• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


Ο Paolo Camaioni ήξερε ότι χρειαζόταν μια αλλαγή. Με την υποστήριξη του EURES έφυγε από την Ιταλία για τη Λιθουανία και δεν το μετάνιωσε.
Picture

Ο 31χρονος Paolo Camaioni κατάγεται από μια αγροτική περιοχή στην περιφέρεια Abruzzo της Ιταλίας και είναι ένας άνδρας που ξέρει ακριβώς τι θέλει. Όταν οι έντονες προσπάθειές του να βρει δουλειά στην πατρίδα του – και στο επιστημονικό πεδίο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας που είχε επιλέξει – δεν ευοδώθηκαν, άρχισε να αναζητά και άλλες επιλογές. Τότε κάποιες γνωριμίες που είχε από το παρελθόν τον οδήγησαν σε μια νέα ευκαιρία που του προσέλκυσε την προσοχή.

«Ενώ σπούδαζα στη Σκωτία, έκανα πολλή παρέα με ένα ζευγάρι από τη Λιθουανία», αναφέρει. «Λίγα χρόνια αργότερα, πήγα στο Βίλνιους να τους επισκεφθώ και ενθουσιάστηκα με το μέρος εκεί. Εκείνη την περίοδο, δεν περίμενα ότι θα κατέληγα να ζήσω εδώ, αλλά ενώ αναζητούσα εργασία σε όλη την Ευρώπη, είδα μια ευκαιρία να έρθω εδώ και αποφάσισα να το τολμήσω. Χρειαζόμουν λίγη περιπέτεια στη ζωή μου και σκέφτηκα ότι αυτή η χώρα θα είχε πολλά να μου προσφέρει!»

Όσο αναζητούσε εργασία, ο Paolo επικοινώνησε με τη σύμβουλο του EURES Ιταλίας Anna Bongiovanni. «Η Anna είχε μόλις επιστρέψει από τη Ρίγα της Λετονίας, οπότε μου είπε κάποια πράγματα για την προσωπική της εμπειρία στις χώρες της Βαλτικής και μου σύστησε το Taxify, μια εφαρμογή που είναι δημοφιλής εδώ και σε βοηθά στις μετακινήσεις. Μου μίλησε επίσης και για κάποιες άλλες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες που προσφέρονται στην ΕΕ.»

Μόλις ο Paolo αποφάσισε να ακολουθήσει την ευκαιρία που βρήκε στη Λιθουανία, η Anna τον έφερε σε επαφή με τους συναδέλφους της στη χώρα αυτή. «Από το EURES Λιθουανίας μου έστειλαν να συμπληρώσω μία αίτηση οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ για τα έξοδα μετακίνησής μου και κάποιους συνδέσμους για διαμερίσματα», αναφέρει ο Paolo. «Μου έδωσαν επίσης κάποιες γενικές πληροφορίες για το Βίλνιους – γενικώς με βοήθησαν πολύ.»

«Οι σύμβουλοι του EURES είναι πολύ πρόθυμοι να μιλήσουν μαζί σου και σου προσφέρουν πολλές και ποικίλες δυνατότητες», προσθέτει. «Μερικές φορές, όταν κάνεις αίτηση για μια θέση, η γραφειοκρατία μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά οι σύμβουλοι του EURES έχουν μεγάλη πείρα στον τομέα αυτόν και μπορούν να βοηθήσουν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.»

Σήμερα, ο Paolo εργάζεται στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών μιας αεροπορικής εταιρείας στο Βίλνιους. Παρότι η θέση δεν είναι στο επιστημονικό του πεδίο, απολαμβάνει τη δουλειά του, τη χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, αλλά και την παρέα των συναδέλφων του που προέρχονται από διάφορες χώρες. Φυσικά του ταιριάζει και η ζωή σε μια άλλη χώρα. «Κάθε φορά που έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω, νιώθω σαν παιδί σε λούνα παρκ. Υπάρχουν τόσο πολλά που μπορείς να δεις και πραγματικά ανυπομονώ να ανακαλύψω ολόκληρη τη χώρα την άνοιξη ή το καλοκαίρι.»

«Δεν είμαι απολύτως σίγουρος για το μέλλον μου», μας απαντά όταν τον ρωτάμε για τις ελπίδες του. «Ίσως θα πρέπει να γυρίσω πίσω και να ψάξω για δουλειά στο αντικείμενο που έχω σπουδάσει, αλλά προς το παρόν περνάω τόσο καλά με τη νέα μου ζωή εδώ!»

Η εμπειρία του Paolo δείχνει ότι ζωή μπορεί να σου προσφέρει πολλές εκπλήξεις αν είσαι πρόθυμος να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Και ότι το δίκτυο EURES είναι το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν εργασία και χρειάζονται υποστήριξη, πληροφορίες και συμβουλές.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

πηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

05/04/2019

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.