• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

„Твоята първа работа с EURES“ помага на младите португалски фармацевти да намерят работа в Скандинавия

През 2009 г. фармацевтичната промишленост в Швеция бе трансформирана, когато повторно регулиране на монополизирания от държавата пазар я отвори за частния сектор.
Picture

Пазарът рязко се увеличи, а последвалият недостиг на квалифицирани фармацевти в условията на застаряване на населението затрудни работодателите да наемат кадри от Швеция.

От друга страна в Португалия имаше и все още има прекалено много фармацевти, а няма достатъчно работа, което до голяма степен се дължи на последствията от финансовата криза. Когато виждат взаимно изгодна възможност, LloydsApotek в Швеция, заедно с норвежкия си партньор Vitusapotek, обединяват действията си с EURES в Португалия за наемането на фармацевти чрез програмата „Твоята първа работа с EURES“ (YfEj).

Персоналът на LloydsApotek в Швеция работи в партньорство с контрагентите си в Норвегия, които също имат такава потребност от кадри. Според Миа Маковер, която работи в LloydsApotek, Швеция като бизнес партньор по човешките ресурси и отговаря за наемането на кадри от други държави, в процеса на набиране на персонал участват и служители на EURES във всяка от трите държави.

„Всичко се прави с колегите от EURES“, обяснява Миа. „Те ни партнират през целия процес.“

„Двамата съветници на EURES в Швеция и Норвегия работят в тясно сътрудничество, а освен това си партнират и със съветниците на EURES в Португалия.“

EURES спомага за разпространението на информация за възможностите за работа в LloydsApotek и Vitusapotek сред търсещите работа в Португалия, събира автобиографии от заинтересованите кандидати и ги свързва с Миа и нейните колеги. Един от многото фармацевти, които LloydsApotek са наели от Португалия, е 27-годишната Андрея Карона, която започнала работа за дружеството през пролетта на 2016 г.

„Приключението започна през септември 2015 г., когато видях предложението за работа на портала на EURES“, спомня си Андрея. „Представители на дружеството пристигнаха в Португалия, за да разговаряме за работата, а съветниците на EURES ни разказаха за програмата YfEj.“

Мотивацията ѝ да се премести да работи в чужбина е ясна: „Имах работа в Португалия, но възможностите и заплатата не бяха това, което очаквах след петте години в университета и с моя опит. Винаги съм мислила за работа в чужбина и затова кандидатствах за тази работа.“

Андрея получава финансова подкрепа от YfEj, за да се яви на събеседването в Порто и да получи заверка за признаване на академичната ѝ квалификация за чужбина. Освен това LloydsApotek организират курс по шведски език за Андрея в Португалия, преди да се премести, тъй като служителите трябва да владеят шведски език на професионално ниво, за да получат лиценза си за фармацевт. Андрея сега говори и пише на шведски всеки ден в работата.

Тя изказа много похвали за подкрепата, която е получила от YfEj и нейния работодател. „Съветникът на EURES изигра основна роля в целия процес и е чудесно, че имаше някой, на когото можех да позвъня, когато имах някакви въпроси“, казва тя. „Дружеството също върши чудесно работата си и ни подкрепя с всичко.“

Миа също има положително мнение по отношение на програмата YfEj и съвместната работа между дружеството и EURES. Тя смята, че е от съществено значение хората да получават пълна подкрепа според нуждите си, когато се местят в друга държава, както на работното място, така и извън него. „Преместват се хора, а не цифри“, казва тя. „Когато човек се премества от една държава в друга, трябва да получи подкрепа и от двете страни и това е ролята на EURES.“

„Най-голямото предимство е, че има някой там [в Португалия], който говори езика, някой, който познава техните страхове и притеснения и може да разговаря с тях лично. След това, когато дойдат тук [в Швеция], освен с мен, те имат и партньор от EURES, с който работят и който им помага за всичко, от което се нуждаят.“

EURES се става все по-търсен от работодателите в Швеция и не само дружества от фармацевтичната промишленост се нуждаят от подкрепа: „Нуждаем се от зъболекари, стоматологични хигиенисти, медицински сестри, хирурзи, лекари, готвачи, всякакви професии“, казва Миа. 

Благодарение на успешното си сътрудничество с EURES, LloydsApotek вече от няколко години наема на работа фармацевти от Португалия, някои от които вече заемат ръководни длъжности, а по-късно тази година към дружеството ще се присъединят и шест нови португалски служители. Миа се надява, че Андрея също ще остане дългосрочно и ще стане ръководител.

Разбира се, сигурно е трудно да се напусне семейството и приятелите при преместване в чужбина и не винаги е лесно да се правят дългосрочни планове в нова държава. За опита на Андрея спомага фактът, че приятелят ѝ Педро се премества при нея в Швеция през лятото на 2017 г., след като успява да си намери работа като техник по соларни системи. Педро също е получил съдействие от YfEj при кандидатстването и се е възползвал от финансова подкрепа при пристигането си в страната.

Андрея казва, че би препоръчала своя опит с YfEj на други млади европейци: „Според мен тази програма е наистина добра за тези, които искат да опитат нещо ново, с подкрепа и сериозни дружества“.

Твоята първа работа с EURES е схема за мобилност на работната сила в Европейския съюз. За да научите повече за възможностите за заетост и обучение в ЕС или за да намерите служители с уменията, от които се нуждаете, свържете се с една от службите по заетостта, работещи по проекта, или влезте във връзка с местния съветник на EURESчрез портала ЕURES.

 

Връзки по темата:

Ройтерс - Швеция се нуждае от повече имигранти, за да се справи със застаряването на населението

Твоята първа работа с EURES

Портал ЕURES

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветник  на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

26/10/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.