• Εκδηλώσεις

Άρθρα επικαιρότητας


<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας

5 συμβουλές για το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας σας

Μόλις προσληφθήκατε στην πρώτη σας δουλειά— συγχαρητήρια! Το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας είναι μια συναρπαστική στιγμή, που μπορεί όμως να σας δημιουργήσει και λίγο άγχος. Μπορεί να βρίσκεστε ακόμη στο στάδιο που μαθαίνετε το νέο περιβάλλον, οπότε εδώ θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που θα σας διευκολύνουν να εξοικειωθείτε με την εργασία σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σταδιοδρομία σας!
Picture

Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική

Όταν ξεκινάτε μια νέα δουλειά, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να γνωρίσετε από την πρώτη μέρα τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείτε. Μάθετε τα ονόματά τους, τα πρόσωπά τους, τι δεξιότητες έχουν, την πείρα και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε καλές εργασιακές σχέσεις και θα διευκολύνει τη συνεργασία με τους συναδέλφους στο μέλλον.

 

Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια

Συχνά είμαστε πολύ πεισματάρηδες για να παραδεχθούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, από φόβο μήπως μας χαρακτηρίσουν αδύναμους ή και λίγο ανόητους.  Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι από κάπου ξεκινάμε και το να ζητάτε βοήθεια από τους συναδέλφους σας αποτελεί βασικό στάδιο της διαδικασίας μάθησης. Σε οποιαδήποτε στιγμή της σταδιοδρομίας σας — και ιδίως στο ξεκίνημα — φροντίστε να ενημερώνετε τους άλλους εάν χρειάζεστε κάποια βοήθεια.

 

Να είστε ριψοκίνδυνοι

Ήδη από το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας σας, πρέπει να προσέξετε να μη νιώσετε υπερβολικά εφησυχασμένοι στην εργασία σας. Είναι εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε μια μονότονη ρουτίνα, όπου σταματά να μαθαίνει νέες δεξιότητες και καταλήγει να βαριέται λίγο. Εάν διαπιστώσετε ότι σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να εγκαταλείψετε τη ζώνη άνεσης και να αντιμετωπίσετε νέες προκλήσεις που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Θέστε στον εαυτό σας νέους στόχους, αναλάβετε πρωτοβουλίες και μη φοβάστε να δοκιμάσετε νέες εμπειρίες. Μόνο έτσι θα μάθετε και θα εξελιχθείτε επαγγελματικά.

 

Να έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας

Αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές, όμως για να έχετε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μάθετε πώς να προβάλετε τα προσόντα σας και μη φοβάστε την αυτοπροβολή — να αναγνωρίζετε τις επιτυχίες σας και εάν είστε υπερήφανος για κάποιο επίτευγμά σας, μοιραστείτε το με την ομάδα σας. Γιορτάστε τις επιτυχίες σας και σημειώστε τις κάπου για να μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο εάν επιδιώκετε να πάρετε προαγωγή ή εάν έχετε αποφασίσει να αναζητήσετε νέα θέση εργασίας.

 

Δικτυωθείτε, δικτυωθείτε, δικτυωθείτε!

Η δικτύωση αποτελεί συχνά το κλειδί για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Αυτό μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως κάπως περίεργο, όμως η δικτύωση θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε επαφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε στη σταδιοδρομία που έχετε επιλέξει. Σε κάθε χώρο μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άτομα που εργάζονται στον τομέα σας: μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις δικτύωσης, στον χώρο εργασίας σας ή ακόμη και σε επαγγελματικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το LinkedIn. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα ώστε να έχετε όλες τις ευκαιρίες με το μέρος σας.

 

Ελπίζουμε οι συμβουλές αυτές να σας βοηθήσουν να πετύχετε στη νέα σταδιοδρομία σας. Καλή επιτυχία!

Το άρθρο συντάχθηκε σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Αποποίηση ευθύνης: Επισημαίνεται ότι τόσο το EURES όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων τρίτων που αναφέρονται παραπάνω

20/06/2019

<< Επιστροφή στον κατάλογο επικαιρότητας
 
σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.