• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Факторът гъвкавост: ръст на срочните договори в Нидерландия

В Нидерландия нараства популярността на работата с гъвкаво работно време, което предлага на младите хора, търсещи работа, да стъпят на пазара на труда и намалява риска за работодателите.
Picture

В Нидерландия „flexwerk“ се отнася до работа, извършена по договор с гъвкаво работно време. Часовете и работното място зависят от нуждите на работодателя и могат да варират от седмица до седмица и от сезон до сезон.

Повече от една трета от служителите работят с гъвкаво работно време, като една четвърт от тях работят на срочен договор. Частните агенции за заетост играят важна роля при свързването на работодателите с подходящите кандидати за работа.

„По време на една икономическа криза през 80-те години на XX в. гъвкавото работно време се превърна в шанс за много млади безработни хора да си намерят работа“, обяснява националният съветник на EURESMathilde Kockelkoren, работеща в Амстердам. „В същото време работата с гъвкаво работно време е по-малко рискова за работодателите. След като кризата приключи, гъвкавото работно време се превърна в нормален тип договор. В днешно време е съвсем обичайно трудовото взаимоотношение да стартира с временен договор, осигурявайки и на служителя, и на работодателя по-дълъг период от време за доказване на способностите.“

Предимството на гъвкавото работно време, казва тя, е, че работодателите са по-склонни да поемат нов, временно нает персонал, защото при необходимост могат да го освободят без последствия. Младите хора често приветстват възможността да работят с гъвкаво работно време и да получават опит на различни работни места. „Броят на хората, които съзнателно избират тази работа, нараства и за европейците тя предоставя възможност за започване на работа на нидерландския пазар на труда“, обяснява тя.

Гъвкавото работно време е подходящо за различни видове работа – от такава, за която няма специфични образователни изисквания до висококвалифицирани длъжности. „Работата определя езиковите изисквания“, казва Mathilde. „За ИТ и инженерния сектор, английският език е достатъчен. Ако искате обаче да изградите социален живот, основни познания по нидерландски език биха ви дали голямо предимство.“

Всеки, който има интерес да научи повече за работата с гъвкаво работно време, наличните видове договори и правата на служителите, ще намери информация на английски език на уебсайта werk.nlи от EURES.

„EURES може да предостави списък с надеждни частни агенции, които могат да бъдат проверени и на сайтовете ABU и NBBU – това са сдруженията на частните агенции за заетост“, казва Mathilde. „С ABU и NBBUнаправихме анимиран видео материал за flexwerk в Нидерландия.“

 

Връзки по темата:

Срочни договори

werk.nl

Анимирано видео

ABU

NBBU

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на консултант на ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

12/07/2018

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.