• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Как се става „добър работодател“?

Много от изследванията обикновено ви казват кои са най-големите компании или къде работят най-много хора. За търсещите работа обаче размерът не е всичко. „Най-добри“ са работодателите, които осигуряват на служителите онова, от което те се нуждаят.
Picture

Повечето работодатели биха се радвали да научат, че привличат потенциални служители, но какво у работодателя мотивира избора на кандидатите? Какво го прави привлекателен?

През 2015 г. Cedefop — Европейският център за развитие на професионалното обучение, публикува своето Проучване на уменията и работните места в Европа (ESJ). Като част от изследването, което разглежда проблема с несъответствието в търсенето и предлагането на умения, Cedefop анкетира 49 000 пълнолетни работници от всички 28 държави — членки на ЕС, какво е повлияло на решението им да приемат настоящата си работа.

Резултатите показват, че за служителите далеч не е приоритет да намерят работа, която съответства на уменията им. Най-важните мотивиращи фактори са естеството на работа да бъде интересно и удовлетворяващо, непосредствено следвано от сигурност на работното място и добро равновесие между професионален и личен живот.

Очевидно работодателите ще спечелят, ако се постараят да предложат всичко това. Важно е предприятията не само да рекламират работните си позиции, но и да информират кандидатите как разбират значението на тези мотивиращи фактори и дали могат да ги осигурят.

Компанията Universum, специализираща в изграждането на положителен имидж на работодателя (employer branding), се опитва да отговори на въпроса за „привлекателността“ за работодателя в ежегодното си Проучване на способностите. Тази година тя проучи 198 500 студенти по икономика и стопанско управление и студенти по инженерство/ИТ от 12-те най-големи европейски икономики.

Може би не е изненадващо, че Google — широко известен със своята култура на работното място, насърчаваща творчество и включваща много „бонуси“ — оглави класацията на Universum на любими работодатели както в групата на студентите по икономика и стопанско управление, така и в групата на студентите по инженерство/ИТ. Единствената друга компания, посочена и от двете проучвани групи, беше другият технологичен гигант Microsoft, която се нареди на второ място за студентите по инженерство/ИТ и на трето — за студентите по икономика и стопанско управление.

Тези две компании тази година заемат челно място и в листата на Forbes Global 2000 (която класира предприятията въз основа на продажби, печалба, активи и пазарна стойност), така че размерът може би е важен за някои. С какво тези работодатели привличат студентите освен със съблазнителния факт да се добави голямо име в автобиографията?

Проучването на Universum констатира, че студентите по икономика и стопанско управление търсят перспективи за високи доходи, професионално обучение и развитие и добри препоръки в бъдеще. Приоритет за студентите по ИТ и инженерство са иновациите, но те търсят също професионално обучение и развитие, перспективи за високи доходи и творческа и динамична работна среда, каквато очевидно Google предлага.

Какво показват резултатите от тези две проучвания? На първо място е видно, че има разлики между работниците, анкетирани от Cedefop, и студентите, отговорили на запитванията в проучването на Universum. Освен това резултатите на Universum показват, че студентите отдават приоритет на различни неща в кариерата си в зависимост от сектора, в който са се насочили да работят.

Предвид всичко това става ясно, че всеки работодател трябва да приспособи и адаптира имиджа си в зависимост от профилите на служителите, от които се нуждае. Не е нужно работодателите да бъдат Google, за да привлекат способни и компетентни служители, но трябва да обмислят как могат да се поставят в добра светлина и да привлекат вниманието — чрез създаване на подходяща работна среда и положителна култура на работното място и чрез ангажимент в обучението и развитието на всички служители.

 

Връзки по темата:

Проучване на Cedefop на уменията и работните места в Европа (ESJ)

Проучване на Universum на способностите

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветник на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни на EURES за работни места

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES в Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

31/05/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.