Статии с новини


Работа или университет — кое е по-подходящо за вас?

Вземането на решения за бъдещето никога не е лесно, особено когато целият живот е пред вас и се тревожите да не изберете грешната посока. За много млади хора един от първите важни въпроси, които ще изникнат след завършването на средното образование, е: дали да отидат в университет, или директно в трудовата реалност? Това е много стар въпрос, на който е трудно да се отговори. Ние обединихме някои разсъждения, чрез които се надяваме да ви помогнем да вземете правилното за вас решение.
Picture

Зависи какво искате да постигнете в живота си…

Има отрасли, в които нормата е да се изисква от служителите да имат университетска образователна степен. Това са традиционно по-академичните отрасли, като медицина, математика или научни дисциплини, за които са необходими години обучение, за да развиете необходимите умения.

В много отрасли обаче — особено в онези с по-професионална насоченост — професионалният опит може да бъде точно толкова ценен, колкото и университетското образование, тъй като той осигурява практическия опит, който липсва понякога в университетските курсове. Помислете си каква кариера бихте искали да имате и може да откриете посоката, в която трябва да поемете.

 

…и ако всъщност все още не знаете

А ако все още не сте решили какво искате да правите? Дори да изберете университет или работа, не означава, че сте избрали тази кариера до края на живота си. Ако на по-късен етап искате да преминете към друг отрасъл, тогава времето, прекарано в университета или в професионалната сфера, няма да е било загубено. Комуникационните и цифровите умения са преносими и универсални. Те ще са ви полезни в бъдеще, където и да отидете.

Освен това може би си струва да прегледате раздела умения и длъжности, които са особено търсени от работодателите. Може да откриете нещо, което ви интересува и което би могло да увеличи шансовете ви за наемане на работа, независимо дали навлизате директно в професионалната сфера, или първо минавате през университета.

 

Има и финансови последици

Парите са винаги деликатна, но важна тема — особено в държави, където младите хора често излизат от университета със значителни дългове. Повечето курсове са свързани в някаква степен с разходи, които може да ви съпътстват и след университета, докато навлизането в професионалната сфера ще ви помогне да направите спестявания.

В дългосрочен план обаче инвестицията може да си струва, тъй като притежаването на университетска образователна степен ще ви отвори вратите към по-добре платени позиции. Освен това в много държави от ЕС има възможности за отпускане на стипендии, които може да са от полза на младите хора по време на следването в университета, като по този начин ще избегнат дългия процес на изплащане на дълга след приключване на следването.

 

Можете да направите и двете

С цел допълнителни финансови средства или натрупване на опит, много студенти съчетават следването си в университета с работа на непълен ден. Това може да не е винаги възможно, особено ако специалността, която следвате, е с натоварена програма, но пък може да е добър начин да вземете най-доброто от двете реалности.

От друга страна, само защото сте решили да навлезете в трудовата реалност, не означава, че следването вече не е опция. Дистанционното обучение стана все по-достъпно благодарение на технологичния напредък, а полудневните курсове дават възможност за гъвкавост, която да отговаря на вашите нужди.

Освен това все повече университети помагат за разрешаването на тази дилема, като предлагат курсове, които включват едновременно следване и работа. Посещаването на такъв курс ви дава възможност да извлечете полза от двете реалности, така че защо не проверите какво могат да ви предложат университетите във вашата държава или в чужбина?

 

Има и трети вариант

Друг начин за преодоляване на различията между работа и учене са професионалната подготовка, практиките и стажовете. Те също така са чудесен начин да направите малка стъпка към отрасъл или кариера, който/която ви интересува, и да натрупате полезен опит. Разгледайте u раздела Търсене на възможности за млади хора на Drop’pin@EURES, за да започнете търсенето си за идеалната професионална подготовка, практика или стаж.

 

Разбира се има много други неща, които трябва да вземете предвид — това не е лесно решение — но се надяваме, че с този материал ви помогнахме да определите някои от основните съображения! Каквото и да решите, защо не добавите друго измерение, като го направите в друга държава? В нашата статия, посветена на Следване, обучение или работа в друга държава, можете да откриете някои важни съвети, които да имате предвид в началото.

 

 

 

 

Допълнителна информация:

 

Европейски дни на труда

 

Drop’pin@EURES

 

Търсене на съветници на ЕURES

 

Условия на живот и труд в страните от EURES

 

База данни с работни места на EURES

 

Услуги на EURES за работодатели

 

Календар на събитията на EURES

 

Предстоящи Онлайн събития

 

EURES във Facebook

 

EURES в Twitter

 

EURES в LinkedIn

 

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

20/04/2017

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.