• Събития

Статии с новини


<< Назад към списъка с новини

Търсещи работа от Испания проверяват за възможности на Испанско-скандинавски ден на труда

Picture

Денят на труда, състоял се в Мадрид на 16 декември, привлича работодатели от Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Естония, които се срещнат с хора, готови да се преместят в Северна Европа. Почти 800 души се регистрират за участие в събитието, което предлага 24 изложения, в това число трима работодатели, които набират персонал на място.

Manpower, ADIGA и Le Pain Français са само някои от присъстващите, а ЕURES кани здравни работници, инженери и майстори готвачи да дойдат и да видят дали някои от обявените длъжности не са подходящи за тях. Служителите на EURES с удоволствие посрещат хора от други сектори, търсещи експертен съвет.

 

Какво казват участниците

Луис де Сан Висенте, завършил машинно и строително инженерство, вече е решил да се премести в Норвегия в началото на 2016 г. „Този ден на труда беше важен за мен, защото се свързах с двама-трима съветници на EURES и получих много полезна информация за работата и културата в Норвегия. Много беше интересно.“

Хавиер Фабрегат се радва, че е имал интервю с ADIGA — шведска фирма, която търси инженери за автомобилния сектор. Според него събраният опит е много положителен: „Зададоха ми въпроси за образованието ми, защо съм решил да уча технически науки, както и за професионалния ми опит.

Зададоха ми също някои лични въпроси, дали знам езика, за моето семейство и дали наистина желая да се преместя. Уверих ги, че най-сериозно желая да се преместя.“

Участничка с опит и от двете страни е Аранча Лаинес, която е там, за да търси семейни лекари за региона Вестра Йоталанд в Южна Швеция. „Самата аз намерих работа в Швеция чрез ЕURES преди почти 15 години и все още живея там“, споделя тя.

Търсенето за семейни лекари е голямо и регионът предлага практическа помощ за преместването. „Предлагаме безплатно обучение по шведски език и се опитваме да въведем лекарите, колкото е възможно по-подробно в здравната система, за да им дадем възможност да работят независимо, когато вече могат“, обяснява Аранча.

 

Усилията се отплащат

Съветникът на EURES Изабел Гарсиа е сред организаторите на събитието. Тя и нейният екип са доволни от начина, по който протича събитието. „Нужна е много работа, за да се планира и организира  събитие от такъв порядък, което се провежда и онлайн. Трябва да се решат технически проблеми, наред с необходимостта да се осигури участието на подходящите работодатели и търсещи работа“, пояснява тя.

„Но броят на посетителите и коментарите, която получихме както от работодателите, така и от хората, търсещи нови възможности, бяха много положителни. А като видите как хората се запознават, разговарят и участват в интервюта, осъзнавате, че подготовката напълно си е струвала усилията.

Да открива нови възможности — това е мисията на ЕURES“, добавя Изабел.

 

Връзки по темата:

Скандинавски ден на труда в Испания — Facebook page

Условия на живот и труд: Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Естония

 

Допълнителна информация:

Търсене на съветници на ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

ЕURES в LinkedIn

ЕURES в Google+

 

Отказ от отговорност: Следва да се има предвид, че нито ЕURES, нито Европейската комисия поемат отговорност за който и да е от горепосочените уебсайтове на трети страни.

12/02/2016

<< Назад към списъка с новини
 
непоемане на отговорност

Статиите „В обектива…” са предназначени да предоставят на потребителите на портала EURES (Европейски служби по заетостта) информация относно актуалните теми и тенденции и да стимулират обсъждания и дебати. Те не задължително отразяват гледната точка на Европейската комисия.