• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Седемте най-добри съвета за намаляване на тревожността, свързана с връщането на работа в офиса

Тъй като все повече хора се ваксинират срещу COVID-19, дружествата в цяла Европа се готвят да отворят офисите си отново. Много служители обаче изпитват тревожност относно връщането си на работа в офиса. Ние в EURES изготвихме съвети, които ще ви помогнат в това отношение.
Picture

Усещането за тревожност относно връщането на работа в офиса е напълно нормално. Без значение дали изпитвате опасения за своето здраве или за здравето на член на вашето домакинство, за продължителното пътуване до работа или просто вече сте свикнали да работите от дома, тревожността, свързана с връщането на работа в офиса, не трябва да се подценява. Грижите за психичното здраве са точно толкова важни, колкото и грижите за физическото здраве. В случай че изпитвате безпокойство относно връщането си на работното място, ето няколко съвета, които сме изготвили, за да ви помогнем да направите този преход по-плавен.

Не потискайте чувствата си

Понякога, когато сме обезпокоени относно работата си, изпитваме неудобство, защото си мислим, че сме единствените, които се чувстват по този начин. Важно е да не потискате тревожността си, а да намерите начин да се справите с нея и да се опитате да разберете какъв е нейният източник. Това не означава, че трябва да се фиксирате върху отрицателните емоции. Изправянето срещу страховете и осъзнаването им е първата стъпка за преодоляването им.

Подгответе се за новите условия на труд

Нещата може да вървят към нормализиране, но това не означава, че работната среда ще бъде същата като преди пандемията. С цел осигуряване на безопасността на служителите, могат да бъдат въведени някои промени, като например правила за социално дистанциране и задължение за носене на маска. Може да ви отнеме няколко дни или седмици, докато свикнете да работите в новата среда, поради което в края на работния ден може да се чувствате по-уморени от обичайно.

Поддържайте добро равновесие между професионалния и личния си живот

Работата от дома може да има своите недостатъци, но много хора съобщават, че в много голяма степен е подобрила равновесието между професионалния и личния им живот и тяхното благосъстояние. Не позволявайте на връщането на работа в офиса да засегне ежедневната ви рутина. Например, ако сте свикнали да правите разходка на обяд, придържайте се към тази рутина въпреки „новото“ работно място и се опитвайте да приключвате работа навреме, винаги, когато това е възможно.

Разпознавайте симптомите на стрес на организма си

Стресът има физически проявления, като например стискане на зъбите, напрежение в раменете и гърба или повърхностно дишане. Ако се почувствате стресирани в офиса, отделете малко време, за да обърнете внимание на симптомите, поемете си дълбоко въздух няколко пъти, отпуснете се и направете разтягания в тази област.

Показвайте положителна нагласа

Опитвайте се да бъдете източник на позитивизъм за колегите си. Първоначално това може да ви се струва трудно, но скоро ще осъзнаете, че е благотворно както за тях, така и за вас. Този подход ще ви помогне да се фокусирате върху положителните аспекти на връщането на работа в офиса, вместо да обмисляте отрицателни сценарии.

Проучете възможността за гъвкаво работно време

Разберете каква е политиката на дружеството, в което работите, по отношение на гъвкавото работно време. Може да се договорите с работодателя си да използвате смесен подход, позволяващ да работите в офиса само няколко дни в седмицата. Може също така да обсъдите възможността за промяна на работното време, за да избегнете сутрешния/вечерния трафик.

Не се страхувайте да потърсите помощ

Ако чувствате, че не можете да се справите с тревожността сами и се нуждаете от помощ, попитайте служителите от отдел „Човешки ресурси“ относно програмите за психично здраве/ благосъстояние, в които можете да се включите. Не се колебайте също така да се свържете със своя лекар или с друг медицински специалист, за да потърсите подкрепа.

 

Пандемията от COVID-19 промени живота ни по много начини, особено на работното място. Здравната криза засегна работните графици, инструментите, средата и приоритетите. Прочетете тази статия, за да разберете защо светът на труда може да бъде различен през 2021 г.

 

Връзки по темата:

Как пандемията може да засегне сферата на труда през 2021 г.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейският орган по труда поемат отговорност за горепосочените уебсайтове на трети страни.

01/06/2021

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Съдържанието им не отразява непременно гледната точка на Европейски Орган По Труда (ЕЛА) нито Европейската комисия. Освен това, ЕURES, нито ЕЛА не поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети.