie σε επαφή με την Cristina. «Η βοήθεια του προγράμματος ήταν πραγματικά χρήσιμη για την όλη διαδικασία οργάνωσης. Χρειάστηκε μόνο να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας για πρόσληψη μαθητευόμενων από το εξωτερικό», λέει η Stefanie. «Ασφαλώς, θέσαμε ορισμένα κριτήρια πρόσληψης ... Για παράδειγμα, ο υποψήφιος υπάλληλος έπρεπε να διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Mittlere Reife) και να έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση στον τομέα της υγείας.»

Μόλις διαβίβασε το YfEJ τα στοιχεία επικοινωνίας της Cristina, η διαδικασία πρόσληψης ήταν πολύ απλή. Μετά την ανταλλαγή κάποιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η Cristina  γνώρισε την Stefanie  και τους συναδέλφους της στο ίδρυμα και, μετά από επιτυχημένη συνέντευξη, προσλήφθηκε αμέσως.

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Cristina  είναι η ανάγκη να μάθει γρήγορα τη γερμανική γλώσσα, ιδίως τους τεχνικούς όρους, και η Stefanie αναγνωρίζει ότι στην αρχή η Cristina βρισκόταν «σε πιο μειονεκτική θέση» σε σχέση με τους γερμανούς μαθητευομένους. Ωστόσο, η δυσκολία αυτή δεν στάθηκε εμπόδιο στη δουλειά της Cristina, δεδομένου ότι η εργασία φροντίδας ασθενών είναι «ως επί το πλείστον μη λεκτική και βασίζεται σε μιμητικές κινήσεις και χειρονομίες».

Η Stefanie θεωρεί ότι η Cristina  έχει «προσφέρει μεγάλη βοήθεια» και το ίδρυμα Haus Margerita της παρέχει πρόσθετα μαθήματα γερμανικών, με έμφαση στην εξειδικευμένη ορολογία.

Από την πλευρά της, η Cristina  θα ήθελε να ενθαρρύνει και άλλους νέους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES»:

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, η οποία παρουσιάζει βέβαια και πολλές δυσκολίες... αλλά αν διαθέτετε δεξιότητες και ενδιαφέρον για την εργασία, το YfEJ θα σας ανοίξει πόρτες. Ζώντας ανεξάρτητα, διαχειριζόμενοι οι ίδιοι τα χρήματά σας, δημιουργώντας φιλίες και εξασφαλίζοντας την προσαρμογή σας στη ζωή μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση... Θα είμαι πάντοτε ευγνώμων για αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία.»

«Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες απασχόλησης και κατάρτισης στην ΕΕ ή να βρείτε εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα από τα γραφεία απασχόλησης του προγράμματος ή να έρθετε σε επαφή με τον τοπικό σας σύμβουλο EURES μέσω της πύλης EURES.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Deutsche Welle – “Germany is desperately seeking caregivers” (Η Γερμανία αναζητά απεγνωσμένα νοσηλευτές)

Πύλη EURES

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες του EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες του EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς επιγραμμικές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

16/03/2018

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.