• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Сладкият вкус на успеха отвежда търсеща работа от Марсилия в Любляна

Две години след решителната крачка и преместването си от Франция в Словения с помощта на ЕURES, майсторът сладкар Валери Лаба-Жест се готви сега да отвори собствен магазин в Истанбул.
Picture

Въпреки че сладкарството е открай време нейна страст, Валери никога не е мечтала да направи кариера от него. Но след като е освободена от работа през 2013 г., тя решава, че това е идеалната възможност да сбъдне своите мечти.

 

„На професионално обучение в Париж говорих с една сладкарка от Словения за сладкарския бизнес в тази страна и тамошната нужда от френско ноу-хау“, разказва тя. „Реших, че няма какво да губя, ако си опитам късмета в Словения!“ И така тя заминава за Любляна с надеждата да намери работа, когато пристигне там.

 

Ценен опит             

 

Когато си на 40 години, смяната на държава и професия не е лесна работа. Търсейки помощ при преместването си, първата стъпка на Валери в Любляна е да посети офиса на ЕURES. Съветниците ѝ помагат да редактира и актуализира автобиографията си и да се подготви за събеседванията за работа — полезно за не толкова млади работници, които може да са извън пазара на труда от известно време и чиито умения за участие в интервю се нуждаят от опресняване.

 

„ЕURES наистина ми помогна много, когато пристигнах за първи път в Словения преди две години“, споделя Валери. „Тясната ми, лична връзка с моя съветник беше от ключово значение за намирането на работа като майстор сладкар в четиризвездния хотел Vander Urbani Resort — длъжност, която приех с истинска страст.“

 

Работата дава на Валери възможност да се запознае с други видове сладкарски изделия и техники и да натрупа опит. „Можах да опозная тази чудесна страна и да се срещна със свестни хора, с много от които сме добри приятели и днес“, разказва тя.

 

Пред нови предизвикателства

 

Опитът на Валери като майстор сладкар в Словения скоро ѝ отваря вратите към нови възможности. Когато поради лични причини се премества в Истанбул, работата ѝ в Словения и уменията за търсене работа, усвоени от ЕURES, се оказват безценни. „Турците обичат френския начин на готвене и благодарение на опита ми в сладкарството, можах да намеря работа за по-малко от месец“, разказва тя.

 

И така, какво ѝ предстои на Валери? „В сътрудничество с моя партньор турчин възнамерявам да открия своя собствена сладкарница в Истанбул“, споделя тя. „Благодарение на първоначалната помощ и обучението, получено от ЕURES, имам необходимите умения и увереност, за да успея в това ново начинание.“

 

 

Връзки по темата:

 

ЕURES разказва за първи път за новото поприще на Валери още през 2014 г.: Пътят от недвижимото имущество до сладкарството

 

Службите по заетостта в Словения

 

 

Допълнителна информация:

 

Търсене на съветници на EURES

 

Условия на живот и труд в страните от EURES

 

База данни с работни места на EURES

 

Услуги на EURES за работодатели

 

Календар на събитията на EURES

 

Предстоящи онлайн събития

 

EURES във Facebook

 

EURES в Twitter

 

EURES в LinkedIn

 

EURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия носят отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

03/02/2017

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.