Статии с новини


Защо грижата за страницата на фирмата ви във Facebook е добра инвестиция?

Превърнете Facebook в удобния квартален магазин от едно време и създайте лоялност към марката ви с малък бюджет и много изобретателност.
Picture

Pål Kaalaas се занимава с дигитален маркетинг за Global Savings Group и Savly. В статията по-долу той обяснява защо отделеното време на Facebook е смислено начинание за всички фирми с онлайн присъствие:

Нека уточним веднага: това не е статия за „стандартните постинги“, където съдържанието, което създавате, по всички параграфи напомня на реклама. Тук не става въпрос да уведомявате хората, че ще получат отстъпка, и да ги приканвате да се абонират за бюлетин. Това е статия за сътворяване на съдържание, което ангажира вашите последователи, оформя усещане за принадлежност и създава нови привърженици във вашия Facebook свят.

Ангажираност! Тази дума трябва да виси с големи неонови букви на стената на всяка компания, която има нужда да създаде лоялни клиенти във времена, когато лоялността е трудно постижима. Живеем във време, когато повечето хора могат да поръчат стоки или услуги от всяка точка на света с едно кликване върху бутон и от вас зависи дали ще погледнете на това като на проблем или като на вълнуваща възможност за създаване на нови отношения с клиентите.

Независимо в коя област е вашето малко или средно предприятие, трябва да се конкурирате с „големите играчи“ и огромните им маркетингови бюджети — тези, които си плащат, за да разпространят посланията си във всеки дом чрез телевизионни реклами или рекламни банери. В това няма нищо лошо, но не всеки може да си позволи подобен подход. Именно тук в играта влизат Facebook и другите социални медии, които предлагат потенциален начин да се привлече вниманието на целевата група.

Днес повечето фирми вече са във Facebook, но колко от тях полагат постоянни усилия да поддържат канала на социалните медии, е съвсем друг въпрос. Повечето не мислят творчески за информацията, която „излагат“, и рекламират само гореспоменатия бюлетин и отстъпки. Няма нищо лошо от време на време да рекламирате предложенията си, но ако по-голямата част от постингите ви са за сделки, няма да успеете да създадете лоялност или чувство за принадлежност.

Става въпрос за създаване на ангажираност. Има много начини да го постигнете, но какво ще кажете да попитате вашата група от клиенти какво мисли за името на нов продукт. Какво според тях липсва в магазина ви или дали могат да предложат ново лого? Можете да организирате конкурси, да показвате снимки „зад кулисите“, да споделяте интересни статии, да съставите тест или да излъчите уебинар. Възможностите са безброй. Важното е хората да се забавляват, като същевременно ги накарате да се почувстват като част от нещо по-голямо. Да усетят, че са част от една общност, така да се каже. Че сте в един и същ отбор, защото се познавате и сте си близки.

Последното е много важно. Няма как да си близък с някого, без да познаваш своя стил, продукти и глас. И най-важното: клиентите си. Те ще се свържат с вас, ако говорите по теми, които представляват интерес за тях. Например, ако продавате инструменти, потенциалните ви клиенти вероятно ще се поинтересуват как биха могли да ги използват.

А защо да не обърнете нещата? Попитайте клиентите за съвети и трикове. Facebook би могъл да се превърне в модерната версия на магазин. В днешно време малко хора застават пред щанд, а ако има нещо, което и клиентите, и собствениците пропускат от тази ситуация, то е възможността да се изгради връзка чрез разговор. Не реплики от рода на „Цената е“ или „Искате ли да го опаковам?“, а по-скоро „Какво обичате най-много за обяд?“, „Какво бихте искали да построите в градината?“, „Къде искате да отидете на почивка?“ или „Ще ви дам отличен съвет“.

Всичко се свежда до това да се изгради положително разпознаване на марката. Става въпрос за ангажиране на клиентите. Вашите продукти или услуги са от съществено значение, но ако не осъществите контакт с човека от другата страна, ако не му се усмихнете и не покажете ангажираност, защо да ви помнят и да ви изберат следващия път?

Последна точка: бюджетът. Facebook е бизнес. Докато изграждате група от потенциални клиенти, вероятно трябва да харчите по 5—10 евро за важни постинги, насочени към хората, до които искате да достигнете. Ако съдържанието е добро, няма нужда да инвестирате повече. Погледнете на това като на приятелско подканване, така че значителен брой хора да успеят да ви открият и да харесат или коментират постинга ви.

Наведете се над щанда и се хващайте за работа!

 

Връзки по темата:

Global Savings Group

Savly.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

05/01/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.