Άρθρα επικαιρότητας


Η πρόσβαση των νέων σε ευκαιρίες για την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους είναι πλέον ευκολότερη

Στη σύγχρονη αγορά εργασίας, οι συνθήκες δεν φαίνεται να ευνοούν τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στον επαγγελματικό στίβο. Η έλλειψη εμπειρίας και εργασιακών δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με την απουσία κατάλληλων ευκαιριών για την απόκτηση των εν λόγω δεξιοτήτων, είναι ορισμένα μόνο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ευρώπη. Καθώς διανύουν το δύσκολο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ολοκλήρωσης των σπουδών τους και της έναρξης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

29/06/2015


Εκμάθηση νέων νοσηλευτικών δεξιοτήτων σε μια άλλη χώρα – Ο Marco βάζει πλώρη για το Ηνωμένο Βασίλειο

Ανταλλαγή ιδεών με συναδέλφους νοσηλευτές και προσωπική εξέλιξη – δύο στόχοι για τους οποίους ο 26χρονος Marco Colombero θέλησε να εργαστεί στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

26/06/2015


Οι σύμβουλοι του EURES σκέφτονται δημιουργικά

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι σύμβουλοι του EURES μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αιτούντων εργασία, των αρμοδίων για τις προσλήψεις και των συναδέλφων τους σε άλλες χώρες; Ιατρική, ΤΠ, γεωργία - Οι σύμβουλοι του EURES μπορεί να κληθούν για βοήθεια σε οποιονδήποτε κλάδο. Για να επιτύχουν τον στόχο τους, πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει, πράγμα το οποίο προϋποθέτει μερικές φορές ικανότητα δημιουργικής σκέψης. Παρατίθεται το παράδειγμα ενός έλληνα συμβούλου που έπρεπε να ενημερωθεί για τον τομέα της μηχανικής.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

22/06/2015


Η θετική προδιάθεση κάνει τη διαφορά για μια ισπανίδα νοσηλεύτρια στη Νορβηγία

Πριν από δύο χρόνια, η Alba Gracia ακολούθησε την παρόρμησή της και μετεγκαταστάθηκε από την Ισπανία στη Νορβηγία προκειμένου να εργαστεί ως νοσηλεύτρια. Στην Ισπανία, η ιστορία της αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς εμπειρίας με τη βοήθεια του EURES. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές της Alba και του συμβούλου EURES που τη βοήθησε να βρει δουλειά σχετικά με την εγκατάσταση σε μια άλλη χώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

15/06/2015


Νέες μαγειρικές γνώσεις σε μια από τις ομορφότερες οροσειρές του πλανήτη

Ο νεαρός σεφ Matej Kulas έχει ήδη εννέα σεζόν που εργάζεται ως μάγειρας στην Κροατία, όμως οι ευκαιρίες είναι σπάνιες και υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια. Αποφάσισε λοιπόν να ανοίξει τους ορίζοντές του προς την Αυστρία και παρακολούθησε μια έκθεση απασχόλησης που συνδιοργανώθηκε από τον Dieter Müller, σύμβουλο EURES με έδρα το Vorarlberg, και το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο. Δεν το μετάνιωσε στιγμή.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

05/06/2015


Τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται, οι αλλαγές σταδιοδρομίας πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερη ηλικία – Η αλλαγή του προτύπου της ΕΕ για τους ηλικιωμένους εργαζόμενους

Το γενικό όριο συνταξιοδότησης στην ΕΕ είναι το 65ο έτος της ηλικίας του εργαζομένου, όμως ήδη δρομολογείται η αλλαγή του. Η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν αποφασίσει να αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης στο 67ο έτος, ενώ η Βρετανία και η Ιρλανδία θέτουν ως στόχο το 68ο έτος. Στις περισσότερες χώρες οι αλλαγές αυτές θα πραγματοποιηθούν στη δεκαετία του 2020. Πολλοί εργαζόμενοι ήδη παρατείνουν τον επαγγελματικό τους βίο, αλλάζουν σταδιοδρομία ή εργάζονται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης που συνάδει με τις ανάγκες τους.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

03/06/2015


Συνταξιούχος σύμβουλος EURES βοηθούσε για πάνω από 30 χρόνια άτομα που αναζητούσαν εργασία

Επί 32 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο δίκτυο EURES στις Κάτω Χώρες, η κ. Barbara Gorter-Zahuta αντιστοίχιζε άτομα με ευκαιρίες απασχόλησης. Μετά τη συνταξιοδότησή της τον Απρίλιο, της ζητήσαμε να σχολιάσει τις αλλαγές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της και να απαριθμήσει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου η νέα χώρα διαμονής να καταστεί για τον εργαζόμενο η νέα του πατρίδα.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

28/05/2015


Σκληρή δουλειά, ευχάριστο περιβάλλον – Το EURES Βελγίου βοηθάει υποψηφίους να βρουν δουλειά στο Club Med

Μερικοί επίδοξοι εργαζόμενοι σε τουριστικά θέρετρα, όπως το Club Med, νομίζουν ότι η δουλειά εκεί είναι διακοπές. Αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη την οποία ευελπιστούν να αλλάξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμμαχός τους σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι σύμβουλοι του EURES.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

22/05/2015


Το κάλεσμα των πιγκουίνων - το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανταρκτική αναζητεί συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων

Εάν είστε ηλεκτρονικός ή ασχολείστε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έχετε βαρεθεί τη δουλειά σας, μήπως είναι η ευκαιρία να ταράξετε λίγο τα νερά; Εάν η απάντηση είναι θετική, το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανταρκτική μπορεί να έχει μια θέση εργασίας για εσάς. Το κέντρο έχει δημοσιεύσει τις κενές θέσεις εργασίας που επιθυμεί να καλύψει, με διάρκεια απασχόλησης από μερικούς μήνες έως ένα έτος. Μία από τις κενές θέσεις που προσφέρονται είναι αυτή του ηλεκτρονικού μηχανικού.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

22/05/2015


12 σουηδοί σεναριογράφοι έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σενάριά τους σε πολωνούς παραγωγούς

Η επιβίωση στον κλάδο των σεναριογράφων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Δώδεκα σουηδοί σεναριογράφοι είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε επαγγελματίες του κλάδου σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου της Πολωνίας. Η ευκαιρία αυτή ήταν το επιστέγασμα της διετούς συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου και της συμβούλου Wanna Spiridonidou του EURES της Σουηδίας.

Διαβάστε τη συνέχεια >>

12/05/2015σημείωση

Τα άρθρα με τον τίτλο «Εστίαση...» αποσκοπούν να παράσχουν στους χρήστες της διαδικτυακής πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο. Δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.