• Събития

Новини


Добре дошли в раздела с новини. Използвайте менюто вляво, за да прегледате последните новини за работни места и мобилност, както и информационните бюлетини „EURES & you". Или вижте по-долу нашата най-нова водеща статия.

Все повече хора работят от вкъщи и събеседванията чрез видеоконферентна връзка се използват все по-широко. Явяването на събеседване за работа онлайн може да бъде плашещо, особено ако е единственото препятствие по пътя ви към работата мечта. Имаме за вас някои много добри съвети как да впечатлите бъдещия работодател и да се представите в най-добрата „виртуална“ светлина.
Picture

Преди събеседването

 

Тествайте устройството

Първо, трябва да уточните с работодателя какъв софтуер предпочита да използва. Дали ще е Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype или Zoom — уверете се, че знаете как да го използвате и че е съвместим с вашето устройство. Добра идея е да проведете пробен разговор с приятел или член на семейството, за да проверите микрофона и уебкамерата и да видите дали при вашата интернет връзка имате добро качество на звука/картината.

Не забравяйте да попитате работодателя какъв е форматът на събеседването. Възможно е да не е необходима видеовръзка.

 

Обмислете план Б

Обмислете резервен план, в случай че се сблъскате с технически проблеми в деня на събеседването. Може да приготвите друго изпитано устройство или предварително да помолите водещия събеседването да ви предостави телефонен номер, в случай че възникнат проблеми с технологията.

 

Бъдете точни

Както при присъствените събеседвания, редно е да се явите 10 минути по-рано.

 

Изберете идеалното място

Изберете добро място с естествена светлина, така че водещият събеседването да ви вижда ясно. Фонът също е много важен — разчистете и махнете всякакви предмети зад гърба ви, които биха могли да отклонят вниманието на водещия събеседването.

 

Погрижете се за разсейващите фактори

Не забравяйте да изключите функцията за получаване на нотификации на устройството. Ако живеете с някого или имате домашен любимец, уверете се, че те няма да ви обезпокояват и няма как случайно да влязат в кадър.

 

Бъдете подготвени

Подгответе отговори на най-често задаваните въпроси на събеседвания. За бърза справка можете да сложите отстрани автобиографията и мотивационното си писмо. Не забравяйте да си подготвите химикал и лист хартия, в случай че се наложи да водите записки.

 

Облечете се официално

Облечете се като за присъствено събеседване. Първите впечатления са важни, затова дори да говорите от всекидневната, трябва да изглеждате професионално.

 

 

По време на събеседването

 

Слушайте внимателно

При събеседванията онлайн понякога има закъснения в звука, което означава, че без да искате, може да прекъснете някого. За да избегнете такъв риск, изслушвайте водещия събеседването внимателно и изчаквайте няколко секунди, преди да започнете да говорите.

 

Обръщайте внимание на езика на тялото

Не забравяйте да седите изправени, да се усмихвате и да осъществявате контакт с водещия събеседването. Зрителният контакт е важен, затова старайте се да гледате водещия събеседването „в очите“. Това означава да гледате в уебкамерата, а не в екрана.

 

 

След събеседването

 

Напишете писмо в знак на благодарност.

Както при всяко друго събеседване за работа, след срещата изпратете на водещия събеседването електронно писмо за благодарност. Това показва, че сте признателни и оценявате предоставената ви възможност.

 

Следете напредъка

Процедурите за наемане на служители в големи компании са продължителни, затова се въоръжете с търпение. Това не означава да не потвърждавате от време на време интереса си към длъжността.

 

Надяваме се, че тези съвети са ви били полезни и ви желаем успех в търсенето!

 

Връзки по темата:

Google Hangouts

Microsoft Teams

Skype

Zoom

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

17/04/2020

$title.getData() Image