• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Когато любовта се среща с шоколада на брега на норвежки фиорд

Picture

Романтичните преживявания през ваканцията обикновено не променят хода на вашия живот. Но когато Бенгт Далберг от Швеция отива в норвежкия фиорд Гайрангер и се влюбва, той решава да направи всичко възможно, за да остане. Резултатът е работилница за ръчно направен шоколад и кафене край един от най-живописните фиорди в света.

Производството на висококачествен шоколад в девствената природа на фиорда е формула за успех, но затруднява много намирането на способен персонал. Тъкмо тук ЕURES дава своя безценен принос.

„Дойдох тук през 2008 г. и разбрах, че искам да остана, така че започнах да се оглеждам, опитвайки се да работя това, което мога — имам обучение за физиотерапевт, но знаех, че трябва да тръгна по друг път. Тъй като винаги съм обичал сладките неща, изборът изглеждаше ясен!“ Бенгт (в средата на снимката) пояснява.

Четиридневен курс през ноември 2009 г. му дава основата, от която има нужда, за да почне да прави шоколад, и той открива Geiranger Sjokolade на националния празник на Швеция, 6 юни 2010 г. Оттогава не се е обръщал назад. Сега има магазин на главната улица и работилница и кафене в преустроена плаваща къща на брега на фиорда.

 

Отдалечеността от обичайните маршрути привлича туристи, но затруднява намирането на персонал

„Силата ни е, че се намираме в далечно и красиво място и произвеждаме шоколад, започвайки от нулата, като използваме местни съставки без добавки и консерванти. Използваме мед от едно съседно село вместо захар, когато това е възможно“, разказва Бенгт. Комбинации от вкусове, като кафяво сирене (от суроватка), зехтин и морска сол, боровинки, чили, аквавит и уиски, са гаранция, че неговите шоколадови произведения никога не омръзват.

Такова отдалечено място обаче затруднява намирането на хора, които да работят там. „Миналата зима търсех майстори сладкари и реших да публикувам обява чрез норвежката агенция по заетостта, NAV.“

 

ЕURES публикуваха обявата в цяла Европа

„Отзоваха се някои наистина добри кандидати за обявените длъжности. Голяма помощ за мен беше намирането на персонал и аз във всички случаи ще използвам отново услугите на EURES! Бих казал, че без служба като ЕURES щеше да бъде много трудно за малко предприятие, като моето, разположено на твърде отдалечено място, да се намерят квалифицирани майстори сладкари, които да са готови да се преместят тук.“

Един от новите членове на персонала е Феран Масип от Испания. „Видях обявата в портала EURES и веднага се възползвах от шанса“, споделя той. Феран е работил 7 години като майстор сладкар и преподавател в Хирона.

„Що се отнася до мен, предимството да работя тук е, че мога да работя със 100 % местни и естествени продукти, като великолепни пресни ягодоплодни и страхотни сирена.“ Той има чувството, че научава още повече за процеса за произвеждане на шоколад. „А на всичко отгоре съм в сърцето на регион с невероятна красота!“

Както за Феран, така и за Бенгт няма никакво съмнение, че успешната им професионална връзка нямаше да бъде възможна без помощта на ЕURES.

Към други работодатели, които имат намерение да пускат обяви чрез ЕURES, Бенгт се обръща със следния съвет: „Това е чудесен начин да оповестите новината, че търсите някого, но бъдете наистина конкретни в описанието на профила, който търсите, за да сте сигурни, че отговорите ще бъдат според очакванията ви.“

 

Връзки по темата:

Страница във Facebook на Geiranger Sjokolade

Допълнителна информация за Geirangerfjord, зона от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Условия на живот и труд: Норвегия

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

27/11/2015

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.