• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Млада медицинска сестра от Испания преследва мечтата си в Германия

Нереа Гомис Санчез от Испания, която е на 19 години, с вълнение очаква предизвикателството да работи в сектора на предоставянето на грижи в Касел, Централна Германия.
Picture

Преместването на работа в чужбина е сериозна стъпка за нея и семейството ѝ, но тя получава подкрепа на всички етапи от процеса от схемата „Твоята първа работа с EURES“ (YfEj).

„Баща ми е занаятчия, но от дълго време е безработен“, казва Нереа. „Майка ми работеше в хотел допреди две години. Тя беше освободена и оттогава е безработна, така че семейният доход е наистина много нисък.“

След като завършва средното си образование, Нереа се обучава за специалист по грижи за зависими лица. Тя знае, че възможностите да си намери работа с тази професионална квалификация не са особено добри, но харесва работата и я намира за удовлетворяваща.

„Кандидатствах за работа в домове за възрастни хора и институции за хора с увреждания, но дори не ми беше предложено да се явя на интервю за работа“, казва тя. „По-голямата част от завършилите нашето училище работят в частни заведения за грижи или в домакинства. Заплащането на тези работни места е твърде ниско, а аз не исках да съм третият безработен в семейството.“

Нереа получава информация за схемата YfEj чрез своето училище. Най-близко разположеното училище за езиково обучение, което работи съвместно с германския работодател Arbeiterwohlfahrt (AWO), организация, която предоставя социални социални услуги, е в Аликанте, на 170 км от дома ѝ във Валенсия. Благодарение на получените практически съвети и известна финансова подкрепата от EURES тя получава място в проекта.

„Семейството ми подкрепи решението ми, но не беше лесно“, казва тя. „По време на езиковия курс в Аликанте трябваше да наема стая и се нуждаех от малко пари за всекидневни разходи. За тези средства ми помогнаха родителите ми. Сега бих искала да поема в ръцете си грижата за себе си. Това е основният ми мотив. Съвместният проект с AWO е точно това, от което се нуждая. Искам да се развия в професионално отношение и имам възможност да го постигна тук. Ако мога да работя и да изкарвам достатъчно, за да покривам разходите си, толкова по-добре.“

Нереа казва, че се наслаждава на новия си живот и на предизвикателствата, свързани с него. „Приятно ми е да работя за AWO и се интересувам от новия език и култура. Най-важното е, че сега съм независима и печеля сама парите си.“

 

Връзки по темата:

Твоята първа работа с EURES

Arbeiterwohlfahrt (AWO)

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

09/07/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.